lola_lilu 18.02.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Witajcie!Potrzebuję realnej oceny wstępnego kosztorysu. Mamy projekt:http://www.mgprojekt.com.pl/bonifacy Projekt prosty, bez udziwnień, wymiary około 8x10 metrów. I teraz moja kalkulacja: Stan zero (analiza na podstawie budowy w mojej miejscowości i oferty jednej z firm)- 20 000 zł (robocizna ekipy i materiały)ściany- jakieś 6 000zł poroton 25 p+w (oferta z hurtowni) zaprawa do pustaków - 5000 złrobocizna za ściany jeszcze nie wiem, ale będzie to raczej systemem gosp. bez ekipy, ewentualnie znajomy pomoże strop - 10 000zł (ekipa i materiały)komin - 5 000zł (?)dach blachodachówka (więźba i robocizna łącznie z jakieś) 18 000zł I teraz moje pytanie: czy łączna suma 65 000zł jest REALNA? Czy się w kalkulacji pomyliłam i to duuużo??? Co jeszcze uwzględnić? Czy założenie 70 000 zł na stan otwarty w tym wypadku jest realny?Założenia:- stan zero- firma-ściany - samistrop- firmadach-firma Będę bardzo wdzięczna za komentarz.PZDR Edytowane 18 Lutego 2013 przez lola_lilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.02.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam. Mam podobnej wielkosci dom, tyle że piętrowy (czyli tak naprawde troche oszczędził bym na 3 warswach pustaka na piętrze. Płaciłem tak (same materiałyFundament lany w ziemi + 7 warstw bloczka +styrodur, izohan, pospółka - 20000złŚciany masz dobrze wyliczone o ile to tylko zewnętrzneStrop też okKomin za 5000zł to zrobisz najdroższy, schiedla, z robocizna i jeszcze sporo zostanieDach masz wg mnie niedoszacowany - ja za 160m dachu dałem 8000 za wieżbe i 12000za dodatki (nie licze dachówki która kosztowała w sumie z 15000). Tak sie wydaje ale trzeba dac membrane, zrobić wykończenie blachą rynien, komina, wyłaz dachowy, rynny, wykonczenie komina, nadbitka, ławy kominiarskie itp. Tak wiec pewnie w twoim przypadku minimum te 10000zł trzeba by doliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 18.02.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) już nic... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola_lilu 18.02.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam. Mam podobnej wielkosci dom, tyle że piętrowy (czyli tak naprawde troche oszczędził bym na 3 warswach pustaka na piętrze. Płaciłem tak (same materiały Fundament lany w ziemi + 7 warstw bloczka +styrodur, izohan, pospółka - 20000zł Ściany masz dobrze wyliczone o ile to tylko zewnętrzne Strop też ok Komin za 5000zł to zrobisz najdroższy, schiedla, z robocizna i jeszcze sporo zostanie Dach masz wg mnie niedoszacowany - ja za 160m dachu dałem 8000 za wieżbe i 12000za dodatki (nie licze dachówki która kosztowała w sumie z 15000). Tak sie wydaje ale trzeba dac membrane, zrobić wykończenie blachą rynien, komina, wyłaz dachowy, rynny, wykonczenie komina, nadbitka, ławy kominiarskie itp. Tak wiec pewnie w twoim przypadku minimum te 10000zł trzeba by doliczyć Dzięki. Czyli konkluzja: stan zero szaczowanie ok sciany też ok komin chcemy Bolesławiec albo inny strop ok Teraz tak: więźba z 10 000zł??? Blachodachówkę mamy wyliczoną z ruuki z montażem i drobiazgami wykończeniowymi -8000 czyli tak jak piszesz brakuje około 10 000zł Tak mi się wydawało Dziękuję serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts