Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termostatyczny zawór trójdrogowy czy mieszacz do podłogówki do bufora

kilu

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar rozbudować mój układ ogrzewania w domu i proszę o opinie.

Aktualnie mam piec kondensacyj dwu funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem CWU 50l

Piec ma zadaną temperaturę na wyjściu do ogrzewania podłogowego i nawet w większe mrozy radzi sobie z ogrzaniem całego domu.

Chcę poszerzyć układ mniej więcej tak jak jest w załączonym schemacie.

Pytania:

1. Czy potrzebny mi będzie mieszacz za 1000zł czy wystarczający będzie termostatyczny zawór trójdrogowy ?

2. Czy wystarczając będzie zbiornik kombinowany jak w załączniku czy polecicie mi coś innego.

Dodam, że woda w buforze będzie uzyskiwać temperaturę w granicach 65stC.

Dodam jeszcze, że nie jestem w stanie sam zrobić bufora jak wiele osób z forum (brak zdolności) i jestem zmuszony nazakup czegoś gotowego lub zlecenie wykonania zbiornika.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za opinie.

Jestem otwarty na propozycję i krytykę

Kilu

ogrzewanie.jpg

• 2 months później...

Witam

Zamiast "naczynia zbiorczego" na rysunku

- na zasilaniu zbiornika kombinowanego powinien znaleźć się w kolejności : zaw. zwrotny, zaw. bezpieczeństw 6 bar , naczynie przeponowe cwu odpowiedniej pojemności.

- jeżeli temperatura w zbiorniku będzie 65 st.C to na wyjściu dałbym termostatyczny zawór trójdrogowy zabezpieczający przed poparzeniami.

Pozdrawiam

marpi