tuna18 17.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam, planuję budowę (systemem gospodarczym) posadowioną na płycie fundamentowej. Budowę planuję etapami ze względu na finanse . w Związku z tym chciałbym wykonać w tym roku (sierpień, wrzesień) płytę fundamentową a wznoszenie ścian chciałbym rozpocząć w maju 2014. Czy pozostawienie samej płyty przez zimę nie spowoduję jakiś uszkodzeń instalacji, podłogówki itp czy może śmiało "leżeć" i czekać na kolejny etap budowy. Rozwiązanie takie spowodowane jest kończącymi się w tym roku odliczeniami za materiały budowlane . Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 17.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ogolnie, sezonowanie plyty fundamentowej nie ma sensu, czyli raczej bym tego nie zrobil, bo po co? Plyte sie wykonuje w trakcie paru dni, a czas oczekiwaniu tez jest krotki (po 6 dniach smialo mozna zaczac murowac, o ile sie nie stawia od razu cala sciane), czyli po co ryzykowac. Jak juz, to bym cala plyte dobrze zakryl folia, zeby chronic je przed woda, ktora pozniej zamarznie i robi tam nie wiadomo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuna18 19.02.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 19.02.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dziękuję za odpowiedź. odpowiadając dosłownie na pytanie, można ją pozostawić bez żadnej szkody przy odpowiednim zabezpieczeniu. To normalne przy budowie systemem gospodarczym. Jeśli planujesz ogrzewanie podłogowe w płycie, musisz szczególnie dobrze zabezpieczyć rurki, i pilnować żeby się do nich woda (np. z deszczu) nie dostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 24.02.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 plyte mozesz smialo zostawic nic jej nie bedzie, woda i mróz jej raczej nie straszne . u mnie cala zeszla zime stala i nic sie nie stalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuna18 26.02.2013 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 hmm... a jak rozwiązujecie sposób ogrzewania na takiej płycie? Lepiej zrobić płytę fundamentową grzewczą z podłogówką "wtopioną" w płytę czy lepiej zrobić kolejną warstwę z ogrzewaniem i posadzką, czy może dopiero rozłożyć podłogówkę jak już będą ścianki działowe? I jeszcze jedno pytanko odnośnie przepustów do pompy ciepła... kolektor lepiej jest zrobić jeszcze przed rozpoczęciem prac nad płytą czy wystarczy zostawić jakieś przejście dla rurek w płycie? Jakie wymiary powinno mieć takie przejście i w jaki sposób je usytuować do pompy ciepła ok 11 kW? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 26.02.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Też mam pytania odnośnie płyty. Dostałem kilka dni temu projekt płyty, jest w niej zaznaczone na schemacie, że na piaskowej podbudowie robimy warstwę 10cm chudego betonu. Czy można z tego zrezygnować? Przeglądając dzienniki widziałem, że nie każdy robił warstwę betonu.Druga kwestia to styropian, mam 20cm EPS200, a na boki EPS70 też 20cm. Czy to dobre rozwiązanie? Myślałem, żeby na boki także dać EPS200, chyba ze nie ma sensu. Trzecie pytanie o wyjścia przyłączy. Wyjścia będą z prądu, wody i kanalizy. W jaki sposób powinny one wychodzić? Czy osobnymi dziurami w płycie, czy może jedną wspólną? Wylewając beton te wyjścia powinny być w jakiś sposób wydzielone, aby nie trzeba było kuć?I narazie ostatnie pytanie, które mi się nasuwa: czy płyta powinna być w jakiś sposób oddzielona w części garażowej? Czy zrobić jako całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Też mam pytania odnośnie płyty. To dlaczego nie zadasz go w głownym wątku dotyczącym płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 26.02.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 wlasnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 hmm... a jak rozwiązujecie sposób ogrzewania na takiej płycie? Lepiej zrobić płytę fundamentową grzewczą z podłogówką "wtopioną" w płytę czy lepiej zrobić kolejną warstwę z ogrzewaniem i posadzką, czy może dopiero rozłożyć podłogówkę jak już będą ścianki działowe? I jeszcze jedno pytanko odnośnie przepustów do pompy ciepła... kolektor lepiej jest zrobić jeszcze przed rozpoczęciem prac nad płytą czy wystarczy zostawić jakieś przejście dla rurek w płycie? Jakie wymiary powinno mieć takie przejście i w jaki sposób je usytuować do pompy ciepła ok 11 kW? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. ogrzewanie w płycie ma mniejszą sterowalność. Ma większą bezwładność. Ale też większą akumulację. Dużo zależy od tego czym będziesz grzał. Kolektor najlepiej jest zrobić od razu. To nie jest kłopot. Później może być trudniej, nawet z zostawionym przepustem. Wymiary przepustów musisz policzyć, jak już będziesz wiedział ile pętli potrzebujesz do PC. Chyba że będziesz miał kolektor zbiorczy przed domem w ziemi, wtedy rozmiar przepustu nie będzie duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 26.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Też mam pytania odnośnie płyty. Dostałem kilka dni temu projekt płyty, jest w niej zaznaczone na schemacie, że na piaskowej podbudowie robimy warstwę 10cm chudego betonu. Czy można z tego zrezygnować? Przeglądając dzienniki widziałem, że nie każdy robił warstwę betonu. Druga kwestia to styropian, mam 20cm EPS200, a na boki EPS70 też 20cm. Czy to dobre rozwiązanie? Myślałem, żeby na boki także dać EPS200, chyba ze nie ma sensu. Trzecie pytanie o wyjścia przyłączy. Wyjścia będą z prądu, wody i kanalizy. W jaki sposób powinny one wychodzić? Czy osobnymi dziurami w płycie, czy może jedną wspólną? Wylewając beton te wyjścia powinny być w jakiś sposób wydzielone, aby nie trzeba było kuć? I narazie ostatnie pytanie, które mi się nasuwa: czy płyta powinna być w jakiś sposób oddzielona w części garażowej? Czy zrobić jako całość? chudziak nie jest pod płytą powszechny. Pytanie, czemu go tam masz w projekcie? Może jest niezbędny? Co do styro, to na boki mimo wszystko polecam ten sam co pod płytę. Tam dużo już nie idzie, szkoda oszczędzać. Przyłącza idą osobno. Technicznie dużo prostsze, i praktyczniejsze. A co do garażu. To zapewne masz już w projekcie i już tego nie zmienisz. A jak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.02.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 BASF pisze, że jeśli układamy pod płytą więcej niż jedną warstwę XPS to powinno się stosować chudy beton. w przeciwnym razie nie jest to wymagane - jeśli chodzi o izolację BASF. natomiast może u Ciebie jest wymagane z jakiegoś innego powodu, to raczej pytanie do projektanta płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 27.02.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 U mnie szedł basf 3035sc w dwóch warstwach po 10 cm i chudziak nie był potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nxox 08.03.2013 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Zakryć folią płytę, zakryć otwory instalacji, i koniecznie wykonać zasypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 08.03.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Możesz mi powiedzieć co to zasypki, bo nie słyszałem o czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nxox 08.03.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Możesz mi powiedzieć co to zasypki, bo nie słyszałem o czymś takim. Zasypki fundamentów - jęsli tego nie zrobisz na zimę, to obniży się strefa przemarzania (mróz sięgnie głębiej w grunt). Jeśli będą pod płytą grunty wysadzinowe (nawet jeśli spełniają warunki nośności podłoża) i silny mróz, to może to być niebezpieczne dla płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 11.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 AH Dla mnie oczywiste było, że przy płycie opaska przeciwwysadzinowa i drenaż to komplet.Koszt niewielki, a i spokój ducha i płyty pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts