Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Vailant i kominek z płaszczem wodnym

Bacz6

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie budowy domu i potrzebowałbym porady, mam już zarys jakie ogrzewanie chciałbym zamontować ale nie wiem czy to się sprawdzi bo brakuje mi schematu jak to połączyć razem żeby jedno z drugim nie kolidowało. A więc ja to widzę tak:

- Kocioł Vailant VC 186/ 3-5 jednofunkcyjny kondensat do tego sterownik pogodowy.

- kominek z płaszczem wodnym firmy LECHMA pracujący w układzie zamkniętym do tego sterownik- programator z przepustnicą powietrza

całość miała by za zadanie na przemian ogrzać dom parterowy o powierzchni 100m2 i zasobnik na wodę 250l z podwójną wężownicą, 2/3 domu będzie miało rozprowadzoną podłogówkę plus grzejniki.

Ja po prostu nie mam w pełni schematu hydraulicznego i schematu sterowania coś wiem ale nie wiem wszystkiego a nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Chodzi mi o to żeby gdy wygaśnie w kominku i temperatura na płaszczu spadnie to automatycznie piec gazowy przejmie ogrzewanie domu i zasobnika.

Proszę o fachowe porady i szkice jeśli to możliwe z góry dziękuję, pozdrawiam i czekam na odp.

Witam jestem w trakcie budowy domu i potrzebowałbym porady, mam już zarys jakie ogrzewanie chciałbym zamontować ale nie wiem czy to się sprawdzi bo brakuje mi schematu jak to połączyć razem żeby jedno z drugim nie kolidowało. A więc ja to widzę tak:

- Kocioł Vailant VC 186/ 3-5 jednofunkcyjny kondensat do tego sterownik pogodowy.

- kominek z płaszczem wodnym firmy LECHMA pracujący w układzie zamkniętym do tego sterownik- programator z przepustnicą powietrza

całość miała by za zadanie na przemian ogrzać dom parterowy o powierzchni 100m2 i zasobnik na wodę 250l z podwójną wężownicą, 2/3 domu będzie miało rozprowadzoną podłogówkę plus grzejniki.

Ja po prostu nie mam w pełni schematu hydraulicznego i schematu sterowania coś wiem ale nie wiem wszystkiego a nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu. Chodzi mi o to żeby gdy wygaśnie w kominku i temperatura na płaszczu spadnie to automatycznie piec gazowy przejmie ogrzewanie domu i zasobnika.

Proszę o fachowe porady i szkice jeśli to możliwe z góry dziękuję, pozdrawiam i czekam na odp.

Witam

Ja man kominek LECHMA PL-190 Standard Lux 15 kw sterownik RT-08G TATAREK BUFOR + Przepustnica powietrza 100 Ø z w planach kociol jednofunkcyjny De Dietrich MCR/II T( narazie brak gazu ).

Kominek pracuje w ukladzie zamkniętym ( zbezpieczenie termiczne + zawór bezpieczeństwa ) podgrzewa kombinowany zbiornik akumulacji ciepła - 200 l CWU i 600 CO :) :) http://www.bayzone.pl/kombinowany-zbiornik-akumulacji-ciepla-galmet-800200-skay-72808600-p-19096.html tu dali najlepszą cenę !! 98 % podłogówka + grzejniki: ręcznikowiec w łazience, kotłowni ( całkowicie nie potrzebny ) i garażu ( w razie godziny W robi za zabezpieczenie !!)

Podłodówką steruje zawór 3d z silownikiem Afriso http://www.afriso.pl/343-120-s-p-3600.html?cPath=1_554_558 i sterownikiem pogodowym http://www.compit.pl/katalog/13-regulatory-zaworow/produkty/pogodowy-regulator-obwodu-grzewczego-z-mieszaczem/r803_54.html

Całość spisuje się b. dobrze !! Też się zastanawiam jak w to wszystko wpiąć piec bo gaz już coraz bliżej :):cool:

Uważam, że twój zasobnik na wodę 250 to zdecydowanie za mało!!, będziesz miec problem z nadmiarem ciepła jak zapalisz w kominku.

Moje 800 l to też trochę mało ale już opanowałem technike palenia i daje radę.

Ogrzewanie podlogowe jest niskotemeraturowe i zasilanie obecnie mam ustawione 32 st, w domu jest naprawdę ciepło tep. ok 22-24 st zależnie od pomieszczenia.

Jak kupisz sterownik tatarka np rt-08g to ten sterownik posiada opcje rozlaczania pieca gazowego-moze sie przydac

Vaillant ecocompact 15kW + lechma pl standard 15kW, tatarek rt08 wyjście przekaznika podane na wtyki 3-4 kotła, steruje funkcją c.o. w zależności od zadanej temp na płaszczu...

Kominek w układzie otwartym, połączenie z układem zamkniętym kotła przez płytowy wymiennik ciepła, dodatkowo 2 pompy grundfos alpha2 sterowane przez tatarek, przepustnica powietrza do kominka

Super dzięki. A wkład kominka chcę kupić w układzie zamkniętym bo takie LECHMA też ma w ofercie. A co sądzicie koledzy o wkładach LECHMA jak się spisują ?????????

Witaj

Szyba czrna ( po moich przeróbkach trochę mniej - chyba że masz dużo drzewa do przepalenia to będzie czyściutka ), dziala bez problemów :)

Witam a co za przeróbki zrobiłeś ??????????????

Dołożyłem 6 cegieł szmotowych( obniżyły temp.płaszcza - możliwę że je wyciągnę ), podniosłem ruszt i barierkę i teraz jest nawiew powietrza na szybę :cool:

Prawda jest taka, że jeżeli palić będziesz bez przymykania szybra i na przepustnicy powietrznej (nie mniej niż 20-30%), suchym drzewem to szyba jest czyściutka nawet bez przeróbek :D:cool: ale pełny załadunek spalisz w 3-4 h :cool:

Teraz jeszcze potrzebuję pomocy przy wyborze wkładu:confused: moje typowania to wkłady LECHMA mam 2 typy pierwszy to PL-190 STANDARD LUX a drugi to PL-210 Eco PS :yes: . Koledzy proszę o pomoc jakie zalety i jakie wady. Wiem że różnią się cenną i wyglądem oba mi się podobają :) ale czy jest sens przepłacać. Interesuje mnie to jak one się spisują w praktyce np: czystość szyby, jak się wypala, na jak długo starcza jedno załadowanie itp.:bash:

Witam.

Bacz6 ... jeżeli już zdecydowałeś się na tę markę to tylko 210 ECO. Żadnego innego nawet pod uwagę nie bierz ... (400 FLAT jeszcze gdybyś chciał mieć horyzontalny).

Na inne nawet niech Ci nie przyjdzie do głowy oczy zwracać, bo to będzie późniejsza porażka użytkowa.

Ale i przy tym, nowoczesnym i dobrze przemyślanym wkładzie weź pod uwagę, że np. jego sprawność to zaledwie 75%, podczas gdy konkurencja w podobnym przedziale jakościowym i cenowym oferuje niemal wyłącznie paleniska spełniające normy "dinowskie", a teraz już "bimsz 1 i 2" oraz sprawności w granicach 83 - 86 %.

A już taka mała różnica to kilkaset złotych rocznie puszczanych w komin.

Pozdrawiam.

Witam,

Tak się składa że mam takie same rozwiązanie czyli gazowy kocioł kondensacyjny pracujący w układzie zamkniętym z kominkiem z płaszczem wodnym.

Ogólnie rzecz ujmując układ będzie działał ok. Podczas palenia w kominku ciepła woda przepływa przez kocioł gazowy który odczytuje tą temperaturę. Jeżeli kominek zagrzeje wodę do wymaganej temperatury to kocioł wyłączy palnik. Okazjonalnie będzie załączał pompę żeby sprawdzić temp. i włączy się dopiero wtedy kiedy kominek zacznie wygasać.

Zacznę od kilku podstawowych uwag:

1. sterownik pogodowy proszę zainstalować gdzieś w salonie na ścianie (a nie przy kotle gazowym). Technicznie oba rozwiązania są możliwe ale usytuowanie w salonie pozwala korzystać z tego że sterownik pełni funkcje termostatu i nie musimy dawać zaworów termostatycznych na grzejnikach. Brak termostatów na grzejnikach z kolei zapewnia chociażby minimalny obieg dla kominka i unikamy sytuacji gdzie palimy w kominku a zawory termostatyczne odcinają grzejniki i ciepło.....nie ma gdzie się podziać.

2. Powyższa sytuacja ma znaczenie głównie wtedy gdy nie planujesz instalacji bufora...ale z tego co widzę to nie planujesz...

3. Ja też nie mam bufora i sytuacja wygląda tak że po rozpaleniu kominka mam jakieś 40-60 minut spokoju ponieważ tyle trwa rozgrzanie płaszcza wodnego do 70 st. C. Po godzinie zaczyna się "kłopot" z nadmiarem ciepła i trzeba palić w miarę spokojnie tzn nie możesz dokładać bez sensu do kominka bo zagotujesz wodę ..... włączy się chłodnica płaszcza i całą energie spuścisz do kanalizacji. Mnie osobiście takie rozwiązanie pasuję bo nie rozpalam kominka codziennie i tylko na parę godzin po pracy. Jeżeli ty jednak zamierzasz palić codziennie to zainwestuj w bufor. Wtedy możesz palić w kominku na maxa cały czas. np.w domu masz już ciepło, termostaty odcinają grzejniki ale nic się nie dzieje bo gorąca woda z kominka odkłada się w buforze i starcza na conajmniej kilka godzin ( w zależności od pojemności bufora). Jak widzisz bufor to super rozwiązanie bo stanowi pewnego rodzaju zabezpieczenie ale wszystko rozbija się o koszty.

W Twojej sytuacji bufor jest wskazany jeszcze z jednego względu. Chodzi mianowicie o ogrzewanie podłogowe. Pamiętaj że podłogówka działa na niskich temperaturach a kominek rozgrzewa wodę do 90 st. C. Standardowo na podłogówkach montuje się termostaty więc one odetną przepływ jeżeli woda będzie za gorąca...Jeżeli z kolei zrezygnujesz z termostatów zbyt gorąca podłoga nie będzie komfortowa.

4. Kolejna rzecz to ciepła woda. Zestaw bez bufora nie pozwoli ci zagrzać ciepłej wody (chyba że spróbujesz wpiąć się osobno "na krótko" do obiegu c.w.u.). Kocioł jednofunkcyjny ze swoim zasobnikiem pracuje tak że przełącza się miedzy funkcją c.o. a c.w.u. Są to dla niego jednak osobne obiegi. Nawet jeżeli w obiegu c.o. masz gorącą wodę pochodzącą z kominka to jeżeli będziesz chciał zagrzać ciepłą wodę to piec przełączy się na obieg c.w.u gdzie woda jest zimna i włączy palnik. Istnieje ryzyko że w trybie ciepłej wody kocioł zablokuje przepływ na układzie c. o. więc pamietaj o BYPASIE!

Dobrym rozwiązaniem będzie rezygnacja ze standardowego zasobnika Vaillanta (unistora) i zakup dużego zasobnika z 2 wężownicami (1 do kotła gazowego, 2ga dla kominka) albo czegoś w stylu zbiornik w zbiorniku.

Pozdrawiam,

Tomek

projektygotowe.pl

Witam Tomek dzięki za podjęcie tematu. A mianowicie zasobnik c.w.o planuję 250 -300l z podwójną wężownicą więc woda ciepła raczej powinna być. A kocioł gazowy planuję przez tartarkę od kominka rozłączać podczas gdy będzie palone. W kotle vaillant posłuży mi do tego styk 3-4. Dom będę miał parterowy z możliwością adaptacji góry którą na razie nie planuję kończyć i tam to właśnie chcę zainstalować 2 duże grzejniki które będę mógł otworzyć w razie nadmiaru ciepła, będzie to takie małe zabezpieczenie. Góra będzie tak za szykowana że jak będzie potrzeba to słody strychowe zdemontuję zabudowę też zrobię schody ścianki działowe i gotowe bo media doprowadzę od razu. Odp. co tym myślisz. pozdrawiam Bacz6 [Łukasz}

Zasobnik c.w.u z 2 wężownicami to dobre rozwiązanie bo zapewnia ci dodatkowy odbiór ciepła z kominka. Też bym tak zrobił gdybym mógł cofnąć czas.

Co do sterownika tatarka i automatyki to nie będę się wypowiadał bo nie mam doświadczenia. Ja nie łączyłem sterownika pompy kominkowej z piecem i wszystko działa ok. Do kominka używam najprostszego sterownika który załącza pompę po przekroczeniu zadanej temperatury i tyle. Piec gazowy i kominek pracują w obiegu zamkniętym więc są spięte na krótko na trójnikach i woda z kominka przechodzi przez piec gazowy. Piec własną automatyką śledzi sobie cały czas temperaturę wody na powrocie. Jeżeli woda jest wystarczająco ciepła to się nie włączy. I tyle... Prosta sprawa.

U Ciebie podejrzewam sterownik tatarka będzie wyłączał piec kiedy włączy się pompa kominka albo coś w tym stylu. Powinno być ok.

Z podstawowych rzeczy to pamiętaj jeszcze o dodatkowym naczyniu wzbiorczym odpowiednim do pojemności kominka. To raczej podstawa i prawie każdy hydraulik o tym wie... ale lepiej przypomnieć.

Do kominka musisz i tak doprowadzić wodę i kanalizację do chłodnicy płaszcza. Polecam zrób sobie kratkę ściekową (awaryjną) w razie wycieku z kominka żeby nie zalało ci salonu. Syfon zalej olejem bo woda po paru miesiącach wyparuje będzie w salonie pachnieć kanalizacją.

Poza tym chyba wszystko masz dobrze przemyślane.

Pozdrawiam

Tomek

projektygotowe.pl