micro-jr 19.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Przymierzamy się z żoną do budowy domu. Mamy wąską działkę 20m szerokości, w dodatku z dwóch stron przylega droga, od długiego boku gruntowa, a od krótkiego boku asfalt. wybraliśmy projekt Mirów 5, ale chcemy go zmodyfikować: 1) Oryginał: Większy orginał 2) Nasza Wersja: Większa przeróbka orginału Lista modyfikacji: Z dużych zmian: 1) musimy zrezygnować z balkonu z tyłu budynku oraz z dużych przeszkleń na tej ewewacji - jest 4m od granicy działki. 2) chcielibyśmy balkon na poddaszu z dwóch pokojów (nas salonem i kuchnią). zadaszony o długości 1 do 1.5 m a pod spodem taras 3 do 4m. 3) zmiana połaci tylniej dachu na prostą 4) PRZEJŚCIE NA BETON KOMÓRKOWY 5) podniesienie ścian kolankowych do ok. 1,5 m Z mniejszych zmian: - 1) zmiana kolejności pomieszczeń na projekcie - przesunięcie spiżarki do kuchni, zmiana wiatrołapu, przesunięcie łazienki 2) podział pokoju nad garażem na dwa mniejsze 3) dodanie okien dachowych 4) podział kotłowni w garażu na 2 pomieszczenia. Do tego: chciałbym doprowadzić dom do standardu: standard NF40 – EUco 40 kWh/(m2*rok) wymaganego przez: Dopłaty do kredytów na domy energooszczędne Chciałbym m. in. - kominek z płaszczem wodnym - wykorzystać Rekuperator i GWC. - Przygotować instalację pod solary (na same solary mnie póki co nie będzie stać) tu też kłopot z lokalizacją od południa mam ścianę salonu i nie mam skosów na dachu, myślę czy nie wykorzystać wykusza od frontu. (front na zachód) - ogrzewanie ekogroszek (brak możliwości podłączenia gazu) Jak to oceniacie? Ile może kosztować taka modyfikacja projektu? Edytowane 19 Lutego 2013 przez micro-jr wrzuciłem linki do dużych obrazków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts