przemek4net 16.02.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 WitamJaki na dzien dzisiejszy jest koszt robocizny (bez rachunku) stropu monolitycznego w duzym miescie?(potrzebuje punktu odniesienia przed rozmowa z wykonawca)Z roznych przyczyn taki strop bedzie (stosunkowo duze powierzchnie, pietro odstaje/tworzac podcien/ wzgledem partetu itp)To zalewa sie z wiencem jak sadze? (czyli nie kasuje sie za to osobno tylko ryczaltem ze stropem)?Wg researchu to "Zenek gdzies tam w 2008r" za 115m2 stropu wzial 3 patyki i dziennie 10 piw wypijal przy tym a wg jakis cennikow z netu jakiejsc tam firmy to cene mieli po 80 zyla/m2 (duzy rozrzut - z tym, ze w tym cenniku "80" to koszt murowania scian z silniki byl po 60/m2 wiec ogolnie drogi cennik)Chodzi o 2 domki o powierzchniach stropu ok 140 i 170m (bez bawienia sie w odliczanie otworow schodowych)Czy bez wchodzenia w detale mozna policzyc ryczaltowo np 40-45pln/m2 robocizny (szalunki, zbrojenie, zalewanie) co daje calosc 12-14 kola (ja przy tym palcem nie kiwne - jak brakuje "gwozdzika" to wykonawca sam go zorganizowac musi/ja za niego zaplace ale nie musze za tym biegac/)? Interesuja mnie ceny netto uczciwe dla 2 stron realnych firm z doswiadczenien budowlanym a nie okazyjnie dorwanych Zenkow powered by 10browarow/dzien i pod 24h kontrola czy nie przekroczyli 10 browarow bo strop na tym ucierpi.Niestety nie znam jeszcze grubosci stropu ani detali (konstruktor robi projekt bo wykonawczego nie mam z projektem)Pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 U mnie wykonawca za strop monolityczny 160m2 plus schody policzyl 6tys, woj. podlaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 17.02.2013 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) U mnie wykonawca za strop monolityczny 160m2 plus schody policzyl 6tys, woj. podlaskie czy to bylo all .. czyli zawieralo: - rozlozenie deskowan, lasu slupow, pozbijanie , pouszczelnianie, poukladanie zbrojenia, zalewanie, zawibrowanie betonu, podlewanie w czasie schniecia i zdjecie deskowan po tych n tygodniach? Kiedy to bylo (nie cennik z 2003r:) )? Zakladam, ze to byla ekipa nie z przypadku ale ludzie parajacy sie tym czescij niz z doskoku? Czy schody robiles razem z monolitem czy pozniej? czy byl wieniec przy okazji z cenie? Czy wg Twojego researchu ta cena 6 kola to byla absolutnie najnizsza cena w promieniu 1000km czy zwyczajna? Ile czasu to robili do momentu zalania (w ilu ludzi) Schody jakie fikusne miales czy max proste? Robili je tak "3 dni po wylaniu stropu" czy jak (zakladam, ze nie ze stropem jednoczesnie???) Pozdrawiam, Przemek Edytowane 17 Lutego 2013 przez przemek4net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 17.02.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Na wszystkie te pytania bede w stanie odpowiedziec za kilka miesiecy:cool:A tak na serio to w kosztorysie stanu surowego mam wpisane "strop i schody zelbetowe- 6000". Wedlug mnie to ze wszystkim, projekt mam w moim dzienniku. Zerknij i bedziesz mial poglad jak to bedzie wygladalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 19.02.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witam więc u nas to było tak 2zbrojarzy i oni robili deskowanie stropu, zbrojenie,zalewanie wzięli 45zł za m2schody szałowali i zbroili i zalewali sami:) 1000złStrop: Z nudów pomagałem im skręcać druty wiązałkowym, przy zalewaniu chciałem osobiście rozciągać beton i wibrować, pielęgnacja betonu też moja rola i odszałowywanie także:) było to w 2012r pzdrp.s oczywiście ceny są netto Edytowane 19 Lutego 2013 przez Lusia191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 19.02.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam Jaki na dzien dzisiejszy jest koszt robocizny (bez rachunku) Bez rachunku czyli o ile dobrze rozumiem na lewo, bez umowy? A jak ci się coś spiep... to co, będziesz na Berdyczów pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 19.02.2013 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Bez rachunku czyli o ile dobrze rozumiem na lewo, bez umowy? A jak ci się coś spiep... to co, będziesz na Berdyczów pisać? Obowiazek naliczenia vatu (jezeli taki jest ...bo nie kazdy musi byc jego platnikiem) lezy po stronie sprzedawcy a nie kupujacego. Odpowiedzialnosc sprzedawcy za towar/usluge wynika z ustawy chroniacej prawa konsumenta i nie jest w zaden sposob powiazana z faktem dopelnienia wspomnianego obowiazku podatkowego Wystarczy miec pokwitowanie odebrania pieniedzy od wykonawcy + jakiekolwiek fotki z budowy gdzie przypadkiem jest wykonawca przy pracach i nie ma bata zeby wykonawca byl na tyle nierozsadny by probowal sie wywinac z "gwarancji" Wiekszosc ludzi prywatnych rachunku nie bierze gdy jest mozliwosc "ominiecia vatu" i pytaniem dostosowalem sie do realiow a nie oczekiwanego przez Ciebie poziomu uczciwosci i moralnosci. Nigdzie tez nie napisalem, ze nie bede bral fvatu (ale prosze o aspekcie prawno-moralnym to nie w tym watku). Witam więc u nas to było tak 2zbrojarzy i oni robili deskowanie stropu, zbrojenie,zalewanie wzięli 45zł za m2 ...Z nudów pomagałem im ok.. czyli bez opcji "z nudow wydeskowalem pol stropu sam" itp (tylko "zrobili wszystko a ja przy tym palcem nie kiwnalem ale okolo koszta wszystkie placilem") w okolo 60 zyla/m2 netto powinno to sie zmiescic Zakladam, ze drweno na szalunki itp organizowales we wlasnym zakresie Pytanie: 2 gosci to robilo: zakladajac, ze robia 8-9h/dzien i mamy 150m2 stropu ile orientacyjnie zajmie czasu: a)przygotowanie szalunku b)przygotowanei zbrojenia Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_olo 19.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam,U nas przy stropie 160 m2 plus schody żelbetowe jesteśmy umówieni z wykonawcą na 5800 zł. Zakres prac: szalowanie i zbrojenie stropu, szalowanie i zbrojenie schodów, podciągów, wieńca – wylanie betonu mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 12.03.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Cześć u mnie razem ze schodami lanymi, zabiegowe,powierzchnia z garażem dwust. ok 180m2 11 tys za strop monolityczny. Majster zalatwił stemple( załadował na auto u poprzedniego klienta ja płacilem 2000 za stęple z transportem 25 km) palcem nie kiwne bo niestety pracuje zagranicą, Ekipa jest samodzielna i nie pije w pracy robili mi fundamenty, Ojciec doglądał w wolnym czasie i chwalił Edytowane 12 Marca 2013 przez byggmol poprawka slowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 12.03.2013 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Cześć u mnie razem ze schodami lanymi, zabiegowe,powierzchnia z garażem dwust. ok 180m2 11 tys za strop monolityczny. Majster zalatwił stemple( załadował na auto u poprzedniego klienta ja płacilem 2000 za stęple z transportem 25 km) palcem nie kiwne bo niestety pracuje zagranicą, dom ma 180m2 czy sam strop ma 180m2? jak rozumiem to bylo 11tys + 2tys za stemple ? co z "deskowaniem" /plytami osb , co z "legarami" ? (kto placil, kto zalatwial) Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 12.03.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 pow. stropu to około 180m2 wliczając strop nad garażem który jest nieco obniżony w stosunku do domu.za stemple osobno płaciłem, ale majster mówi że weźmie je następnemu klientowi, ja je mam jako drugi z kolei. strop będzie deskowany deskami. Deski mam częściowo z fundamentów resztę muszę kupić. Legary są ze stęplami jak pamiętam. Majster załatwia beton z betoniarni bo ma >taniej>. Ja dzwonie po stal i płace ale, np prace organizują sobie sami, tzn, to co trzeba na już jadą i kupują. Jak robili fundamenty to on dzwonił po pustaki szalunkowe i zamawiał odbiór reszty. Ja mam transport z tego składu w cenie. Ogólnie część logistyki mam z głowy, a dla mnie niebędącego na miejscu taka ekipa to skarb. Kuzyn musiał po gwoździe jechać jak brakło bo robota stanęła. I dzwonili za nim do pracy. Ja takich scen nie miałem. Jak masz czas pilnować to weź wolnych strzelców, płać na godziny, a nie od całości. Znajomy postawił tak stan surowy za półdarmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 26.03.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 przepraszam za pomyłkę w kwestii ceny. koszt robocizny to 8000 zł, pomyliłem koszta z fundamentami, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_bursztyn 29.03.2013 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Obowiazek naliczenia vatu (jezeli taki jest ...bo nie kazdy musi byc jego platnikiem) lezy po stronie sprzedawcy a nie kupujacego. Odpowiedzialnosc sprzedawcy za towar/usluge wynika z ustawy chroniacej prawa konsumenta i nie jest w zaden sposob powiazana z faktem dopelnienia wspomnianego obowiazku podatkowego Wystarczy miec pokwitowanie odebrania pieniedzy od wykonawcy + jakiekolwiek fotki z budowy gdzie przypadkiem jest wykonawca przy pracach i nie ma bata zeby wykonawca byl na tyle nierozsadny by probowal sie wywinac z "gwarancji" Wiekszosc ludzi prywatnych rachunku nie bierze gdy jest mozliwosc "ominiecia vatu" i pytaniem dostosowalem sie do realiow a nie oczekiwanego przez Ciebie poziomu uczciwosci i moralnosci. Nigdzie tez nie napisalem, ze nie bede bral fvatu (ale prosze o aspekcie prawno-moralnym to nie w tym watku). Żaden sprzedawca Ci nie da potwierdzenia odbioru gotówki (fv lub rachunku) jak nie zapłacisz całkowitych kosztów czyli cena usługi + vat. Więc jak robisz coś "na lewo" to nie dostaniesz zadnego potwierdzenia. Nikt nie jest samobójcą. Reasumując nie masz gwarancji na wykonaną usługę, Więc nie pisz kolego takich głupot. Edytowane 29 Marca 2013 przez Marek_bursztyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 29.03.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Powierzchnia stropu 100m2, schody żelbetowe zabiegowe ze spocznikiem, nad garażem różnica poziomów, jeden słup żelbetowy wszystko lane i powiązane i szalowane z wieńcem, 1 podciąg. Szalunki systemowe (DOK) nie żadne sosny i deski co później wychodzą fale dunaju, dwa balkony i jeden wykusz. Robocizna cieśle 9 tyś zbrojarze 4tyśPo mojej stronie tylko beton i stalWszystko zawibrowane mechanicznie a nie kijem i łopatąRóżnica 0,5 cm w niektórych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koneczczanin 22.04.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Nie bardzo rozumiem z tym stropem . Buduje domy za strop biore 55zł/m2, wieniec czy belka podciagowa to 65zł/mb sama robocizna materiał inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts