Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam na strychu na podłodze watę (chyba mineralną, ciemnozielona ).

Chciałbym położyć tam wylewkę i tu moje pytania:

1. Czy zostawić tę watę i dodać styropian ?

2. Wywalić watę i zastąpić ją styropianem ?

3. Jaki styropian polecacie ?

4. Czy jako wylewkę mam stosować beton - czy może są

jakieś lżejsze specyfiki ?

5. Ile centymetrów wylewki ?

Narazie nie zamierzam tam mieszkać ale chciałbym poprawić izolację do pomieszczeń piętro niżej.

Mam nadzieją, że moje pytania mie wydadzą wię Wam banalne

ale w budownictwie nie mam doświadczenia.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/17640-wylewka-i-docieplenie-podogi-na-strychu/

Nie piszesz ile tej waty czy też wełny jest na strychu, czy jest miękka czy twarda, w jakim jest stanie, zatem trudno konkretnie coś powiedzieć ?

O ile chodzi tylko o ocieplenie stropu, a to coś jest suche i w dobrym stanie technicznym, to dałbym tam jeszcze ze 3 lub 4 cm twardego styropianu fsb20, na to drugie tyle wylewki i po kłopocie, a strop ciepły będzie napewno.

Jeśli planujesz w przyszłości zasiedlić górę, to wełna raczej powinna być usunięta, aby zapewnić stabilne podłoże dla podłogi.

Można kombinować coś na bazie keramzytu czy perlitu ?

Robi się bloczki z keramzytobetonu, można i zaprawę, którą wylejesz na strop..... będzie i lekko i ciepło i stabilnie pod nogami. Perlit podobnie.

https://forum.murator.pl/topic/17640-wylewka-i-docieplenie-podogi-na-strychu/#findComment-297299