adiamo 15.02.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Witam,Na wiosnę zaczynam budowę domu, wybór padł na ogrzewanie za pomocą pompy ciepła(gazu brak, ekogroszek mnie nie interesuje).Dom 140m2 pow.użytkowej z poddaszem , ściana 25+15-20cm styropianu. Szukam firmy która była by gotowa wykonać ogrzewanie podłogowe + montaż pompy ciepła. Działka 870 m2 - za domem zostaje jakieś430m2, podobno za mało na kolektor poziomy.Szukam więc dobrej ceny na kolektor pionowy lub pompa p-w. Mam ofertę na TECALOR –STIEBEL ELTRON 7,8kw za 34tys - zastanawiam się czy to dobra cena, i ile tańsza może być pompa p-w. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 16.02.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Już dość sporo napisano na forum o GHSieJa bym tam uderzył, napewno firma godna polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.02.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 i pamiętaj że odwiert 80m to trzy budynki dziesięciopiętrowe w głąb i mogą wytrzymać do pierwszego tąpnięcia - była w okolicy eksploatacja górnicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.02.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Działka 870 m2 - za domem zostaje jakieś430m2, podobno za mało na kolektor poziomy. Jako świadomy inwestor powinieneś wiedzieć, a nie zdawać się na czyjeś tam "podobno". Wiesz, jakiej mocy pompy potrzebujesz, jaką masz ziemię, ile na prawdę masz miejsca (mierzyłeś miarką na działce?), które możesz przeznaczyć na kolektor ? Bez odpowiedzi na te pytania bawisz się w randkę w ciemno, ale to Twoja kasa, więc rób co uważasz za stosowne. Na moje oko masz szansę się zmieścić w 6-7kW, a taki kolektor na luzie zmieścisz na 400m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 16.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 witam imiennikaGHS faktycznie masz w pobliżu i to już firma sprawdzona, ja dodam od siebie że ceny mają na bardzo rozsądnym poziomieNo i opieka serwisowa jak pogotowie Osobiście mam odwiety w Katowicach, czasem tąpie, żadnych różnic nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamo 16.02.2013 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Witam,Budowa będzie w Orzeszu, mam już kilka ofert na montaż pompy ciepła.Zastanawiam się nad 2-- Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw 3 fazowa z ogrzewaniem podłogowym za ok. 40tys.- Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw z odwiertami za 34tys+ogrzewanie podłogowe osobno. Zastanawiam się czy warto dopłacać do gruntowej ok.10tys ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam, Budowa będzie w Orzeszu, mam już kilka ofert na montaż pompy ciepła. Zastanawiam się nad 2- - Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw 3 fazowa z ogrzewaniem podłogowym za ok. 40tys. - Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw z odwiertami za 34tys+ogrzewanie podłogowe osobno. Zastanawiam się czy warto dopłacać do gruntowej ok.10tys ?? Pozdrawiam Moim SUBIEKTYWNYM zdaniem lepiej wydać te 10tyś na rekuperacje + to co zaoszczędzisz na budowie kominów i masz gotową instalację świeże powietrze cały rok itd. ale to sobie poczytasz pewnie w tematach o rekuperacji no ijak jest rekuperator to zapotrzebowanie spada i byc może może być mniejsza pompa to znowu jakieś 3 -4 tyś mniej do wydania ALE TO SUBIEKTYWNY MÓJ PUNKT WIDZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) - Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw - - Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw Skoro porównujesz nieporównywalne, to żeby zimą się nie zdziwić, wczytaj się dokładnie w materiały informacyjne i sprawdź jaką moc będzie miał ten 9kW Panasonic przy temperaturze -10, -15, -20 na zewnątrz, bo obawiam się, że te 9kW to ma ale przy +7 na zewnątrz. Jeśli ta moc będzie Ci wystarczać, to masz dobrze zbudowany dom i będzie ok. Jeszcze jedno, sprawdź, czy te efektywne moce grzewcze są podane z uwzględnieniem defrostów, jeśli nie, to jaką poprawkę trzeba na nie wziąć. Edytowane 17 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Skoro porównujesz nieporównywalne, to żeby zimą się nie zdziwić, wczytaj się dokładnie w materiały informacyjne i sprawdź jaką moc będzie miał ten 9kW Panasonic przy temperaturze -10, -15, -20 na zewnątrz, bo obawiam się, że te 9kW to ma ale przy +7 na zewnątrz. Jeśli ta moc będzie Ci wystarczać, to masz dobrze zbudowany dom i będzie ok. Jeszcze jedno, sprawdź, czy te efektywne moce grzewcze są podane z uwzględnieniem defrostów, jeśli nie, to jaką poprawkę trzeba na nie wziąć. Panasonic "zwykły" 9kw 400V przy -15 dla podłogówki +35 zgodnie zn normą UE 2003/32/WE i EN 14511 ma 8,3kw t- cap 230v ma 9kw Tylko ze u nas w tym roku nie było -15 a srednia temp. zimy to -1 może -2,5 a jesień i wiosna grubo na + http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012 Jedyny powód że może nie działać lub źle działać to instalacja zrobiona nie pod pompę pw jak u Ciebie Edytowane 19 Lutego 2013 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 19.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tylko ze u nas w tym roku nie było -15 a srednia temp. zimy to -1 może -2,5 a jesień i wiosna grubo na + http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012 kocham sfomułowania "średnia" średnia moze być te -1 stopnia C ale było kilka dni i nocy z dużo mniejszą temperaturą, wtedy pompa MA działać jak najlepiej, wtedy w domu ma być ciepło BEZ całej pensji na prąd, bo wtedy jest zimno, a nie kiedy wypada "średnia"... a do autora topiku - znalazłem firmę która zaoferowała mi kolektor poziomy na jakichś 300m2 dla domu 140m2.... z bezposrednim parowaniem, nazwy nie wymienię, waham się nad nimi powód? bo mam 10 arów działkę, dom zabierze prawie połowę, zostanie mi jakiś 400-450 m2 no i ten kolektor by tam wszedł....ale czy chciałbym mieć tak? czy moze lepiej dopłacić parę tysięcy i mieć pionowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 kocham sfomułowania "średnia" średnia moze być te -1 stopnia C ale było kilka dni i nocy z dużo mniejszą temperaturą, wtedy pompa MA działać jak najlepiej, wtedy w domu ma być ciepło BEZ całej pensji na prąd, bo wtedy jest zimno, a nie kiedy wypada "średnia"... a do autora topiku - znalazłem firmę która zaoferowała mi kolektor poziomy na jakichś 300m2 dla domu 140m2.... z bezposrednim parowaniem, nazwy nie wymienię, waham się nad nimi powód? bo mam 10 arów działkę, dom zabierze prawie połowę, zostanie mi jakiś 400-450 m2 no i ten kolektor by tam wszedł....ale czy chciałbym mieć tak? czy moze lepiej dopłacić parę tysięcy i mieć pionowy? tak super rozwiązanie bezpośrednie parowanie miedź z freonem pod ciśnieniem w gruncie co za naciągacze wymyślili układy pośrednie pewnie tylko w celu naciągania inwestorów. A w nocy na te parę godzin syberyjskiego mrozu to akumulacji podłogówki nie można wykorzystać? Myślałem głupi że te parę ton betonu ma bezwładność i coś zakumuluje razem z budynkiem a tu proszę pompa się wyłączy na godzinę czy dwie i pewnie zimno będzie dobrze że sobie to uświadomiłem bo jak się za dnia przełączy na c.w.u. to pewnie też będzie zimno. Poniżej -10 jest na śląsku ok 180 godzin rocznie i na te 180 godzin to warto wiercić na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 tak super rozwiązanie bezpośrednie parowanie miedź z freonem pod ciśnieniem w gruncie Ja rozumiem, że gruntowe zabierają Ci potencjalnych inwestorów. Ale żeby takie banialuki pisać - raczej nie świadczy to dobrze o Tobie, jako fachowcu od PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ja rozumiem, że gruntowe zabierają Ci potencjalnych inwestorów. Ale żeby takie banialuki pisać - raczej nie świadczy to dobrze o Tobie, jako fachowcu od PCi. No niestety mam zboczenie zawodowe parę ton freonów (rożnych) do instalacji wpuściłem z powodu wycieków ( i trochę amoniaku) Więc jak myślisz dlaczego ktoś wymyślił układy pośrednie z glikolem? Szukałeś kiedyś nieszczelności na stumetrowym rurociągu ja szukałem i nie był zakopany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.02.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tu się akurat zgodzę z mkm - mam podobne doświadczenia. Znalezienie nieszczelności to jedna część walki, reszta już niby z górki ale to początek problemów... Parownik z AISI316 w PC jest tutaj zdecydowanie górą w stosunku do rury miedzianej w glebie. Nawet powlekanej tworzywem, bo kto da głowę że nikt ani nic tej powłoki gdzieś przy zasypywaniu nie uszkodzi. Zresztą kiedyś i rury robili "normalne", ścianka o grubości 1mm. Teraz 0,81mm, 0,76mm, technologia idzie "do przodu" jak widać PS Moim zdaniem oczywiście, sprzedawcy bezpośredniego parowania powiedzą że to brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 19.02.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A ja jestem ciekawy KTO ślązakowi robi obliczenia bo z tego co pisze to on słaby jest z podstaw matematyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 20.02.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 r.tyrman napisał:"Nie polecam firmy "Serwie Techniczny24" obecnie "Ciepły Dom" Opisałem całą historię współpracy z byłą firmą ST24, niestety ten post został wykasowany przez moderatora. Drugi raz nie napiszę. Osoby zanteresowane zapraszam na priv. Życzę przemyślanych wyborów." Napisz kogo wybrałeś. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.02.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Tu się akurat zgodzę z mkm - mam podobne doświadczenia. Znalezienie nieszczelności to jedna część walki, reszta już niby z górki ale to początek problemów... Moim zdaniem oczywiście, sprzedawcy bezpośredniego parowania powiedzą że to brednie. Nie jestem sprzedawca PCi, ale znam taką instalację w Jaśle - ma ponad 20 lat i hula nadal. Clima Komfort, też ma sporo takich instalacji (instalują od 1994r) - co prawda na propanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Panasonic "zwykły" 9kw 400V przy -15 dla podłogówki +35 zgodnie zn normą UE 2003/32/WE i EN 14511 ma 8,3kw t- cap 230v ma 9kw Oba wspomagaja sie paroma kW grzalek w tym czasie, ale kto by o tym wspominal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Oba wspomagaja sie paroma kW grzalek w tym czasie, ale kto by o tym wspominal No tak, drobne 3kW zintegrowanych grzałek dla pompy 9kW to pewnie ten cud płaskiej krzywej mocy wraz ze spadkiem temperatury. Jest to też dobry przykład uczciwości danych podawanych przez ulotki reklamowe i sprzedających pompy p-w. Trzeba mieć w ..... oczy. Masz może link do opisu kiedy i jak się wspomagają grzałkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.02.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Masz może link do opisu kiedy i jak się wspomagają grzałkami ? Nie szukalem, ale nie widze innej metody na utzrymanie stalej mocy PCi PW przy -15*C. Cudow nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts