Robi25 16.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Witam. Mam starą betoniarkę 150L. Muszę wymienić w niej łożyska. Problem polega na tym, że odkręciłem bęben, ale nie mogę zdemontować korpusu piasty z ośki. Jest na to jakiś prosty sposób. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 17.02.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 u mnie lozysko zdejmuje sie z drugiej strony bez demontazu bebna. wystarczy sygry ryzpiac i mozna sciagaczem sciagnac lozysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 17.02.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 u mnie lozysko zdejmuje sie z drugiej strony bez demontazu bebna. wystarczy sygry ryzpiac i mozna sciagaczem sciagnac lozysko. To masz pewnie inną betoniarkę. Może ktoś robił coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 19.02.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 a zdjąłeś bęben? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 19.02.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 a zdjąłeś bęben? Tak, bęben zdjęty. Pozostał tylko korpus piasty i piasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 21.02.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Na końcu osi powinna być nakrętka z zabezpieczeniem. Odkręcić, a pózniej już tylko ściągacz albo " ruski klucz" i jakiś zdrowy pobijak( najlepiej twarde drewno). Tylko z czuciem, czasem piasta jest krucha (odlew), więc łatwo przedobrzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 22.02.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Na końcu osi powinna być nakrętka z zabezpieczeniem. Odkręcić, a pózniej już tylko ściągacz albo " ruski klucz" i jakiś zdrowy pobijak( najlepiej twarde drewno). Tylko z czuciem, czasem piasta jest krucha (odlew), więc łatwo przedobrzyć... Dobrze zrozumiałem? Jak bęben jest ściągnięty to odkręcamy nakrętkę tą dużą z piasty od strony bębna, tą co jest pod korpusem? Potem ściągamy korpus ściągaczem a samą ośkę wybijamy od strony korpusu na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 22.02.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Tak jest, ale ośi nie rusz...Piasta powinna zejść razem z łożyskami; przy odrobinie pecha pierścień wewnętrzny jednego z nich zostanie na osi i trzeba go wybić. No a jak nie idzie, to przetnij pierścień szlifierką kątową, zwykle pomaga... Notabene, tam jest jedno czy dwa łożyska? W mojej są dwa, ale to duża bestia i piasta dziwnie przypomina mi piastę od przyczepy ciągnikowej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 24.02.2013 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Tak jest, ale ośi nie rusz...Piasta powinna zejść razem z łożyskami; przy odrobinie pecha pierścień wewnętrzny jednego z nich zostanie na osi i trzeba go wybić. No a jak nie idzie, to przetnij pierścień szlifierką kątową, zwykle pomaga... Notabene, tam jest jedno czy dwa łożyska? W mojej są dwa, ale to duża bestia i piasta dziwnie przypomina mi piastę od przyczepy ciągnikowej:D Dwa łożyska. Ale obecnie jest tylko jedno, bo podczas pracy jedno całkowicie się rozpadło aż odpadł ten dekiel na końcu korpusu (ten którym zakończony jest korpus). To drugie łożysko jest na miejscu (to od strony dna bębna). A czemu ośki nie ruszać? Szczerze mówiąc to wygląda ona jakby była na stałe z konstrukcją betoniarki. Podczas uderzania młotem nawet nie drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 25.02.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Osi nie rusz; ona jest na stałe przymocowana do pałąka. Ty musisz tylko wymienić łożyska. Ważna uwaga: nie zniszcz gwintu na końcu osi i dobrze zabij (lub wkręć- zależy od konstrukcji) dekielek. Chodzi o to, żeby do łożysk nie dostał się piach, cement czy co tam będziesz mieszał .Smar do łożysk może być polski ŁT-43 lub inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex777 28.02.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 W betoniarkach 20-sto letnich lub starszych korpus piasta jest żeliwny i można go zdemontować natomiast jeśli betoniarka ma 10-15 lat to prawdopodobnie ma korpus metalowy, wspawany w bęben. W obu przypadkach w bębnie znajduję się kapsel - nakrętka osi bębna, w zależności od producenta jest wkręcana lub wciskana. Po zdemontowaniu jej wybije się oś. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodeek62 03.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Ja mam bęben i łożyska zdjęte, jednam mam problem z ponownym zamontowaniem łożysk, czy powinny być skierowane w tę samą stronę, czy przeciwstawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostek_9413 22.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 witam dołączę się do postu kolegi mam podobna sytuacje możecie mi powiedzieć jak wymienić łożysko to górne? cały ten korpus z fot.1 trzymający bęben mogę ściągnąć schodzi z jednym łożyskiem ale drugie łożysko znajduje sie na osi bębna jak by ale nie mogę go w żaden sposób ściągnąć gdyż ogranicza go tulejka która jest częścią osi fot.2 (zdjęcie podglądowe) ,jedynie można to łożysko ściągnąć od góry ale nie mam pojęcia jak zdemontować ośkę czy na sile młotkiem czy jakimś sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekbyd 15.03.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam.Odswieze troche temat . Rozebrałem prawie cała betoniarke ale został mi panew dolny i górny .Jak sie do tego dobrac ? .Z ramy wybiłem dwa tzw kliny chciałem wybic wał ale ani drgnie . Na dole nie mam nakretki ! . Czytałem ze niby jakis kapsel jest ale ja go nie mam cos takiego tylko z wieksza iloscia dziur na sruby http://allegro.pl/czesci-betoniarka-spomasz-xmf-8-panew-os-bebna-i5157887918.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiekbyd 25.04.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Ale jestescie pomocni !! .Przez dwa lata i na tym forum cisza !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts