jan_wszechmogacy 19.02.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witam, Otóż mam taką sytuację. Moja babcia mieszka sama w domu jednorodzinnym 120m/kw i ogrzewa tylko jedno pomieszczenie, dużą kuchnię w której też śpi podczas zimy oraz małą łazienkę, oba pomieszczenia mają razem ok 12m/kw i płaci ponad 500zł za okres-2 miesiące. Nie wiem czy kuchenka gazowa jest wliczana do tego rachunku, ale jest to znikoma kwota, w lecie ok 40zł. Ogrzewanie piecem gazowym, jakiś niemiecki, ma ok 20lat. 1.) I moje pytanie dotyczy tego czy jest to normalne spalanie jak na taką małą powierzchnie? 2.) Jaka byłaby różnica w cenie ,aby ogrzać pozostałe pokoje(tylko te na parterze, maja razem ok 60m/kw wliczając wyżej wymienioną kuchnię i łazienkę.)? 3.)I jak to jest, że woda się ogrzewa, bo mi się wydaje że woda i tak sie podgrzewa cały czas, nie ma znaczenia czy jest podłączone dwa grzejniki po ok 10 żeber (tak jest teraz) czy w sumie 6 grzejników i pobór gazu byłby nie wiele większy? Przepraszam za moje nie ogarnięcie ale mieszkam w bloku i nigdy nie musialem się o to martwić i nic nie wiem o takim ogrzewaniu. Proszę o konkretne argumenty, aby jeśli nie będzie to duża różnica w cenie i wogóle to żebym mogł przekonać babcię, by ogrzewała całość. Bo jest bardzo oszczędna i mi glupio patrzeć na to, że telewizor ogląda w kurtce bo w pozostałych pokojach jest 7 stopni C, a tam gdzie śpi (kuchnia) jest tylko 14 stopni. Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2013 przez jan_wszechmogacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 19.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Coś nie chce mi się wierzyć że babcia mieści na powierzchni 3 na 4 metry kuchnię z łazienką i łóżkiem - no ale niech będzie. Podałeś za mało danych - budynek ocieplony/nie ocieplony, jaki model kotła i gdzie jest zlokalizowany? Jeżeli budynek bez ocieplenia i stary kocioł, to takie zużycie jest normalne (3m na dzień). Te 7 stopni w pozostałych pomieszczeniach z powietrza się nie bierze - i tak je częściowo ogrzewa stratami z kuchni i instalacji. Jak w przyległych pomieszczeniach zimno, to kuchnię trzeba mocniej grzać. Różnica w cenie będzie, bo kocioł grzeje wodę do zadanej temperatury, ale przy większej ilości grzejników będzie to więcej wody w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_wszechmogacy 20.02.2013 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Model pieca: Beretta Mynute 12 S. Dom ceglany, ocieplany styropianem, tynk ozdobny. Dach kryty blachą. Piwnica nieogrzewana, piec znajduje się w piwnicy.Powierzchnia ocieplana moze być rzeczywiście większa, ale naprawde nie wiele. Nowe okna drewniane. Dom jest cały szczelny i w super stanie. Czy takie powinny być koszty ogrzewania tak małej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 23.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Model pieca: Beretta Mynute 12 S. Dom ceglany, ocieplany styropianem, tynk ozdobny. Dach kryty blachą. Piwnica nieogrzewana, piec znajduje się w piwnicy. Powierzchnia ocieplana moze być rzeczywiście większa, ale naprawde nie wiele. Nowe okna drewniane. Dom jest cały szczelny i w super stanie. Czy takie powinny być koszty ogrzewania tak małej powierzchni? To jeszcze pytanie naprowadzające - czy strop piętra i podłoga parteru (przegroda parter-piwnica) są w jakikolwiek sposób ocieplone, czy tylko ściany zewnętrzne? Kocioł dosyć leciwy i chyba jeszcze ze świeczką, więc sprawność bez rewelacji. Jeżeli opcja ocieplenia 1 (tylko ściany zewnętrzne) to raczej nie ma co liczyć na cuda względem kosztów ogrzewania. Po prostu tyle będzie palił. Jeżeli ocieplone jest wszystko, to sprawa zastanawiająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts