Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ok, dziękuję.

A tymi szczelinami rozkurczowymi się przejmować czy nie? Co to takiego?

Szybko wysychający klej mocniej się kurczył na obrzeżach. Jeśli płytka na większości powierzchni jest przyklejona (brak "pustego" odgłosu przy opukiwaniu) to jest ok.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowałam się na wymianę pękniętych płytek. Proszę o poradę - jaki klej zastosować? Płytki były klejone klejem w klasie S1 ale może lepiej użyć S2 albo polecanego wcześniej kleju firmy Sika? Jeśli tak, to którego konkretnie?
Zdecydowałam się na wymianę pękniętych płytek. Proszę o poradę - jaki klej zastosować? Płytki były klejone klejem w klasie S1 ale może lepiej użyć S2 albo polecanego wcześniej kleju firmy Sika? Jeśli tak, to którego konkretnie?

Proponuję kontakt z forumowiczem o nicku Vadiol - specem od posadzek i ścian ceramicznych.

Na ogrzewanie podłogowe to klej w klasie S1 i tyle.

Wiem, że klasa S1 byłaby ok. Nie w tym rzecz. Zastanawiam się czy klasa S2 lub wspominany wcześniej klej Sika nie byłby w tym przypadku bardziej wskazany.

Wydaje mi się że klej S2 będzie lepszym rozwiązaniem, na pewno jest bardziej elastyczny. Pytanie o ile bardziej i czy wystarczająco. Sam jestem ciekaw, może ktoś ma wiedzę na ten temat?
Żaden klej nie da Ci 100% gwarancji że nic się nie stanie z wielkoformatową płytką z wąską fugą grzaną do 45C .

Tak dokładnie, to autorka pytania do 45 st nagrzała raczej wodę w zasilaniu podłogówki a nie powierzchnię podłogi - i to było działanie w wyniku złych porad "fachowców" - nie wiemy, czy instalacja potrzebuje takiej temp zasilania do normalnej pracy.

Edytowane przez przemo1

U mnie debil hydraulik jak szybko odpalał kocioł i podłogówkę (którą oczywiście musiałem sam odpowietrzać) to puścił 60 stopni w obieg podłogi. Efekt ? Od razu pełny 2 kafleki. Później zmiejszyłem do 30 stopni i nic więcej się nie stało.

Wylewka nie była nigdy wygrzewana , bo niestety nikt nam nie powiedział że jest taka potrzeba

Więc może tutaj ten sam problem , bo nie widzę sens dawać 45 w podłogę , bo chyba że dom dziurawy i wymagania energetyczne potężne

A u znajomego zawiesił się zawór i w podłogówkę poszła woda podczas grzania CWU - jakieś 50C i to latem.

Nic nie pękło, ale też budował długo i grzał przed położeniem płytek podczas wykończeniówki.

Dlatego nie można zakładać, że w podłogę nigdy nie pójdzie 45C, bo wystarczy, że padnie zawór i będzie "cieplutko"