flisok 19.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Witam serdecznie forumowiczów. Od pewnego czasu biję się z myślami czy byłoby mnie stać na wybudowanie domu. Wiem, że koszty te zależą od wielu, wielu czynników.Niestety pewno w większości mam je jeszcze nie zdefiniowane, albo nawet nie wiem o ich istnieniu. Moje wymagania wstępne: powierzchnia użytkowa (mieszkalna) ok. 120m (może ciut więcej). Liczę tutaj kuchnię z salonem + łazienka + osobne WC + minimum 4 pokoje.Nie chciałbym, aby ciąć koszty na wszystkim, ma to być życiowa inwestycja, ale też musiałbym się zmieścić w planowanym budżecie. Nie znam się na murarce... czytam jedynie różne strony poświęcone tej tematyce i staram się wyciągnąć jakieś konstruktywne wnioski. Czy kosztorysy które można znaleźć na stronach z projektami są rzetelne? Można się na nich oprzeć?Chodzi mi przynajmniej o koszty do stanu sur. zamkniętego.Znajduję sporo sprzeczności. Np. Wszędzie są opinie: najtańszy jest prosty dach, najlepiej dwuspadowy (bez udziwnień), prosta bryła.Następnie slogan - najtańsze są parterówki.Jednak przeglądając kosztorysy gotowych projektów często są one nie do końca zgodne z tymi wydawało by się podstawowymi postulatami. Czym kierować się przy wyborze projektu? Pierwszy dylemat:Jaki lepiej projekt wybrać parterowy - czy z użytkowym poddaszem? Który ma jakie plusy/minusy? Podkreśla się fakt, że parterówki są tańsze w budowie, ale kosztorysy tego nie potwierdzają.Zastanawiam się też czy ogrzewanie takiego domu nie będzie bardziej kłopotliwe i droższe?Z obserwacji widzę, że 90% nowobudowanych domów to domy z poddaszem - coś w tym musi być. Garaż - tak czy nie?garaż - w bryle, 1 czy 2 stanowiskowy, osobny.W obecnych czasach na gospodarstwo przypadają co najmniej 2 auta, więc najsensowniejszy wydaje się 2-stanowiskowy.Na chłopski rozum wydaje się, że dobudowanie garażu nie powinno wiele kosztować. Np. w najprostszej formie poprzez doklejenie go do budynku.Jednak często widzę opinie, że koszt garażu podnosi cenę o 50tyś, a 2-stanowiskowego nawet o 100-tyś. Nie dociera do mnie - dlaczego???Niedawno budowałem wolnostojący 1-stanowiskowy - kosztował mnie niewiele ponad 10tyś (fakt dach nie dachówki, a papa termozgrzewalna - ale więcej dużych różnic nie widzę).Z tego co wiem obecne prawo wspiera garaż w bryle domu - tańszy podatek, tańszy Vat na bramę itp.Wydaje się to też wygodniejsze... można tak wymyślić, że nie trzeba moknąć przy przechodzeniu do garażu, itp. Ogrzewanie:Totalnie się nie znam....Widzę, że panują opinie - albo super dobrze ocieplić budynek i grzać czymś droższym - w domyśle prąd / gaz.Albo ocieplić standardowo - i grzać np. ekogroszkiem.Dodatkowo można wspomóc kominkiem (jak coś raczej nie interesują mnie płaszcze wodne itd. co najwyżej grzanie bezpośrednio ciepłym powietrzem)Nad wyborem będę zastanawiał się w przyszłości.... No i teraz trochę moich wyliczanek cenowych:stan sur. zamknięty - szacunek 200 tyś (opieram się wyłącznie na projektach, nie znam się na szczegółach, uwzględniam tu z tynkiem i ociepleniem zewnętrznym). instalacje: + 60 (uwzględniam całe CO, wod-kan., elektr., teletechniczna)do deweloperskiego: + 70 (ocieplenie dachu, wylewki, tynki wew, drzwi wew, rolety zew. elektr)pod klucz: + 70 (podłogi płytki/ deska, malowanie, kominek, schody (jeżeli będą), wyposażenie kuchni i łazienki) czyli od surowego zamkniętego do zamieszkania: + 200 Na pewno są jeszcze jakieś koszty wstępne (np. papierologia, przyłącza, itp.) Acha - i ważna informacja - do stanu surowego na pewno jakaś firma, na wykończeniówce coś mógłbym pooszczędzać własnymi siłami roboczymi.Choć tynki, instalacje CO, itp. i tak musiałbym zlecić. Czy te koszty są w miarę realne?To bardzo ważny wyznacznik dla mnie. Gdyż na takim poziomie jest moja zdolność finansowa. I jeszcze może trochę w inna stronę - czy może lepiej opłaca się kupić od dewelopera dom w stanie np. surowym zamkniętym. W okolicy mam sporo takich ofert. Cena wynosi ok. 350tyś, odliczając cenę działki, pozostaje 250tyś za dom.... wydaje mi się, że da się wybudować o te 50 tyś taniej.... ale czy na pewno???No i to przekracza mi budżet o ok. 50 tyś. Starałem się wrzucić tu jak najwięcej informacji... mam nadzieję, że znajdą się osoby co to przeczytają i postarają się w jakiś sposób poodpowiadac na moje pytania.... i docelowo ułatwią mi odpowiedź na PODSTAWOWE pytanie - czy w ogóle mnie na to stać!Jeżeli ktoś będzie pisał ceny - proszę pisać o jakim etapie (czy stanie docelowym) mówimy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176467-oszacowanie-koszt%C3%B3w-budowy-domu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 19.02.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi - tak masz napisane pod nickiem. Gdybyś poświęcił chociaż parę minut na przejrzenie forum, to znalazłbyś odpowiedzi na wszystkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176467-oszacowanie-koszt%C3%B3w-budowy-domu/#findComment-5789426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisok 19.02.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Gdybyś poświęcił chociaż parę minut na przejrzenie forum, to znalazłbyś odpowiedzi na wszystkie pytania. Otóż czytam i to nie od paru minut, a bardziej dni czy nawet tygodni. I wciąż nurtują mnie te pytania które zadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176467-oszacowanie-koszt%C3%B3w-budowy-domu/#findComment-5790191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 19.02.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To czytaj dalej ! W skrócie wg mnie !. 1. Przy budowie nie warto oszczędzać, co nie oznacza aby nie taniej kupować i mieć "łeb na karku"2. Kosztorysy są różne, najlepiej na portalu ogłoszeniowym zlecić wycenę domu z materiałem i będziesz miał dziesiątki propozycji z wyceną SSO3. Jeśli chodzi o koszty budowy, tynków, elewacji liczone zazwyczaj są metry, mój jest bardzo "krzywy" a nikt za udogodnienia nie liczył więcej4. Z doświadczenia - sąsiad dom z dachem dwuspadowym, mój kopertowy. Koszty podobne. U sąsiada więcej tynku, elewacji, dachówek krańcowych, u mnie więcej poddasza, dachówki. Podobnie wyszło z kasą5. Polecam projekt indywidualny6. Wydaje mi się że koszty z poddaszem i parterowego będa podobne, na parterowy musi być większa działka.7. Garaż jak chcesz. Jeśli 2 stanowiskowy lub oddzielny to nie rozmawiamy o ekonomicznej budowie domu.8. Nie ma standardów ocieplenia są min. normy. Ociepl dobrze "z głową". Przelicz kiedy większe koszty na izolacje, okna, kominek się zwrócą.9. Nie wiesz jaki dom zbudować a wiesz ile będzie kosztował ? Dom 240 m2 z poddaszem dach kopertowy dachówka - SSO 170 tys, + stan deweloperski 150 tys + ogrodzenie 30 tys + przyłącza papierologia 30 tys. Czas budowy 2011-2013 okol Warszawy. Wykończeniówka liczę ok. 150 tys.10. Deweloper zaoszczędzi nerwów, da więcej czasu i zabierze trochę kasy. Coś za coś. Wszystko jest napisane wystarczy poczytać posty, ja 2 lata czytałem zanim zadałem pierwsze pytania. Wiele razy nie znalazłem konkretnej odpowiedzi ale rozum jeszcze mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176467-oszacowanie-koszt%C3%B3w-budowy-domu/#findComment-5790427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 19.02.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na forum. Naprawdę. W odpowiedzi na pytanie o to czy parterówka czy z poddaszem, czy może piętro zazwyczaj wyręcza plan zagospodarowania lub warunki zabudowy Poza tym często dopuszczalna pow. zabudowy to 15-20% powierzchni działki, więc dla takiej parterówki 120m2 użytkowej, czyli pewnie ze 150m2 pow. zabudowy potrzeba 10 arów- nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie to już 300-400tys za samą działkę, zamiast tego czasem lepiej postawić półtorej kondygnacji na pięciuset-sześciuset metrach, zaoszczędzone 150-200tys. to prawie połowa kosztów budowy takiego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176467-oszacowanie-koszt%C3%B3w-budowy-domu/#findComment-5790513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts