Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza - jakie ogrzewanie - prąd czy gaz ???

stevek

Recommended Posts

Witam.

Jestem tu nowy, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli pojawił się już ten temat, ale nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Przymierzam się do adaptacji strychu w kamienicy na mieszkanie (ok 80M2). Dach jest ocieplony ok 20cm wełny (chyba Isover).Staje przed ogromnym problemem. Wyboru sposobu ogrzewania. W grę wchodzi ogrzewanie prądem i gazem.

Czy ktoś z forumowiczów ogrzewa mieszkanie piecami akumulacyjnymi?? Jeśli tak to jakie rachunki płacicie, przy jakiej wielkości mieszkania.

Przy wyborze tej opcji zakupiłbym nowe piece akumulacyjne DYNAMICZNE o odpowiedniej mocy i korzystał z II taryfy tzw. nocnej. (tańszej)

Wiadomym jest, że koszty montażu są 3 czy 4 razy niższe, niż przy montażu instalacji gazowej. Stąd moje wątpliwości. Co w dłuższej perspektywie będzie ekonomiczniejsze? Czy lepiej wydać X tysięcy więcej na początku na montaż instalacji gazowej, czy może nowoczesne piece dynamiczne, mają wkłady już tak pojemne, że bez problemu ogrzeją nawet pokój 30M2.

Będę bardzo wdzięczny za informacje na powyższy temat.

Przy okazji zapraszam na mój blog, gdzie opisuje dotychczasowe zmagania z zakupem i adaptacją strychu.

http://www.atticadventure.pl

Pozdrawiam