Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zmiany możliwe po uzyskaniu PnB

Recommended Posts

Jestem na etapie projektu i mam pytanie - jakiego typu zmiany są możliwe na etapie budowy, już po uzyskaniu pozwolenia na budowę. (tzn żebym potem nie miał problemów z odbiorem)

np:

- czy okna które w projekcie mam jako otwieralne będę mógł zamienić okna stałe?

- czy jesli w projekcie jest wentyl. grawitacyjna to na etapie budowy mogę zrezygnować z grawitacji i wstawic WMechaniczna?

- czy będę mógł zmienić rozmiar okna, drzwi?

- zmianę obłożenia cokołu np z płytek na tynk?

- ilość kanałów w kominie, kolejność wentylacja/spaliny?

- zlikwidować okno w wiatrołapie

- zrobić ogrzewanie podłogowe mimo braku w projekcie?

Praktycznie wszystko na tak.

Wprawdzie mój architekt przestrzegał przed dokonywaniem zmian w wyglądzie elewacji (a zmiana/likwidacja otworu okiennego jest taką zmianą), ale kierownik budowy stwierdził, ze w praktyce nie spotkał się z zastrzeżeniami z momencie odbioru budynku.

Edytowane przez fotohobby

Każda ingerencja w geometrię elewacji jest zmianą istotną czyli usuwanie/dodawanie okien jest taka zmianą - tyle przepisy a jak jest pokazuje życie. Kwestia czy przyjdzie PINB na odbiór czy nie - na domki raczej sie nie fatygują

Co to znaczy zmiana geometrii elewacji? Zmiana wymiaru okna też jest zmianą geometrii elewacji a nie kwalifikuje się do tzw. zmian istotnych. Zazwyczaj w projektach gotowych jest opisany zakres zmian (przynajmniej podstawowy) ,które można wykonać bez zmiany PnB, jeśli są wątpliwości -> projektant dokonuje kwalifikacji zmiany. Z uwagi na to,że projektanci zawsze mają na wszystko czas wcześniej nieh KB przeczyta PB jeśli nie zna i na tej podstawie z konkretnym pytaniem (oraz rozpoznaną odpowiedzią) pytać projektanta.