Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę zaczynam budowę domu, wybór padł na ogrzewanie za pomocą pompy ciepła(gazu brak, ekogroszek mnie nie interesuje).

Dom 140m2 pow.użytkowej z poddaszem , ściana 25+15-20cm styropianu.

Szukam firmy która była by gotowa wykonać ogrzewanie podłogowe + montaż pompy ciepła.

Działka 870 m2 - za domem zostaje jakieś430m2, podobno za mało na kolektor poziomy.

Szukam więc dobrej ceny na kolektor pionowy lub pompa p-w.

Mam ofertę na TECALOR –STIEBEL ELTRON 7,8kw za 34tys - zastanawiam się czy to dobra cena, i ile tańsza może być pompa p-w.

Pozdrawiam

Adam

https://forum.murator.pl/topic/176347-poszukuj%C4%99-instalatora-pompy-ciep%C5%82a-okolice-miko%C5%82owa/

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Działka 870 m2 - za domem zostaje jakieś430m2, podobno za mało na kolektor poziomy.

Jako świadomy inwestor powinieneś wiedzieć, a nie zdawać się na czyjeś tam "podobno". Wiesz, jakiej mocy pompy potrzebujesz, jaką masz ziemię, ile na prawdę masz miejsca (mierzyłeś miarką na działce?), które możesz przeznaczyć na kolektor ? Bez odpowiedzi na te pytania bawisz się w randkę w ciemno, ale to Twoja kasa, więc rób co uważasz za stosowne. Na moje oko masz szansę się zmieścić w 6-7kW, a taki kolektor na luzie zmieścisz na 400m2.

witam imiennika

GHS faktycznie masz w pobliżu i to już firma sprawdzona, ja dodam od siebie że ceny mają na bardzo rozsądnym poziomie

No i opieka serwisowa jak pogotowie

Osobiście mam odwiety w Katowicach, czasem tąpie, żadnych różnic nie zauważyłem

Witam,

Budowa będzie w Orzeszu, mam już kilka ofert na montaż pompy ciepła.

Zastanawiam się nad 2-

- Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw 3 fazowa z ogrzewaniem podłogowym za ok. 40tys.

- Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw z odwiertami za 34tys+ogrzewanie podłogowe osobno.

Zastanawiam się czy warto dopłacać do gruntowej ok.10tys ??

Pozdrawiam

Witam,

Budowa będzie w Orzeszu, mam już kilka ofert na montaż pompy ciepła.

Zastanawiam się nad 2-

- Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw 3 fazowa z ogrzewaniem podłogowym za ok. 40tys.

- Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw z odwiertami za 34tys+ogrzewanie podłogowe osobno.

Zastanawiam się czy warto dopłacać do gruntowej ok.10tys ??

Pozdrawiam

Moim SUBIEKTYWNYM zdaniem lepiej wydać te 10tyś na rekuperacje + to co zaoszczędzisz na budowie kominów i masz gotową instalację świeże powietrze cały rok itd. ale to sobie poczytasz pewnie w tematach o rekuperacji no ijak jest rekuperator to zapotrzebowanie spada i byc może może być mniejsza pompa to znowu jakieś 3 -4 tyś mniej do wydania

ALE TO SUBIEKTYWNY MÓJ PUNKT WIDZENIA

- Panasonic Aquarea WH-UD09CE5-A / WH-SDF09C3E5 - 9kw

- - Tecalor stiebel-eltron - 7,8kw

Skoro porównujesz nieporównywalne, to żeby zimą się nie zdziwić, wczytaj się dokładnie w materiały informacyjne i sprawdź jaką moc będzie miał ten 9kW Panasonic przy temperaturze -10, -15, -20 na zewnątrz, bo obawiam się, że te 9kW to ma ale przy +7 na zewnątrz. Jeśli ta moc będzie Ci wystarczać, to masz dobrze zbudowany dom i będzie ok.

Jeszcze jedno, sprawdź, czy te efektywne moce grzewcze są podane z uwzględnieniem defrostów, jeśli nie, to jaką poprawkę trzeba na nie wziąć.

Edytowane przez rwxw
Skoro porównujesz nieporównywalne, to żeby zimą się nie zdziwić, wczytaj się dokładnie w materiały informacyjne i sprawdź jaką moc będzie miał ten 9kW Panasonic przy temperaturze -10, -15, -20 na zewnątrz, bo obawiam się, że te 9kW to ma ale przy +7 na zewnątrz. Jeśli ta moc będzie Ci wystarczać, to masz dobrze zbudowany dom i będzie ok.

Jeszcze jedno, sprawdź, czy te efektywne moce grzewcze są podane z uwzględnieniem defrostów, jeśli nie, to jaką poprawkę trzeba na nie wziąć.

Panasonic "zwykły" 9kw 400V przy -15 dla podłogówki +35 zgodnie zn normą UE 2003/32/WE i EN 14511 ma 8,3kw

t- cap 230v ma 9kw

Tylko ze u nas w tym roku nie było -15 a srednia temp. zimy to -1 może -2,5 a jesień i wiosna grubo na +

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012

Jedyny powód że może nie działać lub źle działać to instalacja zrobiona nie pod pompę pw jak u Ciebie

Edytowane przez mkm silesia
Tylko ze u nas w tym roku nie było -15 a srednia temp. zimy to -1 może -2,5 a jesień i wiosna grubo na +

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012

kocham sfomułowania "średnia"

średnia moze być te -1 stopnia C

ale było kilka dni i nocy z dużo mniejszą temperaturą, wtedy pompa MA działać jak najlepiej, wtedy w domu ma być ciepło BEZ całej pensji na prąd, bo wtedy jest zimno, a nie kiedy wypada "średnia"...

a do autora topiku - znalazłem firmę która zaoferowała mi kolektor poziomy na jakichś 300m2 dla domu 140m2.... z bezposrednim parowaniem, nazwy nie wymienię, waham się nad nimi

powód? bo mam 10 arów działkę, dom zabierze prawie połowę, zostanie mi jakiś 400-450 m2 no i ten kolektor by tam wszedł....ale czy chciałbym mieć tak? czy moze lepiej dopłacić parę tysięcy i mieć pionowy?

kocham sfomułowania "średnia"

średnia moze być te -1 stopnia C

ale było kilka dni i nocy z dużo mniejszą temperaturą, wtedy pompa MA działać jak najlepiej, wtedy w domu ma być ciepło BEZ całej pensji na prąd, bo wtedy jest zimno, a nie kiedy wypada "średnia"...

a do autora topiku - znalazłem firmę która zaoferowała mi kolektor poziomy na jakichś 300m2 dla domu 140m2.... z bezposrednim parowaniem, nazwy nie wymienię, waham się nad nimi

powód? bo mam 10 arów działkę, dom zabierze prawie połowę, zostanie mi jakiś 400-450 m2 no i ten kolektor by tam wszedł....ale czy chciałbym mieć tak? czy moze lepiej dopłacić parę tysięcy i mieć pionowy?

tak super rozwiązanie bezpośrednie parowanie miedź z freonem pod ciśnieniem w gruncie co za naciągacze wymyślili układy pośrednie pewnie tylko w celu naciągania inwestorów.

A w nocy na te parę godzin syberyjskiego mrozu to akumulacji podłogówki nie można wykorzystać? Myślałem głupi że te parę ton betonu ma bezwładność i coś zakumuluje razem z budynkiem a tu proszę pompa się wyłączy na godzinę czy dwie i pewnie zimno będzie dobrze że sobie to uświadomiłem bo jak się za dnia przełączy na c.w.u. to pewnie też będzie zimno.

Poniżej -10 jest na śląsku ok 180 godzin rocznie i na te 180 godzin to warto wiercić na pewno

tak super rozwiązanie bezpośrednie parowanie miedź z freonem pod ciśnieniem w gruncie

Ja rozumiem, że gruntowe zabierają Ci potencjalnych inwestorów. Ale żeby takie banialuki pisać - raczej nie świadczy to dobrze o Tobie, jako fachowcu od PCi.

Ja rozumiem, że gruntowe zabierają Ci potencjalnych inwestorów. Ale żeby takie banialuki pisać - raczej nie świadczy to dobrze o Tobie, jako fachowcu od PCi.

No niestety mam zboczenie zawodowe parę ton freonów (rożnych) do instalacji wpuściłem z powodu wycieków ( i trochę amoniaku)

Więc jak myślisz dlaczego ktoś wymyślił układy pośrednie z glikolem?

Szukałeś kiedyś nieszczelności na stumetrowym rurociągu ja szukałem i nie był zakopany

Tu się akurat zgodzę z mkm - mam podobne doświadczenia. Znalezienie nieszczelności to jedna część walki, reszta już niby z górki ale to początek problemów...

Parownik z AISI316 w PC jest tutaj zdecydowanie górą w stosunku do rury miedzianej w glebie. Nawet powlekanej tworzywem, bo kto da głowę że nikt ani nic tej powłoki gdzieś przy zasypywaniu nie uszkodzi.

Zresztą kiedyś i rury robili "normalne", ścianka o grubości 1mm. Teraz 0,81mm, 0,76mm, technologia idzie "do przodu" jak widać :(

PS

Moim zdaniem oczywiście, sprzedawcy bezpośredniego parowania powiedzą że to brednie.

r.tyrman napisał:

"Nie polecam firmy "Serwie Techniczny24" obecnie "Ciepły Dom" Opisałem całą historię współpracy z byłą firmą ST24, niestety ten post został wykasowany przez moderatora. Drugi raz nie napiszę. Osoby zanteresowane zapraszam na priv. Życzę przemyślanych wyborów."

Napisz kogo wybrałeś.

Pozdro.

Tu się akurat zgodzę z mkm - mam podobne doświadczenia. Znalezienie nieszczelności to jedna część walki, reszta już niby z górki ale to początek problemów...

Moim zdaniem oczywiście, sprzedawcy bezpośredniego parowania powiedzą że to brednie.

Nie jestem sprzedawca PCi, ale znam taką instalację w Jaśle - ma ponad 20 lat i hula nadal.

Clima Komfort, też ma sporo takich instalacji (instalują od 1994r) - co prawda na propanie.

Panasonic "zwykły" 9kw 400V przy -15 dla podłogówki +35 zgodnie zn normą UE 2003/32/WE i EN 14511 ma 8,3kw

t- cap 230v ma 9kw

Oba wspomagaja sie paroma kW grzalek w tym czasie, ale kto by o tym wspominal ;)

Oba wspomagaja sie paroma kW grzalek w tym czasie, ale kto by o tym wspominal ;)

No tak, drobne 3kW zintegrowanych grzałek dla pompy 9kW to pewnie ten cud płaskiej krzywej mocy wraz ze spadkiem temperatury. Jest to też dobry przykład uczciwości danych podawanych przez ulotki reklamowe i sprzedających pompy p-w. Trzeba mieć w ..... oczy. Masz może link do opisu kiedy i jak się wspomagają grzałkami ?