RafBed 17.02.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam,Co możecie doradzić odnośnie doprowadzenia ciepła z kominka na poddasze użytkowe? Nie mam tutaj na myśli ogrzewanie każdego pomieszczenia. Chodzi o jeden wylot na górnej klatce schodowej. W projekcie http://www.mgprojekt.com.pl/michalek przewidziany jeden komin schiedel (ogrzewanie gazowe / kominek). Wylot chciałbym umiejscowić w kominie. Dobry centralny punkt poddasza. Co musiałbym zastosować co by ładnie ciepełko poszło na poddasze? Najlepiej jakby wszystko było połączone (taki zestaw - 3 w 1:). Nie chciałbym osobnej rury puszczać na górę. Np dobudować "coś" do kominka systemowego itp.Będę wdzięczny za wszelakie rady, porady i sugestie.PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Kominek masz tuż przy klatce schodowej. Więc jeżeli zależy Ci głównie na ogrzaniu klatki schodowej, to nic nie musisz w zasadzie robić. Tylko, że licz się z mniejszą temperaturą w pokojach. Ja mam domek wg. projektu http://www.archipelag.pl/projekty-domow/_5qqfe3505re2u1/rzuty.html. I tą zimę ogrzewam całość tylko i wyłącznie kominkiem bez żadnego dodatkowego rozprowadzenia. Na dole utrzymuje się głównie w okolicach 22-23 a na górze 19-20. Tyle tylko, że w pokojach lubi spaść i do 18, jak się chwilę nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafBed 17.02.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Zależy bardziej, co by z komina (zwykła kratka) ciepło rozchodziło się na pokoje. Sam ciepły komin na pewno mniej dogrzeje.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.02.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Samo to idzie tylko w górę. U mnie najcieplej jest przy suficie parteru Pokoje, jeżeli w nich bezpośrednio nie ma wyjścia powietrza będą chłodniejsze, bo co niby ma tam skierować strumień ciepłego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts