Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

38m2 na wynajem - pilna prośba

darklot

Recommended Posts

Moi drodzy w najbliższym czasie pojawi się u mnie ekipa remontowa do wykończenia i ewentualnych zmian w układzie mieszkania. Chodzi o dwu-pokojowe 38m2 mieszkanie na wynajem. Proszę Was gorąco o jakieś porady dotyczące ewentualnej możliwości wydzielenia dwóch pokoi dla ewentualnie dwóch niezależnych mieszkańców. Problem w tym, iż pokój tzw. dzienny jest połączony z aneksem kuchennym i poza jakąś ścianką przesuwną (ale nie wiem gdzie i jaką) nic innego nie przychodzi mi do głowy. Nie chcę też zmniejszyć wrażenia przestronności i tak już niewielkiego mieszkanka. Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące powyższego problemu i dodatkowo ustawienia kuchni to będę baaaaaardzooo wdzięczny. Przy okazji jedna osoba (znawca od wynajmu) podpowiedziała mi, iż lodówkę w mieszkaniu na wynajem, wystarczy kupić jako podblatową - taką małą bez zamrażarki, i że całą kuchnię należy zmieścić na ścianie po prawej stronie przy wejściu do pokoju dziennego. Osobiście nie jestem przekonany do tego pomysłu. Kolejna znajoma osoba podpowiedziała, iż chyba lepiej kupić dużą lodówkę i wstawić ją nawet do garderoby - przynajmniej jest miejsce na mrożonki, napoje i inne. Poniżej wstawiam plany mieszkania.

plan01.jpg

plan02.jpg

plan03.jpg

Edytowane przez darklot

Świetne to rozwiązanie. To ja tam spędziłem tyle czasu w środku i nic a tu proszę. Post parę godzin wisi na forum i już. Wielkie dzięki !!!! Jeśli komuś z Was wpadło by coś jeszcze do głowy to byłbym bardzo zobowiązany. Jeszcze raz z góry dziękuję.

Tak tylko sobie pomyślałem, czy ważne nie jest umiejscowienie instalacji wod/kan i kominów wentylacyjnych. Zatem orientacyjnie zamieściłem je na szkicu poniżej.

propozycja 1.0.jpg

Edytowane przez darklot

Naprawdę ma 38,153574351354 m2 :) Wracając jeszcze do kwestii wydzielenia dwóch pokoi to na samym początku myślałem o możliwości oddzielania kuchni od SALONU :) gdy pojawi się taka potrzeba. Nie upieram się przy tym rozwiązaniu, ale czasami gdy szykowałaby się jakaś imprezka lepsze wrażenia wizualne byłyby przy większej przestrzeni dziennej połączonej z aneksem kuchennym. Po wszystkim można by było jakoś to oddzielić, przedzielić, zamknąć tak aby pojawiały się dwa oddzielne pokoje z osobnymi wejściami i oddzielną kuchnią.

Jedynie chyba skróciłbym ściankę oddzielającą pokój od kuchni i zza niej na szynie podwieszonej u powały ;) dałbym dwa ruchome skrzydła. Jedno do oddzielenia kuchni a drugie jadące dalej do zamykania pokoju. Drzwi do pokoju w Twoim projekcie Lelik wchodzą na TV a jest to optymalne miejsce, aby go tam umieścić :)