Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza:grubość wełny-lambda-cena.

f417

Recommended Posts

Witam. Wtrącę się z pytaniem. Którą wełnę polecacie? Najbardziej jestem zdecydowany na Rockwool, ale może ktoś z doświadczenia doradzi coś lepszego. Chodzi mi o ocieplenie poddasza, które w przyszłości będzie użytkowe. Dach czterospadowy, odległość między krokwiami 90cm, membrana. Będę wdzięczny za pomoc

Panowie, a co powiecie na to aby dać wełnę isovera uni mata plus o grubości 20cm między krokwie o głębokości też 20cm? Chodzi mi o to, że podobno te sprasowane wełny nie uzyskują tej grubości po rozłożeniu, łatwo się poddają ściśnięciu i dałbym sznurki od strony desek (2-3cm od desek) i od spodu tak aby zamknąć tą wełnę pomiędzy - ktoś się zetknął z takim rozwiązaniem (ściskamy 20cm do 17-18cm)? Oczywiście na to jeszcze jedna warstwa wełny 10-15cm też tego PLUSA. Dodatkowe pytanie - czy jest uzasadniona różnica pomiędzy UNI MATĄ, a UNI MATĄ PLUS (za wyjątekiem lambdy, która jest niższa w PLUS o 0,001) - np. sprężystość, gęstość, sztywność itp....... warto dopłacić ciutek do PLUSA?

• 9 months później...

Witam. Odświeżę trochę temat.

Mam pytanie - jak lepiej zrobić ?

wariant 1: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,032 + na krokwie przemiennie wełna gr 5 cm lambda 0,032

wariant 2: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,039 + na krokwie przemiennie wełna gr 10 cm lambda 0,039

wariant 3: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,032 + na krokwie przemiennie wełna gr 10 cm lambda 0,039

Proszę o pomoc

Witam. Odświeżę trochę temat.

Mam pytanie - jak lepiej zrobić ?

wariant 1: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,032 + na krokwie przemiennie wełna gr 5 cm lambda 0,032

wariant 2: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,039 + na krokwie przemiennie wełna gr 10 cm lambda 0,039

wariant 3: między krokwie wełna gr 15 cm lambda 0,032 + na krokwie przemiennie wełna gr 10 cm lambda 0,039

Proszę o pomoc

Najlepiej gdybyś dał między krokwie 15cm 0,039 i na 10cm 0,032

EDIT: jak masz kasę daj między 0,035 będziesz Pan zadowolony;)

Edytowane przez rafał2011