Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silka

ENDO

Recommended Posts

Witam!

Mam kilka pytań do znawców tematu silikatów:

1. SILKA produkt XELLA, czy jest jakaś różnica poza marketingiem pomiędzy SILKĄ, a innymi produktami typu sylikat np. SILIKAN?

2. SILKA E24S kl. 20 - co oznacza klasa materiału? Czym się różni klasa 15 od 20?

3. Czy współczynnik przewodzenia ciepła dla SILKI od XELLI to 0,81[W/mK]? Gdzie na ich stronie można znaleźć specyfikację techniczną dla tych materiałów?

4. Macie jakieś aktualne ceny dla silikatu 24 cm?

Z góry dzięki za pomoc

ENDO:cool:

1. Wymiary, Silka daja możliwość poprowadzenia instalacji w kanale wewnątrz bloczka.

2. Klasa to wytrzymałość na ściskanie, mało ważne w przypadku stosowania silikatów w budownictwie jednorodzinnym, ale powiązana jest też z gęstością, a co za tym idzie izolacyjnością akustyczną bloczka.

3. http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/YTONG_SILKA_Mini_Katalog_08_2012.pdf

4. Allegro ?

Dla mnie główna zauważalna różnica to inne wymiary niż reszta producentów silki.

Przy czym nie ma to dla mnie kolosalnego znaczenia i wybiorę tańszy produkt.

A z tym prowadzeniem przewodów to nie kumam jak prowadzić przewody poziomo? W posadzce czy pod sufitem?

To chyba trochę niezgodne z zasadami stosowanymi przez elektryków, szkoda że xella w swoich materiałach nie porusza tego. Ja będę prawdopodobnie ciągnął instalację standardowo podtynkowo.

dla mnie to marketingowy chwyt xelli, normalną praktyką jest kladzenie kabli podtynkiem i nic się z tym nie dzieje

tak samo przyjęte jest prowadzenie kabli w poziomie 30cm od podlogi lub stropu, a wg xelli mam je prowadzic w stropie lub podlodze?

sorry, to w razie czego wole ryć w tynku niż w podłodze

Ale co tak wsiadles na mnie ?

Kolega pytal o roznice, to mu odpowiedzialem.

Nigdy nie spotkalas sie z tematem przebarwien na tynku od przewodow ?

To doczytaj:

http://www.google.pl/#sclient=tablet-gws&hl=pl&tbo=d&q=przebarwienia+na+tynku+od+kabli&oq=przebarwienia+na+tynku+od+kabli&gs_l=tablet-gws.3...3417.20266.0.20430.31.13.0.18.11.0.346.2398.0j12j0j1.13.0...0.0...1ac.1.3.tablet-gws.nmACcquMuMQ&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&bvm=bv.42553238,d.Yms&fp=18d85f438f7b4f2f&biw=1024&bih=672

Ściana z silikatu jest równa, warstwa tynku cieńka, więc po co ryzykowac ?

U siebie instaacje poprowadzę nad sufitem k-g, jeśli nie miałbym takiej możliwości to w wylewce.

Pionowy kanal na przewody jest przydatny w takiej sytuacji.