Cristof_w 18.02.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Witam serdecznie. Nastała potrzeba aby z pokoju z kuchnią (36m2) z kuchni zrobić pokój a z obecnego pokoju pokój z aneksem kuchennym. Ponieważ nie jestem architektem (ale inżynierem tak ) więc postanowiłem samemu coś wymyślić. Podsyłam kilka rysunków, może ktoś z Was doświadczonych po prostu podpowie, poradzi, da dobrego pomysła? Chętnie poczytam i wezmę pod uwagę. Ogólnie plan jest tak by w pokoju na ścianie od przedpokoju zrobić mały aneks kuchenny (zaznaczone kreskami na rysunku). Osobiście byłbym za większymi zmianami i "przesunięciem" ściany koszem przedpokoju ale nie wiem czy jest to możliwe fizycznie, zamierzam się dopiero dowiedzieć. Niby przesunięcie o 30 cm to nie dużo ale i dużo z drugiej strony. Obecnie pokój ma 19m2, zyskałoby się około 6.5% subiektywnie odczuwanej przestrzeni. Biorąc pod uwagę, że głębokość mebli/blatu byłaby około 60 cm to z obecnej przestrzeni trzeba by odjąć tylko 30 cm na aneks kuchenny, dodatkowo subiektywne odczucie przestrzeni byłoby większe. Jest również plan innych zmian jak załączone na kolejnym rysunku. Kto ma pomysły, podpowiedzi i chętnie się podzieli, chętnie poczytam i podyskutuję. Pozdrawiam Cristof Edytowane 18 Lutego 2013 przez Cristof_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 18.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Cristof - może jakoś tak, bez pzresunięcia ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 18.02.2013 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Cristof - może jakoś tak, bez pzresunięcia ściany Witaj. Jesteś projektantką ? Twój pomysł mnie się podoba, jedna z moich opcji zakładała mniej więcej właśnie osik podobnego. Na pewno zgadzamy się z tym, że ten krótki kawałek ściany pokój/przedpokój przy wejściu tam nie pasuje. Co więcej, jak plus, drzwi do mieszkania otwierają się na zewnątrz nie wchodząc zatem do przedpokoju. Zatem po usunięciu tego kawałka ściany i pozostawieniu przejścia powiedzmy 100cm zostanie ściana o długości około 300cm, odliczając kawałek na ściankę i futrynę to powiedzmy 290 cm. Biorąc pod uwagę: kuchnia indukcyjna 60, zlewozmywak 90, zmywarka 45, lodówka 60 i jeszcze jakieś cargo 30 cm i 5 cm luzu pozostanie plus jakiś mały kawałek szafki czy blatu jeszcze na ścianie od strony okna. Myślałem także o lekkim przesunięciu wejścia do łazienki (po prawo) tak by wszystko było na jednej, równej linii. Wiem, że te 36m2 to nie jest wiele, z drugiej jednak strony ponoć na im mniejszej przestrzeni tym łatwiej jest wszystko poupychać, jak wiadomo nie sztuka jest się zmieścić ze wszystkim na dużej przestrzeni a i małe mieszkanka bywają z reguły bardzo przytulne. Co do reszty szaf w przedpokoju i pokoju z kuchni też miałem właśnie taki sam plan. Pozdrawiam i dziękuję. Cristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 19.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Cristof, można jeszcze w taki sposób pokombinować, zamieniając miejscami łazienkę z kuchnią, oczywiście pod warunkiem że się da użyć pion łaz. dla kuchni i v.v. Edytowane 19 Lutego 2013 przez lelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 19.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam serdecznie, Wraz z mężem rozpoczynamy na wiosnę budowę połówki bliżniaka. Aktualnie mamy gorący okres, bo tydzień temu urodziła nam się córeczka. Mąż ogarnia kwestie konstrukcyjne z architektem, a ja powoli się biorę za projekt łązienek oraz kuchni, tak aby póżniej ni ekuć i przestawiać ścian niepotrzebnie. Prośba uprzejma o Waszą pomoc, bo z dwójką dzieci w domu+mąż do nocy w pracy to cięzki temat. Na dole mamy łazienkę dla gości i męża Chcemy pomieścić tam przysznic, umywalkę, wc, grzejnik drabinka, szafpka w zabudownie (aby weszło jak najwięcej gratów) Wymiar łazienki głębokość 214cm, na wejściu szer. 140 (ze względu na przeowdy wentylacyjne) dalej 168cm, Na końcu po prawej stronie okno na wysokości 145cm (co do okna możemy je zmeniszyć, zwiększyć;natomiast już nie możemy przenieść na inną scianę) Na poddaszu łazienka dla mnie i dziewczynek. Chciałybyśmy aby była wanna standardowa prostokątna (z ew. szybą jako prysznic) 2x umywalka, wc no i szapki na nasze kosmetyki.Wymiar łazienki głębokość 214cm, na wejściu szer. 250 (ze względu na przeowdy wentylacyjne) dalej 222cm.Na końcu po prawej stronie okno na wysokości 145cm (co do okna możemy je zmeniszyć, zwiększyć;natomiast już nie możemy przenieść na inną scianę) Łazienka 1 i 2 znajdują się w tym samym pionie i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego do zaadaptowania zrzutu na ubrania wtedy ew. na dole w łazience dac kosz na pranie i wstawić pralkę o ile się da. Co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 19.02.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam. Zamiana łazienki z kuchnią w ten sposób raczej nie wchodzi w grę, co więcej, jeszcze nie mam pewności czy da się podpiąć do pokoju z obecnej kuchni wodę i odpływ, ale oby... Natomiast mam jeszcze jedno rozwiązanko jak na rysunku. Co by trochę przedpokój przeorganizować i zamiast kilku mniejszych to wstawić jedną dużą szafę. Pozdrawiam. Cristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 25.03.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jeszcze taki pomysł... po długim czasie. Lekko zmniejszyć łazienkę i zrobić małą spiżarkę, pokój gospodarczy. Co Wy na to? Pozdrawiam Cristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 25.03.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 nie wiem czy to dobry pomysł robić schowek szerokości szafy i głębokości 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 25.03.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 może lepiej w taki sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 25.03.2013 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Do łazienki zamiast wanny przyjdzie kabina więc będzie luźniej, zresztą i w tej chwili jest luźno więc pomyślałem, że łazienka nie musi być taka duża a dodatkowy schowek się przyda. Wiem, że wąski, ale może w sam raz weki, słoiki, czy odkurzacz itp. itd. Taka niby spiżarka albo pomieszczenie gospodarcze. Pozdrawiam Cristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 25.03.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 albo jeszcze tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 25.03.2013 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Tak jakby w ten deseń...Może nie aż tak mocno skracać łazienkę ale uważam, że taki dodatkowy schowek by się przydał i można by w takim kierunku pokombinować.PozdrawiamCristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cristof_w 26.03.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 A może jeszcze tak? Wejście do sypialni co prawda jest przechodne przez pokój, ale to sypialnia... Pozdrawiam Cristof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 26.03.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Trochę za wąskie to przejście do sypialni zrobiłeś, jeżeli chcesz wydzielić garderobę w sypialni, proponuję w taki sposób to zaaranżować, w kuchni proponuję zrobić lodówkę podblatową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 27.03.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 może w taki sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 27.03.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 to była propozycja na wydzielenie sypialni, ale post został usunięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts