Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi tarasowe przesuwne - jakie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AKL

....

Szybkie pytanie w projekcie bud. mamy okno tarasowe 180x235 i bardzo mocno zastanawiam sie z mężem czy nie zrobić przesuwanego.

Pytanie nasuwa się, czy majac takie okno jest ciepło tj. czy nie wieje od dołu czy nie ciagnie??

czy takie okno jest bezawaryjne jak zwykle skrzydla uchylne - rozwierne

Czytała, ze takie okna zazwyczaj stosuje sie w krajach z nieco innym klimatem tj, tam gdzei cieplo.

zgadzacie sie z tymi opiniami??

i na kniec o ile takie okno byloby drozsze od zwyklego tarasowego??

Mam okno PSK (tylko wymiary 230x250) i nie zauważyłem aby bardziej ciągnęło niż przy zwykłych balkonowych. Jeżeli masz szerokość tylko 180 to raczej zainwestuj w zwykłe, ponieważ będzie małe przejście przy PSK, a jeżeli zdecydujesz się na PSK to zainwestuj w poszerzenia, te okna są cięższe od zwykłych (przynajmniej przy moich wymiarach - miałbym trzy kwatery zamiast dwóch i tu wagę czuć) - w ogóle dobrze jest zainwestować w poszerzenia przy drzwiach balkonowych.

Gość AKL
AKL juz powiekszym mi archtekt.

lacznie zrobie sciane ze szklem tj.

stałka2x120cm stałka FIX i obok przesuwane PSK 120cm.

myslisz ze to dobre rozwiaznanie??

napewno swiatal bedzie DUZO

jakiej firmy wybrac system?? Myslalem o Oknoplascie

Nie wim ile światła potrzebujesz i jakie masz pomieszczenie (czy masz już tam okno, jak wysokie pomieszczenie, czy zamknięte czy też połączone z innym itp.). Jeżeli dobrze cię czytam to okno łącznie będzie mieć min 360 cm??? Toż to ściana nie okno. Zobacz w moim dzienniku jak się moje 250 cm łącznie prezentuje, tam jest kilka zdjęć (nie narzekam, że mi ciemno, a salon mam 6x4,5m).

Ps. Ja mam konkurencję (obok siebie mięli salony - mam DAKO, wyszło duuużo taniej i na okuciach Winkhaus).

AKL juz powiekszym mi archtekt.

lacznie zrobie sciane ze szklem tj.

stałka2x120cm stałka FIX i obok przesuwane PSK 120cm.

myslisz ze to dobre rozwiaznanie??

napewno swiatal bedzie DUZO

jakiej firmy wybrac system?? Myslalem o Oknoplascie

2,4m to już bardzo dobry rozmiar na PSK

Oknoplast hmm przereklamowany :)

Gość AKL
2,4m to już bardzo dobry rozmiar na PSK

Oknoplast hmm przereklamowany :)

No widzisz jak źle przeczytałem, chodzi kori pewnie o 2,4 + wypełnienie jakimś fixem, a ja głupi dodawałem wszystko :(. Teraz łapię i rozmiar mi pasi.

Cinek & AKL bede miala w sumie trzy okna obok siebie

2xstałe po 120cm i 120cm przesuwane. łącznie 360cmx235cm

myslicie ze bedzie ok???

a moze dac jedno stałe i dwa kolejne przesuwane po 120cm??

W załaczeniu projekt/rzuty - jeszcze wersja gdzie mialy byc oddzielne okna. Teraz zmienila zdanie i chce zrobic jedna sciane jadalniano-salonową we szkle

CO proponujecie jako alternatywe dla Oknoplastu.??

Jesli beda porzadne i na alta no i cieple to chetnie wezme cos tanszego :-)

Mi w salonie Oknolast polecano model Winegretic

Gość AKL
Cinek & AKL bede miala w sumie trzy okna obok siebie

2xstałe po 120cm i 120cm przesuwane. łącznie 360cmx235cm

myslicie ze bedzie ok???

a moze dac jedno stałe i dwa kolejne przesuwane po 120cm??

W załaczeniu projekt/rzuty - jeszcze wersja gdzie mialy byc oddzielne okna. Teraz zmienila zdanie i chce zrobic jedna sciane jadalniano-salonową we szkle

CO proponujecie jako alternatywe dla Oknoplastu.??

Jesli beda porzadne i na alta no i cieple to chetnie wezme cos tanszego :-)

Mi w salonie Oknolast polecano model Winegretic

Jezu na co ci tyle okien? I ty się pytasz czy będzie dosyć światła? Ty się teraz martw jakie jaki żaluzje zastosować.

W Twoim przypadku pozostań przy tym co proponuje architekt. Tam jest mało ściany, a wszystkie elementy są nośnie o niewielkim przekroju. Jeżeli już się uprzesz na suwankę (nie ważne czy typ PSK czy HS /HS jest bez progu, fajnie to wygląda ale koszty 3 lub 4 razy większe i jak uszczelki padną to podobno podwiewa/ to przeprojektuj ścianę z tarasem).

Ja bym zlikwidował okno obok drzwi tarasowych , tam dał ścianę nośną, a suwankę dał do 3 m (zależy od okuć, nie od producenta okien - okno się trzyma na okuciach nie firmy Oknoplast, Dako, Jezierski, Sokółka czy innych ale od firmy produkującej okucia).

Suwanka PSK ma wysoki próg, wyższy niż w okna tarasowych i to musisz wsiąść pod uwagę. Idż do salonu i popatrz jak to chodzi na wystawie, a sama podejmiesz decyzję, chodzi ciężej niż zwykłe okno otwierane, tam musisz całą taflę przesunąć w bok.

Pytasz co proponuję jako alternatywę dla Okonplastu? Ja ma Dako i jak sądzisz co Ci zaproponuję? Ja jestem zadowolony, a kilka kafli ma w kieszeni.

Gość AKL
AKL a jakiej firmy okucia są najlepsze??

co do tych drzwi to wg Ciebie powinnam zmienic na 300cm, tj 150 stałe i 150cm przesuwane??

Oj dziewczyno (jak tak mogę napisać) ja oknami nie handluję, nie wiem jakie są najlepsze okucia i czy 3 metry będzie ok. Ja dałem swoje subiektywne odczucia co do rzutów. To ty tam będziesz mieszkać nie ja, ja ci napisałem co widzę (a widzę że ten słupek to ściana nośna więc musi być, lub alternatywa - przesunięcie ściny nośne, ale ona musi być).

Jeżeli chodzi o przesuwkę to z tych 3 metrów odejmij jakieś no 40 - 50 cm na ramy (tak to wychodzi), a reszta to szkło - 2 metry szkła do góry i powiedzmy 1,2 metra w bok to daje 2,4 m2 x minimum 2 szyby to jest ciężar, który musi być gdzieś zakotwiony.

Zrób tak: idź do salonu Oknoplastu, jak doby salon to mają przesuwkę na wystawie, obejrzyj, otwórz kilka razy i zamknij, pożegnaj się z teksem, że musisz się jeszcze zastanowić, idź do drugiego, trzeciego, czwartego salonu, zrób to samo i wybierz. NIE PATRZ NA RAMY, fajnie wyglądają, są kolorowe, ale popróbuj otwierania i zamykania, wybierz które są OK i wtedy patrz na ramy.

Ps. Odnośnie ram, bierz najprostsze, najłatwiej się je myje, inne są ładne do czasu jak je trzeba umyć.

Gość AKL
zrobic cos takiego jak na zalaczniku 2x150cm ??

No coś takiego mi wychodzi, ale jeszcze zapytam Cię jakie ogrzewanie planujesz? Masz w salonie parkiet na podłodze, dalej płytki, a gdzie grzejniki? Jeżeli ogrzewanie podłogowe to raczej chyba nie parkiet (przynajmniej nie z naszego drewna).

Gość AKL
AKL nie planujemy podłogówki

a jeden grzejnik chcemy dac w salonie za kanapa na scianie

a drugi w jadalni (w projekcie jest okno, ale je kasuejmy) i damy tam grzejnik wiszący pionowy dekoracyjny

Jak chcesz mieć dużo światła to zostaw to okno w jadalni i zrób tak jak pokazałaś na ostatnim rzucie, a grzejnik daj obok suwanki.

a gdybym skasowala okno w jadalni (120x120) i dała pomiedzy jadalnia i salonek łaćżnie 360 (2x1120 fix i 1x120 przesuwana) ??

i wtedy jeden grzejnik na scianie w jadalni bez okna a drugi w salonie za kanapa??

chodzi o to ze w jadalni przy oknie 120x120 mam kiepski widok na sasiada, jakas tara chalupa nieotynkowana :-(

Gość AKL
a gdybym skasowala okno w jadalni (120x120) i dała pomiedzy jadalnia i salonek łaćżnie 360 (2x1120 fix i 1x120 przesuwana) ??

i wtedy jeden grzejnik na scianie w jadalni bez okna a drugi w salonie za kanapa??

chodzi o to ze w jadalni przy oknie 120x120 mam kiepski widok na sasiada, jakas tara chalupa nieotynkowana :-(

Chyba okno 120/180? Pewnie można, ale ci cholernie duże nadproże wyjdzie (musi być mocne, połączy ponad 3 metry ściany czyli prawie podciąg).

Witam,

chciałbym przy okazji tego wątku zapytać o różnice w rodzajach drzwi przesuwnych pomiędzy HS i HST.

PSK - to przesuwno-uchylne. A czym różnią się między sob te powyżej ? Czy tylko widocznym / schowanym progiem ?

HS i HST to dokładnie to samo. Jest to skrót od niemieckiej nazwy produktu Hebeschiebetür. Hebe Schiebe Tür. Jedni dodają T inni nie i mamy zamieszanie:-).