Adam626 17.02.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 W tym wątku będę opisywał swoje różne pomysły i zapraszam do polemiki. Aktualnie jestem na etapie projektu domu (piętrowy) Planuję rekuperację bez GWC i jako podstawę piec na gaz sieciowy. Dodatkowo myślę o wykorzystaniu energii pompy ciepła z wymiennikiem zewnętrznym powietrznym - tak aby dogrzewać sobie gdy temperatura będzie powyżej +4C. W praktyce to chyba będzie znaczna część sezonu. Mam na myśli wykorzystanie pompy wa warunkach z dobrym COP Wstępnie planuję rozwiązanie w/g własnego pomysłu z tanimi klimatyzatorami np http://allegro.pl/klimatyzator-klimatyzacja-split-galanz-3-5kw-wawa-i3004304728.html (Galanz 3,5kW za 1300PLN). Kupię takie 2-3 galanze i za 3-6 tysięcy będę miał 9-10kw ciepła. NIe znam się bardzo dobrze na HVACR, ale wydaje mi się że COP powinien być podobny jak np http://allegro.pl/pompa-ciepla-grzeje-nawet-przy-25c-hitachi-i3007028974.html (exotherm 3KW EXT13EVI 13kW 20kPLN) ? Podobny czy jedak ta duża pompa będzie sprawniejsza? I teraz jak bym widział grzanie tymi klimatyzatorami? Ponieważ będę budował Wentylację Mechaniczną i bedą juz rury to bym poprosił firmę o dodatkowe rurki i osobne anemostaty do pomieszczeń które będą służyły tylko do ogrzewania(w tym obiegu powietrze tylko sie bedzie ogrzewało przez parownik i wracało brudne). Alternatywa to rozebrać parowniki z jednostek wewnętrznych, i zrobic z nich wymiennik wodny - a to juz standardowo podpiąć do ogrzewania (podłogówka + kaloryfery) Lub zwyczajnie powiesić splity w mieszkaniu i grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 17.02.2013 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Druga kwestia która mnie nurtuje to CWU - zależy mi na tym aby była ciepła bezpośrednio przy kranie bez konieczności spuszczania dużej ilość wody. Tu mam kilka pomysłów. Jednocześnie jestem kompletnym dyletantem w dziedzinie, więc ewentualne błędy w rozumowaniu i sytuacje widoczne gołym okiem w których to nie zadziała proszę od razu wytykać. Pomysł jest taki aby CWU puścić cienką rurką (np PEX) i żeby to były ze 2-3 magistrale, bez pionów. Rurka byłaby ocieplona otuliną.Przykłądowo dla rury 16mm(12mm wewnatrz) pojemność wodna 0,12dm3/m, dla 20mm 0,19, a dla 14mm(10mm wewnatrz) 0,08. W przypadku gdyby pracowała pompka miałbym małe straty ciepła na grzanie ścian. A przy wyłączonej pompie małą bezwładność rur.Co o tym myślicie? Do takich przemyśleń skłoniła mnie obecnie sytuacja w mieszkaniu w nowym bloku - mimo że od pionu mam jakieś 6 metrów, to wiodę muszę spuszczać pół minuty. Ciśnienie za to jest na tyle duże, ze korzystam właściwie z jego ułamka. Zatem dopuszczając pewne spadki ciśnienia i mniejszą wydajność liczę na wzrost komfortu użytkowania bez dużego wzrostu kosztów na grzanie ścian przy cyrkulaji Edytowane 17 Lutego 2013 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandorra 28.02.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Jeśli chodzi o energooszczędne ogrzewanie - moja uwagę ostatnio zwróciły ogrzewacze z pompą ciepła NUOS EVO firmy Ariston - prezentują się na tyle ładnie, że można zawiesić np. bezpośrednio w łazience, a przy tym zapewniają podobno duże oszczędności, bo zużycie energii zmniejsza się nawet do 70% (w porównaniu do tradycyjnych podgrzewaczy elektrycznych o tej samej pojemności). W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Jeśli chodzi o energooszczędne ogrzewanie - moja uwagę ostatnio zwróciły ogrzewacze z pompą ciepła NUOS EVO firmy Ariston - prezentują się na tyle ładnie, że można zawiesić np. bezpośrednio w łazience, a przy tym zapewniają podobno duże oszczędności, bo zużycie energii zmniejsza się nawet do 70% (w porównaniu do tradycyjnych podgrzewaczy elektrycznych o tej samej pojemności). W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy. W czym pompa jest lepsza od innych podobnych? Ma ładny wygląd? 70% oszczędności to COP na poziomie tylko 3,33. Słabiutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Mój sposób na ogrzewanie brak ogrzewania. IZOLACJA Über ales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.03.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 W czym pompa jest lepsza od innych podobnych? Ma ładny wygląd? 70% oszczędności to COP na poziomie tylko 3,33. Słabiutko. nie czepiaj się COP, bo jest normalny dla pomp powietrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 02.03.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy. a stoi gdzieś małym druczkiem "od maja do sierpnia" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jeśli chodzi o energooszczędne ogrzewanie - moja uwagę ostatnio zwróciły ogrzewacze z pompą ciepła NUOS EVO firmy Ariston - prezentują się na tyle ładnie, że można zawiesić np. bezpośrednio w łazience, a przy tym zapewniają podobno duże oszczędności, bo zużycie energii zmniejsza się nawet do 70% (w porównaniu do tradycyjnych podgrzewaczy elektrycznych o tej samej pojemności). W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy. żadna rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 03.03.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Czy bierzecie pod uwagę kwestie wilgotności powietrza wewnątrz mieszkania w odniesieniu do kosztów ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.03.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Czy bierzecie pod uwagę kwestie wilgotności powietrza wewnątrz mieszkania w odniesieniu do kosztów ogrzewania ? a co wedle Ciebie miało by to zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 04.03.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 a co wedle Ciebie miało by to zmienić ? Wilgotność powietrza wpływa na odczuwalność temperatury i komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 I tylko na to bo nie wpływa na koszty bezpośrednio ... może wypływać na zwiększenie strumienia wentylacyjnego na przykład. Nie neguje tych czynników bo sam jestem powiem lekko wrażliwy na komfort termiczny ale bardziej w stronę np 18st niż 20. choć śpi mi się najlepiej przy +10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 04.03.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 I tu się mylisz. Wiele osób podkręca ogrzewanie nawet do 23'C i wyżej i dalej narzeka, że jest im zimno. W okresie zimowym , gdy niekontrolowana wilgotność powietrza w mieszkaniach schodzi poniżej 35%, odczuwalność temperatury spada i ludziom jest zimniej. Utrzymanie wilgotności powietrza na poziomie właściwym ( i dla ludzi i dla drewna ) powoduje wzrost uczuci ciepła, a co za tym idzie obniżenie realnej temperatury w pomieszczeniu o dwa lub trzy stopnie. A to już są pieniądze. Dla uzmysłowienia zasady , podam przykład drastyczny, ale doskonale obrazujący efekt działania skoków wilgotności powietrza na odczuwanie temperatury przez człowieka. W saunie suchej mamy zwykle wilgotność około 10 - 15 %. Przy wilgotności około 7 % możemy bez problemu wytrzymać nawet temperaturę 110'C. Potwierdzi to każdy, kto często używa sauny. Temperatura 70 - 90'C to standard w saunach suchych. Gdy jest nam zimno w saunie, to polewamy kamienie w celu podniesienia wilgotności powietrza. W ruskiej bani mamy wilgotność 100% i tam temperatury dochodzą do 40-42'C , co i tak jest wyzwaniem dla naszego organizmu. pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) I bo sam jestem powiem lekko wrażliwy na komfort termiczny ale bardziej w stronę np 18st niż 20. choć śpi mi się najlepiej przy +10 No to jesteś w awangardzie komfortu termicznego. Będzie ci dobrze w budynku pasywnym:D. Napisz w stopce jakie temperatury lubisz, oszczędzi to wiele niedomówień. Pozdrawiam wszystkich morsów. Edytowane 4 Marca 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 No tak zgadza się ... nie pomyślałem dokładnie. Jak jest "upał" i duszno to jest i strasznie gorąco rozważamy przedział 30-55% wilgotności i wpływ tego jest mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Widzę że ktoś lubi drewno Teraz przejrzałem profil płatny. Drewno do budownictwa pasywnego nadaje się jak mało które, który. W miarę chroni przed mostkami termicznymi lub je marginalizuje, dość dobrze magazynuje ciepło (cp 2,8 kJ /kg) Domy pasywne to nie egzotyka, to jakiś taki trudny temat narosły mitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 04.03.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Jednak " dom pasywny " pozostanie dla mnie egzotyką . Nie można ogarnąć wszystkiego. :D:D Mam nadzieję, że te moje marne trzy grosze wrzucone do dyskusji przyczyni się do lepszego zrozumienia zjawisk panujących w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Muszę przyznać ,że z tą wilgotnością powietrza i odczuwaniem temperatury,to bardzo trafne spostrzeżenie.Mało kto zwraca na to uwagę.Różnica +/-10% to siedzenie w podkoszulku albo swetrze.Bardzo zauważalne przy ogrzewaniu niskotemperaturowym(podłogówka). Zwłaszcza gdy temperatura podłogi oscyluje wokół 22-23oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.03.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) edit - nie zauważylem ze mowa o pompie ciepla, w tym przypadku jak najbardziej mozliwe. Panowie, a może coś na temat moich pomysłów? jakaś polemika? Edytowane 4 Marca 2013 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A o czym tu dyskutować.chcesz budować dom pasywny a myślisz o gazie i pompie ciepła ,o rekuperatorze bez GWC.Rozwiązanie podał ci sajgończyk w #5.Może zbyt hardkorowo ale słuszny trop masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts