Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

niestety nie udało mi sie napotkac żadnego postu dot. projektu Jupitera z pracowni Studio Atrium.

Bede rozpoczynał budowę Jupitera II (http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-794-Jupiter-II,834.html) i poszukuje osob ktora realizuje ten sam projekt w celu wymiany doswiadczen.

Jest kilka wersji tego samego projektu wiec zapraszam rownież osoby ktore realizują Jupiter I lub kolejne wersje.

560x373-1-m_sa.jpg

• 1 month później...

Hej.

Ja takze jestem mocno zainteresowany projektem domu jupiter. Ja przymierzam sie do projektu 161 m2. przeszukalem cały net ale nie znalazłem osób które zbudowały lub budują ten projekt. Być moze jest to nowy projekt. czy masz i jest mozliwosc otrzymania od ciebie zestawienia materaiłów z kosztami? mail; [email protected] . Biorę jeszce pod uwagę projekt aleksandra klasyk b. pozdr.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam

Ja również jestem zainteresowany projektem Jupiter ale w wersji V (S-GL 831). Jest to projekt, który spełnia większość wymagań zwłaszcza żony, a mianowicie duża kuchnia, spiżarnia, sypialnia z garderobą, duże pokoje na piętrze, łazienka bez skosów. Z moich oczekiwań przedewszystkim schody bezzabiegowe. Niestety jedyny minus to mała łazienka na parterze

Rozważamy również inne projekty w podobnym układzie T np W RODODENDRONACH 5 G2, ale ilość przeróbek adaptacyjnych była by dość duża.

Chciałem zapytać gdzie w Polsce planujecie budować?

Czy macie jakieś własne kalkulacje kosztów robocizny i materiałów. Ciekaw jestem jak się mają do kwoty total Atrium.

Ja ze swojej strony w arkusz na grubszych pozycjach beton, pustaki, zbrojenie, strop, ocieplenie wpisałem ceny z cenników producenta i powiedzmy, że nie przekraczam kwoty 80.000 netto za materiały. Zastanawia mnie więc jakim sposobem wyliczają stan surowy zamknięty na prawie 295.000 netto.

Ja buduje w okolicach Warszawy jestem na wstepnym etapie.

Co do kosztow to moje kalkulacje SSO - materialy wyszly na bardzo podobnym poziomie jak twoim czyli w granicach 90 tys + dachowka - wycena z hurtowni 23 tys., okna pcv - 23 tys. brama 8 tys, drzwi 3 tys. + oczywiscie robocizna. dla mnie kwota 295 jest przesadzona. mysle ze mozna to zrobic 50 tys taniej ale nie wiem moze sie myle, chociaz zakladam sobie margines bledu anie nie az tak duzy.

wszystkie moje wyliczenia materialow na podstawie wyliczen materialow i wyceny z hurtowni, jedyny zamienik jaki zastosowalem to Solbet zamiast Porothermu. Wszystkie materialy bez przesadnego oszczedzania raczej dobrej lub b. dobrej jakosci.

Przyjrzalem się jescze projektowi i porownalem z wizualizacją jednej z wersji. Mam wrażenie, że wysokość pomiesczeń na wizualizacjach jest podrasowana.

Z przekroju wynika 266cm, a z wizualizacji jak porównam proporcjami np do otworów (drzwi, okna balkonowe) wychodzi mi, że na wizualizacji jest coś pomiędzy 290-300cm.

Jeszcze zapytam o różnice poziomu między garażem, a częścią mieszkalną. Czy coś z tym kombinowałeś?

U mnie działka ma lekki spadek w kierunku Pd, wiec dom musiałby być wyżej o te 67cm zakładając, że wjazd do garażu nie zaczyna się na poziomie gruntu ale jakieś 20-30cm. Idealnie było by mieć garaż prawie na poziomie domu. Ale w Jupiterze i kilku innych podobnych projektach układ z garażem poniżej jest podyktowany najzwyczajniej schodami

• 3 weeks później...

Witam,

Też przymierzam się do budowy tego domu gdyż to zdecydowanie najlepszy projekt z dachem do 35stopni (niestety takie mamy warunki zabudowy).

Zastanawialiśmy się również nad Jupiterem 1 jednak wersja 2 mam zdecydowanie lepszy rozkład.

Jakie wprowadzacie zmiany do tego projektu?

My zdecydowani jesteśmy na pewno na trzy i myślimy nad jeszcze jedną:

1. Obniżenie domu z 9,1m do 9,0m (takie warunki zabudowy)

2. cały tył garażu jako jedno pomieszczenie kotłownia + pomieszczenie gospodarcze oraz zmiana okna na drzwi

3. Dodanie okien połaciowych w pomieszczeniu nad garażem aby doświetlić to pomieszczenie

4. (OPCJA) wydzielenie w pomieszczeniu nad garażem dodatkowej łazienki z wejściem z tego pokoju

Jedyne co mnie zastanawia w tym projekcie jak i innych projektach studia Atrium to duża kubatura tego domu (1166m3)

Czy wynika to ze sposobu liczenia czy np. z tego, że w tym przypadku zaliczana jest powierzchnia pomieszczenia nad garażem do kubatury a gdy pomieszczenie strychowe jest nieużytkowe w innych projektach to nie zalicza się tego pomieszczenia do kubatury?

Pytanie do tych co rozpoczęli budowę czy rzeczywiście kalkulacja stanu deweloperskiego na ponad 500k jest zawyżona i da się z niej jeszcze zejść?

Witam,

my tez wprowadzilismy kilka zmian.

1. drzwi z pomieszczenia gosp w garazu

2. okno polaciowe na garazem, akurat zrobilismy lazienke i sypialnie dla nas nad garazem wiec okno sie przydalo

3. zmiana okna w kuchni to 3 metrowe okno u nas akurat wychodzilo od polnocy wiec skrocone jest do 2 m

4. kilka zmam wew ukladzie na poddaszu ale do tego jeszcze nie doszlismy.

Witam

Ja tez będę budowąć.

Moje zmiany na ta chwilę:

1. Zmniejszenie różnicy poziomów między garażem a domem (podniesienie bryły garażu) ze względu na nachylenie terenu w kierunku garaż -> dom

2. Likwidacja komina wentylacyjnego w kuchni ze względu rekuperację

3. Podwyższenie wysokości parteru do ok 285cm

W trakcie realizacji zobaczę czy i gdzie ewentualnie wstawić okna połaciowe nad garażem.

W sypialni zostanie wydzielona garderoba podobnie jak w wersji Jupiter V

Nie decydowałem się na zamianę okna w pomieszczeniu gospodarczym na drzwi.

Co do kosztu w stanie deweloperskim to nie szacowałem, bo mam zamiar samodzielnie wykonać część wykończenia (ocieplenie, terakota, płytki, gładzie, malowanie, panele podłogowe) czyli sprawy za które fachowcy liczą sobie z metra. Na tym pewnie uda się zaoszczędzić z kilkadziesiąt tysięcy złoty.

SSO zlecę firmom wykonawczym, to samo wykonanie instalacji ogrzewania podłogowego i kotłowni, wykonanie tynków maszynowych.

Z elektryką też sobie dam radę

Najważniejsza sprawa to internet i negocjacje (jest kryzys/zastój w budowlance). Inwestor płaci zazwyczaj gotówką, a firmy budowlane/wykonawcy zazwyczaj maja kredyt kupiecki.

Nie wierzyć głównemu przedstawicielowi producenta na dany region, że ma najlepsze ceny. Znajomy znalazł dostawcę tych samych paneli podłogowych z drugiego końca kraju, który miał ceny o 37% niższe i zaoszczędził 60zł * 180m2 = około 10000 na głupich panelach.

• 6 months później...
  • 1 month później...

Witam

Ja też mocno przymierzam sie do budowy tego projektu

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-727-Jupiter,776.html

Widzę że kilka osób w okolicy Warszawy buduje ten dom bądź jego wariacje, z miłą chęcią zobaczyłbym ten projekt w realu. Wiem też już wstępnie że ten dom można wybudować taniej niż jest to podane w kalkulacji i to bez żadnych głupich oszczędności, będę wdzięczny za wszelkie uwagi na ten temat.

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 8 months później...
  • 3 weeks później...
Ja buduje w okolicach Komorowa wiec blisko. Daj znac na priv to chetnie pokaze jak Jupiter sie prezentuje w realu.

Witam,

Rozpoczęłam budowę Jupiter II i już na etapie fundamentów wyszło że trzeba będzie zmniejszyć wysokość pomiędzy garażem i domem. Mam wątpliwości czy to nie zaburzy całej architektury projektu. Czy istnieje szansa podjechania do Ciebie i zobaczenie już wybudowanego domu?

Mira

• 1 month później...
Witam,

Rozpoczęłam budowę Jupiter II i już na etapie fundamentów wyszło że trzeba będzie zmniejszyć wysokość pomiędzy garażem i domem. Mam wątpliwości czy to nie zaburzy całej architektury projektu. Czy istnieje szansa podjechania do Ciebie i zobaczenie już wybudowanego domu?

Mira

Ja buduje wersje zmodyfikowaną II - GL935 ze zmniejszona różnica poziomów miedzy garażem a częścią mieszkalną. Mogę podesłać zdjęcia.