Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk zewnętrzny - kolor, struktura, firma porady praktyczne

Majka

Recommended Posts

camel nie mogę podpowiedziec z własnego doświadczenia, ale moja przyjaciółka pracuje w atlasie w Łodzi i...prywatnie odradza ich produkty, jako te z niższej półki jakościowej. niedawno wykańczała swój dom i mimo gratisów z własnej firmy, uzywała produktów innych firm.

Zaznaczam jeszcze raz ze sama nie mam doswiadczen z ich produktami. Pozdrawiam!

PS. Jaką radzicie kolorystykę ścian do jasno-szarej dachówki cementowej?

Chodzi mi o jakąś zimną tonację?

• 4 months później...

Witam

Jestem na etapie wybierania elewacji rozmawiałem z przedstawicielem handlowym quick-mix zrobil wycene według stawki katalogowej bo tylko tyle mógł zrobic i polecił hurtownie objaśnił co i jak noi jest problem trzeba podjąć decyzje po pierwszw czy struktóra KORNIK co odradzał czy baranek co poleca chodzi o oczyszczanie sie tynku że baranek lepszy. czy ktoś kładł tej firmy quick tynk i jak wrażenia i czy brał w pojemnikach gotowe czy sproszkowany a może baranek biały a potem malował na kolor. Co sie dowiedziałem to trzeba jeszcze zagruntować czyli wchodzi koszt jeszcze gruntu bo nie był zastosowany klej do zatapiania siatki ich firmy. Czekam na opinie

PS. Majka co wybrałaś ????

Pozdrawiam ARi :)

Tak, tynk własnie zrobiony. Akrylowy, barwiony w masie firmy Matres-Revco, kolor chyba G86. Jestem zadowolona.

Ta firma ma dużą paletę barw, mieszają na miejscu, wiaderka mieszczą po 9 litrów, więc latwo domowic jak trochę zabraknie :D Zdjęcia umieściłam w GK

U rodziców jest akrylowy Torraed, sprawdzony od kilku lat u wielu sąsiadów (w zasadzie większości). Kolorki dwa - ciemny beż i brązowy (chyba ozn. T6 i T7). Efekt rewelacja - dom wyszedł ciemniejszy od pozostałych mniej widać brudu w zagłebieniach (choć brudzi się tak samo). Dotychczas nie myty (nie było takiej potrzeby) Faktura - baranek 1,5mm. Polecam

Docieplając swoją starą chałupę dałem BOLIX Akrylowy nr 6300. Minął miesiąc. I co? Ściana południowo-zachodnia zaczyna się odbarwiać. Jest conajmniej o dwa tony jaśniejsza od pozostałych. :( :( :evil: Dziś jestem umówinony z wykonawcą na oglądanie tego pieknego zjawiska. To tak apropos tego co pisał pittbul.

Witam

Tynki robiłem latem ubiegłego roku, mineralny biały baranek 2.5 teranova. Po roku nigdzie nie ma zabrudzeń, a za parę lat pomaluję (jakby nowa elewacja no i mam czas zastanowić się nad kolorem). Zastrzeżenia ewentualnie mam do ekipy która to robiła, natomiast sam tynk jest super, Sam trochę tego tynku położyłem wewnątrz i wyszedł całkiem całkiem. Na taką decyzję wpłynął fakt, że byłem w hurtowni kiedy wpadli jacyś rozżaleni inwestorzy z pretensjami jak to kolor wybranego po długim namyśle tynku akrylowego na ścianie zupełnie im się nie podoba. A więc ja nie mam tego problemu.

Pozdro :wink:

Wykonawca polecił mi Caparola akrylowego, jestem jak najbardziej zadowolony. Zasugerował mi barwiony w masie argumentując m.in. tym, że zawsze można go umyć np. myjką pod ciśnieniem, mam nadzieję, iż w przyszłości również będę zadowolony. Kolor to juz inna historia - każdy wybiera to już wg własnego gustu i architektury domu naturalnie,

pozdrawiam

Najpierw żona znalazła domek w takim kolorze jaki się jej podobał. Nie było to łatwe - w promieniu 10 km był tylko taki jeden. Potem - puk, puk i miła właścicielka powiedziała nam jaki to tynk, kolor, etc. Konsekwentnie trzymaliśmy się tego wyboru nie zważając na "może tynk innej firmy - tańszy i identyczny kolor, no - prawie identyczny..." :D )

Po zrobieniu elewacji (akryl, Ceresit, Florida FL) i zapłaceniu rachunków wiemy dlaczego wszystkie domy w okolicy nie wyglądają tak samo :D

Jednak obejrzenie tynku już na domku, rozmowa z właścicielem to jest to - a nie decyzja na podstawie małych próbek albo folderu...

Docieopałam i tynkowałam dom w 98. Tynk był akrylowy, kornik. Wybrałam kolor jasno szary, a na wysokości piwnic zielony. Struktura - kornik. Ten zielony został zaimpregnowany, a resztkami impregnatu pomalowałam gdzie niegdzie również szary tynk. Teraz żałuję , że nie zaimpregnowałam całości, ponieważ impregnat znakomicie spełnił swoją funkcję- tynk zielony jest jak nowy, wyrażnie też zaznaczają sie te miejsca na szarym tynku, które zostały potraktowane impregnatem. Reszta wygląda nieciekawie. W bruzdach kornika osiada brud, myciu sie to nie poddaje.

W nowym domu zamierzam położyć tynk mineralny całkiem gładki i malować go co jakiś czas jakąś dobrą farbą. Na pewno nie zrobię już kornika.

Docieopałam i tynkowałam dom w 98. Tynk był akrylowy, kornik. Wybrałam kolor jasno szary, a na wysokości piwnic zielony. Struktura - kornik. Ten zielony został zaimpregnowany, a resztkami impregnatu pomalowałam gdzie niegdzie również szary tynk. Teraz żałuję , że nie zaimpregnowałam całości, ponieważ impregnat znakomicie spełnił swoją funkcję- tynk zielony jest jak nowy, wyrażnie też zaznaczają sie te miejsca na szarym tynku, które zostały potraktowane impregnatem. Reszta wygląda nieciekawie. W bruzdach kornika osiada brud, myciu sie to nie poddaje.

W nowym domu zamierzam położyć tynk mineralny całkiem gładki i malować go co jakiś czas jakąś dobrą farbą. Na pewno nie zrobię już kornika.