Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję instalatora pompy ciepła okolice Mikołowa.

adiamo

Recommended Posts

Nie szukalem, ale nie widze innej metody na utzrymanie stalej mocy PCi PW przy -15*C. Cudow nie ma.

Cudów nie ma jest fizyka może warto poznać zasady działania urządzeń chłodniczych - wtrysk gazu, elektroniczne zawory rozprężne itd.

Ja wiem że to forum dla posiadaczy jednej pompy nie mających nic wspólnego z techniką chłodniczą ale czy to upoważnia do pisania o czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia

to niby skąd cop 4 w gruntowej w zakresie 0/35 to powietrzna w zakresie -15/35 nie może mieć cop 2,5 dlaczego przecież pracuje jak gruntowa w zakresie 0/55 ta sama różnica temperatur - tak łopatologicznie już

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja gruntowka nie utzrymuje stalej mocy wraz ze wzrostem roznicy temperatur DZ i GZ. Dlaczego niby powietrzna miala tak mozliwosc skoro to maszyna cieplna bazujaca na takiej samej zasadzie dzialania.

Czyli jak rozumiem pompa p-w bez problemu utzryma stala moc od +7 do - 15 bez uzycia grzalek i sztuczek z moderowaniem mocy sprezarki przy wysokich temperaturach DZ?

Moja gruntowka nie utzrymuje stalej mocy wraz ze wzrostem roznicy temperatur DZ i GZ. Dlaczego niby powietrzna miala tak mozliwosc skoro to maszyna cieplna bazujaca na takiej samej zasadzie dzialania.

Czyli jak rozumiem pompa p-w bez problemu utzryma stala moc od +7 do - 15 bez uzycia grzalek i sztuczek z moderowaniem mocy sprezarki przy wysokich temperaturach DZ?

Czyli rozumiesz fakt że sprężarka w różnych zakresach pracy ma różne moce to idziemy dalej

Buduję urządzenie które ma w zakresie -15/35 moc 9kw wymaga sprężarki która w zakresie 7/35 ma 12kw ale w tym zakresie "tłumię" ja falownikiem i ma też 9kw kto mi zabroni sprzedawać ją pod szyldem 9kw.

Dodatkowo sprężarka chłodnicza hermetyczna jest chłodzona freonem wracającym z instalacji w niskich odparowaniach jest to problem bo czynnika jest mało więc stosuję trik i "wstrzykuję" do sprężarki dodatkowy czynnik (stąd dodatkowy zawór rozprężny) i chłodzę ją, moc chłodnicza pozostaje taka sama lub nawet rośnie (z "dochładzaniem" cieczy - skroplony czynnik) ale rośnie moc cieplna ponieważ sprężarka ma dodatkową porcję czynnika do sprężania - trochę uprościłem bo jeszcze przed dostaniem się do sprężarki jest dochładzacz cieczy który pobiera ciepło z czynnika już za skraplaczem ale przed zaworem rozprężnym poprawiając wydajność parownika dodatkowo.

Poszukaj w necie schematu EVI Copellanda

Buduję urządzenie które ma w zakresie -15/35 moc 9kw wymaga sprężarki która w zakresie 7/35 ma 12kw ale w tym zakresie "tłumię" ja falownikiem....

A mialo byc bez "sztuczek". :D

Gdzie ta "fizyka"?

kto mi zabroni sprzedawać ją pod szyldem 9kw.

A jasne ze nikt. Tak jak nikt Ci nie zabroni nawijac makaronu na uszy swojej klienteli. Tutaj moze Ci to nie wyjsc niestety. :)

To zobacz sobie tabele wydajności sprężarek moc sprężarek chłodniczych nie jest stała w twojej gruntówce też czyli tobie też nawinęli makaron?

Jeżeli wykorzystanie techniki nazywasz sztuczką to wracaj do jaskini.

W mojej nie jest i ja tego bylem i jestem swiadom. Mnie jako gruntowca to o tyle malo dotyczy, ze u mnie temperatura DZ nie skacze nagle o 20*C.

A o jakiej "technice" mowisz? Bo ja tu widze tylko "technike manipulacji" danymi. :D

W mojej nie jest i ja tego bylem i jestem swiadom. Mnie jako gruntowca to o tyle malo dotyczy, ze u mnie temperatura DZ nie skacze nagle o 20*C.

A o jakiej "technice" mowisz? Bo ja tu widze tylko "technike manipulacji" danymi. :D

liczy się różnica temperatur można "pracować" z różnica 0/55 w gruntówce to dlaczego nie można z -7/35 a z dodatkowym wtryskiem -20/55

to jakbyś miał dwie sprężarki połączone szeregowo jedna pracuje w zakresie -20/10 a druga 10/55 tak było dawniej w urządzeniach chłodniczych dwustopniowych ale technika nie stoi w miejscu bo jeździłbyś wozem drabiniastym i teraz jest EVI dokładnie taki scrol tylko z dodatkowym wtryskiem gazu do sprężarki oraz klon pod nazwą zubadan t-cap itd.

Chyba zapomiales o czym piszemy. Nie piszemy o tym, ze sie nie da, bo nie da to sie parasola w tylku otworzyc. Piszemy o tym jak to jest realizowane. Jak pokretnie jest to przedstawiane inwestorowi (stala moc pompy) i kosztem jakiego COP sie to odbywa.

Sa pewne fizyczne ograniczenie, ktorych zadna "technika" nie przeskoczy ani nie ominie. Mnie techniczne rozwiazania nie interesuja, a liczy sie efekt koncowy poparty wysoka sprawnoscia urzadzenia.

Edytowane przez Pyxis

Chyba zapomiales o czym piszemy. Nie piszemy o tym, ze sie nie da, bo nie da to sie parasola w tylku otworzyc. Piszemy o tym jak to jest realizowane. Jak pokretnie jest to przedstawiane inwestorowi (stala moc pompy) i kosztem jakiego COP sie to odbywa.

Sa pewne fizyczne ograniczenie, ktorych zadna "technika" nie przeskoczy ani nie ominie. Mnie techniczne rozwiazania nie interesuja, a liczy sie efekt koncowy poparty wysoka sprawnoscia urzadzenia.

Stosując twoja logikę dalej jeździlibyśmy klekoczącymi dieslami zamiast nowoczesnymi z turbiną itd.

Ale dla

90% zimy 0/35 cop 3.3

reszta zimy

-7/35 cop 2,8 - taki cop maja "dobrze" zrobione gruntowe (w sensie skopane)

-15/35 cop 2,5 - taki chińskie gruntowe i gruntowe z grzejnikami (przez cały sezon)

no i jeszcze jesień i wiosna 7/35 cop 4,7

Tu masz temperatury u mnie z kilku lat

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2011

Cudów nie ma jest fizyka może warto poznać zasady działania urządzeń chłodniczych

Masz może jakiegoś linka do dokumentacji, gdzie pokazana jest charakterystyka tej pompy i w jakich warunkach włączają się grzałki ? Dla tego konkretnego modelu nad którym się zastanawiamy.

Masz może jakiegoś linka do dokumentacji, gdzie pokazana jest charakterystyka tej pompy i w jakich warunkach włączają się grzałki ? Dla tego konkretnego modelu nad którym się zastanawiamy.

mam to gdzieś na płytce pod ręką ma tylko tabele wydajności "na papierze" a grzałka jest on jeżeli temp. zasilania spadnie o 6 albo 8 (nie pamiętam dokładnie) od wyliczonej z krzywej chyba przez 20min. lub temp. powrotu spadnie poniżej 25

Stosujac Twoja jezdzil bym takim przekonany, ze ma naped atomowy. :)

Masz jakies inne argumenty, czy 4x bedzie to samo?

tak podręcznik fizyki i poradnik z zakresu techniki chłodzenia + licznik energii ale w nowym budynku -pierwszy sezon zima-30kwh doba 240m2 660m3 + 4kwh doba hydrobx z obiegówką i grzałkami

Zobaczymy jak będzie na wiosnę.

Witam,

Mocno odbiegamy od tematu postu a ja nadal nie wiem z kim warto rozmawiać na temat zakupu i montażu pompy.

Możecie polecić kogoś kto zajmuje się tymi sprawami, pół roku temu rozmawiałem z miki'm ale jak widzę temat jest już zamknięty.

Znacie firmę która odpowie czy wielkość działki pozwoli zrobić kolektor poziomy??

Pozdrawiam

Witam,

Mocno odbiegamy od tematu postu a ja nadal nie wiem z kim warto rozmawiać na temat zakupu i montażu pompy.

Możecie polecić kogoś kto zajmuje się tymi sprawami, pół roku temu rozmawiałem z miki'm ale jak widzę temat jest już zamknięty.

Znacie firmę która odpowie czy wielkość działki pozwoli zrobić kolektor poziomy??

Pozdrawiam

Warto samemu drążyć temat.

Pogadaj z asolt`em

Nech zrobi ci OZC, dalej drogę znasz mam nadzieję.

Powodzenia.

adiamo - nie pytaj ile tansza dana pompa jest w instalacji, ale takze ile drozsza jest w eksploatacji. Proponuje Heliotherm, austriackie pompy bez grzalek elektrycznych, gorna polka zajmuja sie tylko pompami od poczatku dzialalnosci. Masz ich w sumie niedaleko w Zywcu - ich przedstawiciel to firma Ecoliber. Zrobia Ci pelny kosztorys zarowno instalacyjny I eksploatacyjny.

adiamo - nie pytaj ile tansza dana pompa jest w instalacji, ale takze ile drozsza jest w eksploatacji. Proponuje Heliotherm, austriackie pompy bez grzalek elektrycznych, gorna polka zajmuja sie tylko pompami od poczatku dzialalnosci. Masz ich w sumie niedaleko w Zywcu - ich przedstawiciel to firma Ecoliber. Zrobia Ci pelny kosztorys zarowno instalacyjny I eksploatacyjny.

a jaka półka cenowa te wasze pompy.

Proponuje Heliotherm, austriackie pompy bez grzalek elektrycznych, gorna polka zajmuja sie tylko pompami od poczatku dzialalnosci. Masz ich w sumie niedaleko w Zywcu - ich przedstawiciel to firma ...

CZtery posty z tego 3 x reklama jakiejs firemki (pewnie swojej). Zenujace kolego :)

I sa ludzie ktorzy sie nabieraja na to! ;)

• 1 year później...