Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaria podajnika tłokowego

Adamek1

Recommended Posts

Witam wszystkich. Muratora czytam często ale teraz mam problem i musiałem się zarejestrować.

Posiadam podajnk tłokowy Hercules firmy Brastal.

Problem polega na częstym wyskakiwaniu błędu Error 7 czyli zacięcie podajnika.

Ja głupi zawsze wtedy czyściłem cały podajnik i myślałem że z opałem jest coś nie tak.

Po pewnym czasie puściłem podajnik na sucho i po godzinie znów się zaciął. Ściąghłem wyczystkę i dokładnie oczyściłem całą komorę przy tłokach.

Dodatkowo nasmarowałem tłoki Wd-40. I dalej dochodzi tak z 3 razy dziennie do blokady. Jak odblokować ? Uderzyć lekko młotkiem w tłok i podajnik rusza. Dzwoniłem do producenta lecz ten wielkiej wiedzy nie miał. Mówił coś o kondensatorze ale mnie to nie przekonuje. Gwarancja niestety się skończyła. Co może być przyczyną ??

Jak odblokować ? Uderzyć lekko młotkiem w tłok i podajnik rusza. Dzwoniłem do producenta lecz ten wielkiej wiedzy nie miał. Mówił coś o kondensatorze ale mnie to nie przekonuje. Gwarancja niestety się skończyła. Co może być przyczyną ??

Może serwisant ma rację, w okolicy silnika pod skrzynką połączeniową jest kondensator(srebrna beczka z okresloną wartością napięciaw V i pojemności w nF). Być może jest uszkodzony i nie współpracuje dobrze z silnikiem. Układ kontroli sygnalizuje przeciążenie silnika co jest równoznaczne z zablokowaniem podajnika.

Lub zaciera się któreś łożysko silnika (są dwa w silniku i cztery w porzekładni) - zawsze gdy będzie przeciążony silnik ten błąd wyskoczy(na zasilaniu zamontowany jest układ kontroli=blokady szuflady)

Pozdrawiam

Może serwisant ma rację, w okolicy silnika pod skrzynką połączeniową jest kondensator(srebrna beczka z okresloną wartością napięciaw V i pojemności w nF). Być może jest uszkodzony i nie współpracuje dobrze z silnikiem. Układ kontroli sygnalizuje przeciążenie silnika co jest równoznaczne z zablokowaniem podajnika.

Lub zaciera się któreś łożysko silnika (są dwa w silniku i cztery w porzekładni) - zawsze gdy będzie przeciążony silnik ten błąd wyskoczy(na zasilaniu zamontowany jest układ kontroli=blokady szuflady)

Pozdrawiam

Idzie to jakoś sprawdzić żeby nie kupować nowego kondensatora?

Idzie to jakoś sprawdzić żeby nie kupować nowego kondensatora?

W domowych warunkach? NIE

Taki kondensator kosztuje max 15 zł więc w czym problem? Ostatecznie możesz go zlikwidować i podłączyć silnik pod trzy fazy, ale nie wiem czy sobie z tym poradzisz (bo jest to układ silnika trójfazowego podłączonego pod jedną fazę poprzez kondensator rozruchowy)więc dla Twojego bezpieczeństwa tego nie rób.

Ostatecznie możesz go zlikwidować i podłączyć silnik pod trzy fazy, ale nie wiem czy sobie z tym poradzisz (bo jest to układ silnika trójfazowego podłączonego pod jedną fazę poprzez kondensator rozruchowy)więc dla Twojego bezpieczeństwa tego nie rób.

a ty już podłączałeś taki silnik pod 3 fazy, że udzielasz takich porad?

"...Jeśli coś wiem i wiem, że mogę pomóc udzielam porad wynikających z własnego doświadczenia i posiadanej wiedzy ..."

a ty już podłączałeś taki silnik pod 3 fazy, że udzielasz takich porad?

Tak, jeśli z silnika trójfazowego zrobiono jednofazowy wg schematu i podłączeń w listwie zaciskowej.

Według (schemat budowy) tego pieca i silnika tak zrobiono, silnik ma minimalną moc co świadczy o tym, że kondensator w układzie może(nie musi) traci swoje właściwości i silnik staje.

Sugestia serwisanta dowodzi, że na pewno nie jest to kondensator przeciw zakłóceniowy.

3f-1f-.jpg

Tak, jeśli z silnika trójfazowego zrobiono jednofazowy wg schematu i podłączeń w listwie zaciskowej.

pytanie zasadnicze, czy tam rzeczywiście zastosowano taki silnik o którym wspominasz?

i co się stanie, jak podłączy np w gwiadę silnik jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym?

• 9 months później...