Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje pomysły na tańsze ogrzewanie

Recommended Posts

W tym wątku będę opisywał swoje różne pomysły i zapraszam do polemiki. Aktualnie jestem na etapie projektu domu (piętrowy)

Planuję rekuperację bez GWC i jako podstawę piec na gaz sieciowy. Dodatkowo myślę o wykorzystaniu energii pompy ciepła z wymiennikiem zewnętrznym powietrznym - tak aby dogrzewać sobie gdy temperatura będzie powyżej +4C. W praktyce to chyba będzie znaczna część sezonu. Mam na myśli wykorzystanie pompy wa warunkach z dobrym COP

Wstępnie planuję rozwiązanie w/g własnego pomysłu z tanimi klimatyzatorami np http://allegro.pl/klimatyzator-klimatyzacja-split-galanz-3-5kw-wawa-i3004304728.html (Galanz 3,5kW za 1300PLN). Kupię takie 2-3 galanze i za 3-6 tysięcy będę miał 9-10kw ciepła. NIe znam się bardzo dobrze na HVACR, ale wydaje mi się że COP powinien być podobny jak np http://allegro.pl/pompa-ciepla-grzeje-nawet-przy-25c-hitachi-i3007028974.html (exotherm 3KW EXT13EVI 13kW 20kPLN) ? Podobny czy jedak ta duża pompa będzie sprawniejsza?

I teraz jak bym widział grzanie tymi klimatyzatorami? Ponieważ będę budował Wentylację Mechaniczną i bedą juz rury to bym poprosił firmę o dodatkowe rurki i osobne anemostaty do pomieszczeń które będą służyły tylko do ogrzewania(w tym obiegu powietrze tylko sie bedzie ogrzewało przez parownik i wracało brudne). Alternatywa to rozebrać parowniki z jednostek wewnętrznych, i zrobic z nich wymiennik wodny - a to juz standardowo podpiąć do ogrzewania (podłogówka + kaloryfery)

Lub zwyczajnie powiesić splity w mieszkaniu i grzać.

Druga kwestia która mnie nurtuje to CWU - zależy mi na tym aby była ciepła bezpośrednio przy kranie bez konieczności spuszczania dużej ilość wody. Tu mam kilka pomysłów. Jednocześnie jestem kompletnym dyletantem w dziedzinie, więc ewentualne błędy w rozumowaniu i sytuacje widoczne gołym okiem w których to nie zadziała proszę od razu wytykać.

Pomysł jest taki aby CWU puścić cienką rurką (np PEX) i żeby to były ze 2-3 magistrale, bez pionów. Rurka byłaby ocieplona otuliną.

Przykłądowo dla rury 16mm(12mm wewnatrz) pojemność wodna 0,12dm3/m, dla 20mm 0,19, a dla 14mm(10mm wewnatrz) 0,08.

W przypadku gdyby pracowała pompka miałbym małe straty ciepła na grzanie ścian. A przy wyłączonej pompie małą bezwładność rur.

Co o tym myślicie?

Do takich przemyśleń skłoniła mnie obecnie sytuacja w mieszkaniu w nowym bloku - mimo że od pionu mam jakieś 6 metrów, to wiodę muszę spuszczać pół minuty. Ciśnienie za to jest na tyle duże, ze korzystam właściwie z jego ułamka.

Zatem dopuszczając pewne spadki ciśnienia i mniejszą wydajność liczę na wzrost komfortu użytkowania bez dużego wzrostu kosztów na grzanie ścian przy cyrkulaji

Edytowane przez Adam626

• 2 weeks później...
Jeśli chodzi o energooszczędne ogrzewanie - moja uwagę ostatnio zwróciły ogrzewacze z pompą ciepła NUOS EVO firmy Ariston - prezentują się na tyle ładnie, że można zawiesić np. bezpośrednio w łazience, a przy tym zapewniają podobno duże oszczędności, bo zużycie energii zmniejsza się nawet do 70% (w porównaniu do tradycyjnych podgrzewaczy elektrycznych o tej samej pojemności). W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy.

Jeśli chodzi o energooszczędne ogrzewanie - moja uwagę ostatnio zwróciły ogrzewacze z pompą ciepła NUOS EVO firmy Ariston - prezentują się na tyle ładnie, że można zawiesić np. bezpośrednio w łazience, a przy tym zapewniają podobno duże oszczędności, bo zużycie energii zmniejsza się nawet do 70% (w porównaniu do tradycyjnych podgrzewaczy elektrycznych o tej samej pojemności). W dodatku efekt można jeszcze zwiększyć stosując jedną z dostępnych funkcji ECO lub GREEN, które pozwalają na pracę urządzenia wyłącznie w trybie pompy.

W czym pompa jest lepsza od innych podobnych? Ma ładny wygląd?

70% oszczędności to COP na poziomie tylko 3,33.

Słabiutko.

żadna rewelacja

I tu się mylisz.

Wiele osób podkręca ogrzewanie nawet do 23'C i wyżej i dalej narzeka, że jest im zimno.

W okresie zimowym , gdy niekontrolowana wilgotność powietrza w mieszkaniach schodzi poniżej 35%, odczuwalność temperatury spada i ludziom jest zimniej. Utrzymanie wilgotności powietrza na poziomie właściwym ( i dla ludzi i dla drewna ) powoduje wzrost uczuci ciepła, a co za tym idzie obniżenie realnej temperatury w pomieszczeniu o dwa lub trzy stopnie. A to już są pieniądze.

Dla uzmysłowienia zasady , podam przykład drastyczny, ale doskonale obrazujący efekt działania skoków wilgotności powietrza na odczuwanie temperatury przez człowieka.

W saunie suchej mamy zwykle wilgotność około 10 - 15 %. Przy wilgotności około 7 % możemy bez problemu wytrzymać nawet temperaturę 110'C.

Potwierdzi to każdy, kto często używa sauny. Temperatura 70 - 90'C to standard w saunach suchych. Gdy jest nam zimno w saunie, to polewamy kamienie w celu podniesienia wilgotności powietrza.

W ruskiej bani mamy wilgotność 100% i tam temperatury dochodzą do 40-42'C , co i tak jest wyzwaniem dla naszego organizmu.

pozdrawiam:D

I bo sam jestem powiem lekko wrażliwy na komfort termiczny ale bardziej w stronę np 18st niż

20. choć śpi mi się najlepiej przy +10 :)

No to jesteś w awangardzie komfortu termicznego.

Będzie ci dobrze w budynku pasywnym:D.

Napisz w stopce jakie temperatury lubisz, oszczędzi to wiele niedomówień.

Pozdrawiam wszystkich morsów.:bye:

Edytowane przez twaro

Widzę że ktoś lubi drewno :)

Teraz przejrzałem profil płatny.

Drewno do budownictwa pasywnego nadaje się jak mało które, który.

W miarę chroni przed mostkami termicznymi lub je marginalizuje, dość dobrze magazynuje ciepło (cp 2,8 kJ /kg)

Domy pasywne to nie egzotyka, to jakiś taki trudny temat narosły mitami :(

Muszę przyznać ,że z tą wilgotnością powietrza i odczuwaniem temperatury,to bardzo trafne spostrzeżenie.Mało kto zwraca na to uwagę.Różnica +/-10% to siedzenie w podkoszulku albo swetrze.Bardzo zauważalne przy ogrzewaniu niskotemperaturowym(podłogówka). Zwłaszcza gdy temperatura podłogi oscyluje wokół 22-23oC.