Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu Ekipa z Materiałem czy Bez

DJMazi

Recommended Posts

Witam szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie nie mogłem się doszukać jestem laikiem w temacie i z góry dziękuję za pomoc !

W roku 2014 chciał bym wybudować dom start wiosna 2014 roku wiem że to daleko ale muszę wiedzieć.

Mam na oku 2 ekipy które zrobią mi to dobrze ( bynajmniej mam taką nadzieje)

Szef jednej ekipy proponuje mi budowę z materiałem

Szef drugiej ekipy proponuje mi załatwienie materiałów e dobrej cenie w jednej z hurtowni.

Ze względu że od roku 2014 nie będzie można odliczyć 23% podatku materiały chciał bym składać pod koniec 2013 roku.

Opcja drugiej ekipy wydawała by mi się lepsza gdyż gdybym pod koniec 2013 roku dostał wynegocjowaną ofertę przez szefa nr 2 w danej hurtowni i kupił bym u nich materiały to faktury były by na mnie i przez kolejne 5 lat mogę jeszcze to rozliczyć z podatkiem. A materiał można się dogadać żeby przywieźli na wiosnę 2014.

A jeśli bym wybrał ekipę pierwszą to co z rozliczeniem podatku ?

Czy szef firmy dał by mi osobne faktury na materiał a osobne za robociznę ?

Czy może w fakturze była by wycena pracy z materiałem.

Nie wiem co mam zrobić bo wiem jedno że już nigdy nie oddam głosu na PO bo ci którzy planują budowę w 2014 i dalej stracą na tym dużo.

Dodam że i tak w 2014 roku będę musiał kupować dużo materiałów bo jak dogadać się z elektrykiem czy hydraulikiem przed budową.

Już nie mówiąc o innych wydatkach.

PROSZĘ O POMOC I PORADĘ !

No tak ale jeśli ceny materiału drastycznie wzrosną to i za rok robocizna pójdzie do góry.

Więc jeśli mi teraz wyliczy koszty to diametralnie będą mogły one wzrosnąć na 2014 gdyż szef firmy też nie będzie mógł tego rozliczyć i dostać zwrot.

Aha a gdzie idzie przeczytać spis materiałów jakie mogę odliczyć od podatku w 2013 roku ?

chlopie kupisz material taki jaki bedziesz chcial a nie jaki bedzie chcial wykonawca, wszystkie materialy typu piach, pustaki itp to zaden problem kupic. Teraz wstrzymaj sie tylko z cementem i klejami. Bo jak czegos zabraknie to i tak wiekszosc skladow dowozi towar na telefon, i sie placi przy odbiorze.

chlopie kupisz material taki jaki bedziesz chcial a nie jaki bedzie chcial wykonawca, wszystkie materialy typu piach, pustaki itp to zaden problem kupic. Teraz wstrzymaj sie tylko z cementem i klejami. Bo jak czegos zabraknie to i tak wiekszosc skladow dowozi towar na telefon, i sie placi przy odbiorze.

Zdecydowanie samemu kupować. No chyba żeś majętny człowiek, który pieniędzy nie liczysz. Wykonawcy owszem mają rabaty, ale biorą je dla siebie, poza tym nie mamy nadzoru nad jakością kupowanych materiałów. Rozważałem bardzo ten temat i po wielu podliczeniach spodziewam się ceny końcowej ok 20 % niższej niż gdyby brał ekipę z materiałami. Obecnie do zakupów wystarczy telefon + internet a materiały dowożą na miejsce. W hurtowni można otworzyć sobie "linię kredytową" z której majster może robić drobne zakupy, jak czegoś zabraknie.

Jeśli ktoś posiada hurtownie materiałów budowlanych sprawdzonych proszę o dane !

Szukam hurtowni z którą można się dogadać jeśli wszystkie materiały kupię u nich na budowę domu.

Woj Opolskie i Sląskie POZDRO I DZIĘKUJĘ.

Palnuję wygrać się do tych składów i dać potrzebne materiały niech wyliczą mi koszty.

MATERIAŁ NA FAKTURY ! jak się zgodzisz na cenę z towarem to bedzie brał najtańszy towar, przeterminowany, nie trzymajacy norm ale najtańszy. A co zaoszczedzi to do kieszeni - swojej, nie twojej.

Aż k.... czasem nie mogę czytać tego typu wątków - chyba inwestor ma oczy i rozum i widzi co jest kupowane?

Co mu leży na placu? czy nie widzi?

Palnuję wygrać się do tych składów i dać potrzebne materiały niech wyliczą mi koszty.

Wybierz kilka/naście składów, pojedź, zostaw listę, poczekaj na ofertę...

Już z samego sposobu przygotowania oferty (czy terminowo, czy olewają etc.) zorientujesz się czy ze składem w ogóle warto rozmawiać.

My planujemy załatwiać materiały sami (też zaczynamy za rok) bo po minionych doświadczeniach budowlanych wiemy, że... zaufanie jest dobre, kontrola jest lepsza :cool:

Ja planuję na budowę urlop i chcę na bieżąco kontrolować sytuację. Tak sam już piszę wiadomości po składach budowlanych i pierwsze wyceny mam ale to na dziś a jak wspominałem budowa za rok może się to diametralnie zmienić.

Choć warto wiedzieć o ile spadły badz podskoczyły ceny materiałów.

I tak mocno zastanawiam się nad kupnem większości materiałów które będę mógł odliczyć od podatku w tym roku.

Jak w 2014 zabiorą tą ulgę to budujący się stracą ok 10 - 15 tys zł. jak nie lepiej.

A ja znalazłem firmę która owszem wykonuje ze Swoich materiałów ale mam wpływ na to co oni kupują i za ile. W przypadku gdybym znalazł coś taniej to bierze tam gdzie taniej. Na koniec 8% VAT na wszystko robocizna + materiały i zero bawienia się z urzędami skarbowymi. Może takie rozwiązanie zaproponuj?

A ja znalazłem firmę która owszem wykonuje ze Swoich materiałów ale mam wpływ na to co oni kupują i za ile. W przypadku gdybym znalazł coś taniej to bierze tam gdzie taniej. Na koniec 8% VAT na wszystko robocizna + materiały i zero bawienia się z urzędami skarbowymi. Może takie rozwiązanie zaproponuj?

To chyba znalazłeś jakąś złotą firmę, bo z tego co ja ustaliłam to w przypadku firm budujących z materiałem panuje zasada, że nie masz wpływu na materiał, oprócz głównego materiału z jakiego ma być budowany dom, a tym bardziej na kupno jeśli znajdzie się taniej. Rozwiązanie jakie znalazłeś wydaje sie optymalne bo gwarantuje niskie ceny bo firma nie zaproponuje wysokiej swojej cene skoro daje możliwość zakupu materiału przez klienta. Ich ceny powinny byż zawsze bardzo konkurencyjne-tak myśle.

Ja tez szukam firmy która buduje i sama organizuje materiały, bo nie mam za bardzo czasu a na pewno głowy się tym zajmować tym bardziej że mój ślubny wiele mi nie pomoże. Poza tym przemawia do mnie 8% vat na wszytskie materiały, bo z tego co wiem odliczeniu w skarbówce nie podlegają wszytskie mateiały tylko pewna część.

P.S. Widzę, że budujesz w Grodzisku a ja będe budowała w okolicach Góry Kalwarii, więc to może ta firma działa też w moim rejonie. Możęsz podać ich namiary, chętnie sprawdze ich oferte

Ja tez szukam firmy która buduje i sama organizuje materiały, bo nie mam za bardzo czasu a na pewno głowy się tym zajmować tym bardziej że mój ślubny wiele mi nie pomoże. Poza tym przemawia do mnie 8% vat na wszytskie materiały, bo z tego co wiem odliczeniu w skarbówce nie podlegają wszytskie mateiały tylko pewna część.

Co do vatu: racja, dla inwestora to najlepsze rozwiązanie.

Z odliczaniem: racja:) nie wszystko odliczysz.

Tel. do kolegi: 601 815 765 Zbyszek, długoletnie doświadczenie w budowaniu od podstaw, UCZCIWOŚĆ itd.

Witam ja osobiście załatwiam materiały dogadałem się z bardzo dobrą hurtownią szef firmy wyliczył ile materiału a ja mam kupować.Tal zrobiłem z pustakami i bloczkami i zamierzam zrobić z resztą,pracuje za granica i niby nie mam czasu,ale jak się bierze z jednej hurtowni to nie ma problemu dzwonie i materiał jedzie na budowę,mam czarno na białym co i ile kosztuje upusty itd.Zawsze jak bierze się firmę z materiałem to przycinają na kliencie na tych materiałach,albo kombinują nawet te. super firmy,jestem budowlańcem i wiem jak to wygląda>po za tym to ja decyduje jaki materiał ma być użyty do prac.Oczywiści każdy robi jak uważa to tylko moja uwaga lub podpowiedz.No i zależy jak kto chce co na fakturę,ogólnie odliczyć za dużo nie możemy od podatku to po co mam brać na wszystko fakturę vat i płacić więcej.Znam gościa co odliczał kombinował i fiskus go skontrolował bo chciał więcej odliczyć niż zapłacił podatku od dochodu.Ale to inna bajka.W każdym razie powodzenia w budowaniu załatwianiu firm i materiału.

• 2 weeks później...

Ja też buduję z materiałem i mam cenę za całość. A poza tym, jak już pisałem w innych postach, nigdy nie uwierzę w super rabaty w hurtowniach dla jednorazowego inwestora w zestawieniu z wieloletnią współpraca z daną firmą/majstrem. Czysta ekonomia.

Plus dochodzi do tego odpowiedzialność za materiał i jego zastosowanie. Jak samemu sie kupi, to potem można słuchać, że źle, bo materiał był taki sobie. A dany dostawca będzie się uchylał np. przed wymianą jakiejś trefnej partii, bo jednorazowy klient jest tylko przygodnym odbiorcą, a nie podmiotem, który od lat zaopatruje się i nie warto go tracić.