tsj 18.02.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam,Chcę zbudować ścianki działowe, grubość 8cm. Będę na nich wieszał szafki, więc będą obciążane. Chciałbym również, aby akustycznie dobrze tłumiły dźwięki między pomieszczeniami. Czy zarówno silikat jak i ceramika mają podobne właściwości? czy jednak silikat będzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 18.02.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ja budowałbym z silikatów. Jednakże jest to cięższy materiał i należy to przewidzieć w projekcie stropu. Z pewnością silikat będzie miał lepszą akustykę i nośność, nie kruszy się tez tak jak ceramika poryzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 18.02.2013 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Budowa tych ścianek dotyczy parteru, więc nie będzie problemu. Jeśli będzie przynajmniej trochę lepiej tłumił niż ceramika poryzowana, to mnie przekonuje. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 jak będziesz miał pecha to...widziałem taką ceramikę, że budowlańcy podczas robienia instalacji kołki musieli w fugi montować, bo ceramika się rozpadała jak ze szkła.Silikat ma tę wadę, że ma dość duże drążenia. Jak centralnie w drążenie się wwiercisz, to kołek siedzi w materiale najwyżej na 1,5 cm i też może być mało stabilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 19.02.2013 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Rozumiem, ale ceramika jest całkowicie "posiekana" otworami więc tam zawsze (tak mi się wydaje) występuje problem z montażem czegokolwiek ciężkiego na ścianie. W przypadku silikatów będę próbował wwiercić się w materiał jak się nie uda to przesunę 5cm i znowu będę wiercił oczywiście jeśli mocowanie mi na to pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 19.02.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jest dość duży asortyment wyrobów ściennych silikatowych w tym bloczki pełne np. Silka P. Bloczki drążone maja w sumie te otwory dość małe a do tego oddzielone grubą scianka od lica bloczka. Budując swój do omijałem ceramikę poryzowaną szerokim łukiem, nie tylko z uwagi na akustykę ( tu mam złe doświadczenia) ale także z uwagi na łatwość wiercenia. Alternatywnie zastanów się nad betonem komórkowym wyższej gęstości, i tak będzie lepszy niz ceramika a da dużą łatwość wiercenia, osadzania półek, szafek, itp. - wiem bo to przerobiłem. Przy odpowiednim dobraniu kołków, wierteł mocowanie jest bajecznie proste - o ile nie trafisz np. w żelbetowe nadproże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts