finlandia 15.08.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Spokojnie da się zrobić. Tylko po co? Bo mim zdaniem to zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 15.08.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Po co. Bo wydaje się wygodniej. Otwieranie nie zabiera tyle miejsca co rozwierane. Po za tym musiały by być rozwierane na zewnątrz. Podobno to gorsze rozwiązanie. Rozumiem że jeśli przesuwane to PSK. Ale problemem jeszcze jest światło przejścia. Metr to może być za mało. A nie da się zrobić coś takiego żeby skrzydło otwierane miało powiedzmy 1,2 m a drugie skrzydło stałe by było odpowiednio mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.08.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 A nie da się zrobić coś takiego żeby skrzydło otwierane miało powiedzmy 1,2 m a drugie skrzydło stałe by było odpowiednio mniejsze. Da się. Ale teraz dobrze pomyśl dlaczego to jest bez sensu... Masz szafę suwaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.08.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 ... A nie da się zrobić coś takiego żeby skrzydło otwierane miało powiedzmy 1,2 m a drugie skrzydło stałe by było odpowiednio mniejsze. hmmmm.....ten tekst to tak na serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 15.08.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Da się. Ale teraz dobrze pomyśl dlaczego to jest bez sensu... Masz szafę suwaną? Miejsce się znajdzie. Ale zrozumiałem jedno, że w moim przypadku nie ma sensu iść w okno tarasowe przesuwane. Jednak rozwierane będzie lepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 15.08.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 A tak swoją drogą jak już przyciągłem uwagę elitę od działu okien. Szukam montażystów okolice Katowic, jakby ktoś polecił albo sam był zainteresowany to można pisać na PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 15.08.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeżeli ktoś szuka drzwi tarasowych przesuwnych to polecam aluminiowe okna w systemie YAWAL DP150. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez pawel. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 16.08.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 No to jeszcze raz napiszę. Jeszcze się zastanawiam nad drzwiami tarasowymi harmonijkowymi. To może być dobre wyjście w mojej sytuacji. Tylko jeszcze nie znalazłem jaki może być max. wymiar pojedynczego skrzydła dla tego systemu. Jeśli w moim przypadku byłyby to dwa skrzydła dla okna 2000x2300 to byłoby super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.08.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 ChlopieCzy ty wogole masz choc odrobine wyobrazni ? Szerokosc 2 metry i harmonijka ? Wybierz sie do jakiegos punktu firmowego i poświęć z godzine na rozmowe Moze slowa poparte odrecznymi rysunkami .....Moze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.08.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Gdy harmonijki były popularne w drewnie, to praktyczne w użytkowaniu skrzydła robiło się ok 80cm. W Twoim wypadku robiłbym 3 skrzydła. Dwa - to będzie nic innego jak dwuskrzydlowy balkon z ruchomym słupkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 16.08.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedzi. Nikt ważny trochę poproszę spokojniej. Jestem zielony w tym temacie. Więc czytam dział i pytam się. Ale masz rację, wszystko wyjaśni się w punkcie handlowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.08.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Oj nie ma się co unosić. Pytasz o tak oczywiste sprawy że wystarczy tylko użyć wyobraźni.. Przynajmniej wg nas:) Wystarczy wizyta w pierwszym /ale/ lepszym salonie który będzie miał na ekspozycji okno przesuwne i wyjaśnisz sobie więcej niż da się tu zapisać przez tydzień. Nie da się np. zrobić drzwi przesuwnych chowanych w ścianę (bo wtedy mógłbyś sobie zrobić skrzydło nawet 150cm). Tzn. da się, ale łamie wszelkie zasady budownictwa i jest mało ekonomiczne. Harmonijka też zajmuje miejsce w środku. Zrobienie w tym miejscu zwykłej przesuwki jest ok. Tak naprawdę kto otwiera oba skrzydła na raz w balkonie dwuskrzydłowym. Ile razy jest to niezbędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 16.08.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Sorry nie chciałem ciebie urazić Po prostu zadajesz pytania dla mnie tak oczywiste że nieważne do otworu 2 metry szerokości Masz do wyboru - balkon dwuskrzydłowy gdzie po otwarciu masz około 185 światło przejścia chyba pojęcie światło przejście ci znane - balkon dwuskrzydłowy gdzie jedno skrzydło jest fiksem pewnie pojecie ci znaane. Przy podziale symetrycznym światło przejścia masz około 90 cm czyli wiecej jak każdych drzwiach wejściowych do pokojow u ciebie w domu - kolejne to uchylno przesuwne światło przejścia masz mniej więcej około 85- kolejne to Hs i swiatlo ok 85- ostatnie chyba to harmonijka. Podzial na 3/3 swiatlo przejscia ok 160 cm Szczerze ? Ostatnie to najbrzydsze najdrozsze i najgorsze uzytkowo rozwiazanie z mozliwych. I najciemniejsze bo szkla bedzie w nim najmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 17.08.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Mam okno w kuchni (wejście na taras) 4,2 m na 2,3 m. Czy można zrobić takiego PSK dzielonego na 3, że mamy drzwi - FIX - drzwi? Jakieś przeciwwskazania techniczne? Problemy w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.08.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Mam okno w kuchni (wejście na taras) 4,2 m na 2,3 m. Czy można zrobić takiego PSK dzielonego na 3, że mamy drzwi - FIX - drzwi? Jakieś przeciwwskazania techniczne? Problemy w użytkowaniu? żaden problem i to skrzydło możesz mieć w dowolnym miejscu, nie koniecznie po środku, nie koniecznie w równym podziale - ważne by skrzydło nie przekroczyło 150-160 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 17.08.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 to wiem, ja chce mieć równy podział po 140 cm na zasadzie skrzydło - fix - skrzydło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.08.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Zaraz....zaraz....nie doczytałem . Chcesz mi3c dwa ruchome skrzydla ? Niestety takie rozwiązanie jest niemożliwe Fix+drzwi+fixFix+fix+drzwi i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.08.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 A czy na pewno to niemozliwe? Dwa skrzydła jezdne? Tylko trzeba by opracować miejsce na odboje.. np. na skrzydłach jeżdżących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 26.08.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 A więc poszedłem do dwóch salonów popytać się trochę, no i oczywiście o wycenę. W obu salonach drzwi tarasowych otwieranych na zewnątrz nie polecają. W jednym salonie dowiedziałem się że takie drzwi to idą na eksport do Anglii, w drugim że są "zimne" bo oferowane są jedynie przy ramie 72 mm a to oznacza dwie szyby (trzech nie polecają bo za mała odległość pomiędzy szybami ). No i wiadomo złodzieje mają zadanie ułatwione.Ale w jednym salonie powiedzieli mi że przy takich moich wymiarach trzeba iść w przesuwane. Wystarczą PSK ale lepsze będą HS. Okna tarasowego rozwieranego nawet do wewnątrz nie polecają, bo za duże skrzydło będzie (pokazywali mi jakąś tabelkę że to praktycznie górna granica możliwości tego typu rozwiązania )W drugim salonie, za to polecali rozwierane do wewnątrz, ale jeśli nie chcę takich to polecali w moim przypadku bardziej iść w PSK niż w HS. HS ma dużo ramy i zajmuje miejsca. Ale za to ma niski próg.Ogólnie chyba w PSK pójdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 31.08.2016 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Ogólnie chyba w PSK pójdę. Nie popełniaj takiego błędu, tylko HST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts