Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł jak z pokoju z kuchnią zrobić dwa pokoje w tym jeden z aneksem

Cristof_w

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Nastała potrzeba aby z pokoju z kuchnią (36m2) z kuchni zrobić pokój a z obecnego pokoju pokój z aneksem kuchennym.

Ponieważ nie jestem architektem (ale inżynierem tak :D) więc postanowiłem samemu coś wymyślić.

Podsyłam kilka rysunków, może ktoś z Was doświadczonych po prostu podpowie, poradzi, da dobrego pomysła? Chętnie poczytam i wezmę pod uwagę.

Ogólnie plan jest tak by w pokoju na ścianie od przedpokoju zrobić mały aneks kuchenny (zaznaczone kreskami na rysunku). Osobiście byłbym za większymi zmianami i "przesunięciem" ściany koszem przedpokoju ale nie wiem czy jest to możliwe fizycznie, zamierzam się dopiero dowiedzieć. Niby przesunięcie o 30 cm to nie dużo ale i dużo z drugiej strony. Obecnie pokój ma 19m2, zyskałoby się około 6.5% :DOryginal1.jpgOryginal1a.JPGOryginal2.jpgOryginal1b.JPGZmiana2a.JPG subiektywnie odczuwanej przestrzeni. Biorąc pod uwagę, że głębokość mebli/blatu byłaby około 60 cm to z obecnej przestrzeni trzeba by odjąć tylko 30 cm na aneks kuchenny, dodatkowo subiektywne odczucie przestrzeni byłoby większe. Jest również plan innych zmian jak załączone na kolejnym rysunku.

Kto ma pomysły, podpowiedzi i chętnie się podzieli, chętnie poczytam i podyskutuję.

Pozdrawiam

Cristof

Edytowane przez Cristof_w

Cristof - może jakoś tak, bez pzresunięcia ściany

Witaj.

Jesteś projektantką :D ?

Twój pomysł mnie się podoba, jedna z moich opcji zakładała mniej więcej właśnie osik podobnego. Na pewno zgadzamy się z tym, że ten krótki kawałek ściany pokój/przedpokój przy wejściu tam nie pasuje. Co więcej, jak plus, drzwi do mieszkania otwierają się na zewnątrz nie wchodząc zatem do przedpokoju.

Zatem po usunięciu tego kawałka ściany i pozostawieniu przejścia powiedzmy 100cm zostanie ściana o długości około 300cm, odliczając kawałek na ściankę i futrynę to powiedzmy 290 cm. Biorąc pod uwagę: kuchnia indukcyjna 60, zlewozmywak 90, zmywarka 45, lodówka 60 i jeszcze jakieś cargo 30 cm i 5 cm luzu pozostanie plus jakiś mały kawałek szafki czy blatu jeszcze na ścianie od strony okna.

Myślałem także o lekkim przesunięciu wejścia do łazienki (po prawo) tak by wszystko było na jednej, równej linii.

Wiem, że te 36m2 to nie jest wiele, z drugiej jednak strony ponoć na im mniejszej przestrzeni tym łatwiej jest wszystko poupychać, jak wiadomo nie sztuka jest się zmieścić ze wszystkim na dużej przestrzeni a i małe mieszkanka bywają z reguły bardzo przytulne.

Co do reszty szaf w przedpokoju i pokoju z kuchni też miałem właśnie taki sam plan.

Pozdrawiam i dziękuję.

Cristof

rzut1a.jpg

Witam serdecznie,

Wraz z mężem rozpoczynamy na wiosnę budowę połówki bliżniaka. Aktualnie mamy gorący okres, bo tydzień temu urodziła nam się córeczka. Mąż ogarnia kwestie konstrukcyjne z architektem, a ja powoli się biorę za projekt łązienek oraz kuchni, tak aby póżniej ni ekuć i przestawiać ścian niepotrzebnie.

Prośba uprzejma o Waszą pomoc, bo z dwójką dzieci w domu+mąż do nocy w pracy to cięzki temat.

Na dole mamy łazienkę dla gości i męża Chcemy pomieścić tam przysznic, umywalkę, wc, grzejnik drabinka, szafpka w zabudownie (aby weszło jak najwięcej gratów) Wymiar łazienki głębokość 214cm, na wejściu szer. 140 (ze względu na przeowdy wentylacyjne) dalej 168cm, Na końcu po prawej stronie okno na wysokości 145cm (co do okna możemy je zmeniszyć, zwiększyć;natomiast już nie możemy przenieść na inną scianę)

Na poddaszu łazienka dla mnie i dziewczynek. Chciałybyśmy aby była wanna standardowa prostokątna (z ew. szybą jako prysznic) 2x umywalka, wc no i szapki na nasze kosmetyki.Wymiar łazienki głębokość 214cm, na wejściu szer. 250 (ze względu na przeowdy wentylacyjne) dalej 222cm.Na końcu po prawej stronie okno na wysokości 145cm (co do okna możemy je zmeniszyć, zwiększyć;natomiast już nie możemy przenieść na inną scianę)

Łazienka 1 i 2 znajdują się w tym samym pionie i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego do zaadaptowania zrzutu na ubrania wtedy ew. na dole w łazience dac kosz na pranie i wstawić pralkę o ile się da. Co o tym myślicie

Witam.

Zamiana łazienki z kuchnią w ten sposób raczej nie wchodzi w grę, co więcej, jeszcze nie mam pewności czy da się podpiąć do pokoju z obecnej kuchni wodę i odpływ, ale oby...

Natomiast mam jeszcze jedno rozwiązanko jak na rysunku. Co by trochę przedpokój przeorganizować i zamiast kilku mniejszych to wstawić jedną dużą szafę.

Pozdrawiam.

Cristofrzut1c.JPG

• 1 month później...

Do łazienki zamiast wanny przyjdzie kabina więc będzie luźniej, zresztą i w tej chwili jest luźno więc pomyślałem, że łazienka nie musi być taka duża a dodatkowy schowek się przyda. Wiem, że wąski, ale może w sam raz weki, słoiki, czy odkurzacz itp. itd. Taka niby spiżarka albo pomieszczenie gospodarcze.

Pozdrawiam

Cristof