labomak 19.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam Zakupiliśmy nowe mieszkanie z logotermą. Sterowana jest ona przy pomocy takiego regulatora: http://www.logotermy.pl/files/upload/File/Instrukcja_MR-6_2009_montaz%20i%20obsluga.pdf Ogólną zasadę ustawiania logotermy znam, mam jednak wątpliwości co do najbardziej ekonomicznego ustawienia. Jeśli znajduje się tu jakiś ekspert w tym temacie to proszę o poradę. Ogólna zasada jest taka, że ustawiamy żądaną temperaturę i czekamy, aż kaloryfery nagrzeją do niej pomieszczenie. Następnie kaloryfery się wyłączają i włączają ponownie dopiero wtedy, kiedy temperatura spadnie poniżej tej wybranej na programatorze. I tutaj jest u mnie problem, gdyż niektóre pomieszczenia są nieco zimniejsze (duże okna, mały kaloryfer), a niektóre cieplejsze. Mimo, że temperatura na programatorze wynosi żądaną temperaturę to w niektórych pomieszczeniach przez czas kiedy kaloryfery się wyłączają i czekają na ponowne uruchomienie, zaczyna robic się po prostu chłodno. I tutaj moje pytanie jak ustawić termostaty przy grzejnikach? 1. Czy ogrzewać falami tj. ustawić np. 22 stopnie i termostaty powiedzmy na 4-5 aby szybko pomieszczenie się nagrzało i logoterma wyłączała się na jakiś czas? 2. Czy może ustawić powiedzmy 22 stopnie, ale termostaty na 2, aby grzejniki były mniej cieple, lecz chodziły jednak cały czas/ Bardziej komfortowe jest dla mnie 2 rozwiązanie, ale nie wiem, które jest bardziej ekonomiczne, tj. kiedy zużyte będzie mniej ciepła? Mam nadzieję, że moje pytanie nie jest zbyt zagmatwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts