Amator 14 28.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 PiczmanJeśli dwie kopuły o jednakowych gabarytach to aż się prosi zrobić formy na kilka elenentów i z nich montować bardzo szybko.Elementy można robić wcześniej nawet przed pozwoleniem.Jak będzie trzeba to mogę pomóc.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 dwie kopuły :wave:trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2013 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jeśli dwie kopuły o jednakowych gabarytach to aż się prosi zrobić formy na kilka elenentów i z nich montować bardzo szybko.Elementy można robić wcześniej nawet przed pozwoleniem.Jak będzie trzeba to mogę pomóc. W sumie tak, ale jak te elementy później montować ze sobą i z płytą oraz czy nie będzie później pęknięć wszystko po otynkowaniu ? Jedyna różnica między kopułami będzie taka że w jednej nie będzie świetlików bocznych tylko jeden na górze. Wymiary te same więc formy się nadadzą . Jak możesz mi pomóc Zbyszku ? Opisz w kilku słowach jak widzisz takie budowanie z elementów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.03.2013 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 dwie kopuły :wave:trzymam kciuki. Prawie to co u Ciebie ale nie będę ich łączył ze sobą, obie będą wolno stojące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 29.03.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 PiczmanPomoc może być wieloraka,od podrzucania pomysłów powykonanie niektórych elementów.By móc coś więcej podpowiedzieć potrzebował bym więcej danych.Chodzi głównie o terminy i czy masz już projektanta od konstrukcji.Z oczek siatkobetonowych zostało mi trochę rabica to mógłbym w ramach doświadczeń zrobić prototypowy prefabrykat.A jak byłbyś zainteresowany to może i wszystkie.Łaczenie elementów należałoby zrobić tak jak we wspominanym Palazzetto dello Sport,gdzie prefabrykaty siatkobetonowe mają żebra za które są skręcane po czym na całości zakładana jest siatka zbrojenia i całość jest od zewnątrz betonowana.co zapobiega pękaniu.Odnośnie łączenia z płytą i wielkości prefabrykatów powinien wypowiedzieć się projektant.Wielkość elementów ma wpływ na formę-małe może być płaska dla dużych powinna być przestrzenna-bardziej skomplikowana ale szybszy montaż.Trzecia możliwość -duża ale perlitobeton grubą warstwą maskującą różnicą grubości płaskości prefabrykatów jeśli kopuła ma być idealnie kulista.Dużo zależy od rodzaju pokrycia i jego sposobu mocowania oraz izolacji między kopułą nośną a pokryciem.Na wspomnianych okrągłych domach jest ciekawa metoda pozwolenia dla słomy-budowa na dwa etapy 1-Konstrukcja, 2-TermomodernizacjaNie znam właściwości perlitobetonu ale wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie.W dawnych czasach robiono nawet wielometrowe prefabrykaty stropowe z suporeksu.Innym rozwiązaniem izolacji mogłoby być szkło piankowe-patrz niektóre pumeksy.Zgodnie z podpisem pytaj może będę wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wydaje mi się, że to spore rzeźbienie...Kopuła mocno pracuje w naszych warunkach.W każdych pracuje, ale na południu nie ma to znaczenia!TAM jest zawsze otwarta i grzać jej nie trzeba...Uważam, ze DLATEGO najlepszym materiałem na kopułę jest perlitobeton, bo... NIE MA współczynnika rozszerzalności!Jest wystarczająco mocny w takiej konstrukcji.Jest i konstrukcją (bezspoinową) i termoizolacją a może też być pokryciem! Słup, centralnie w konstrukcji i tylko na czas budowy.Coś jak wręgi na statku - szkielet z drewna. Sztywny, dzielący całość na sporo kawałków.Całość obić sklejką.Potem zrobić szalunek tam, gdzie będą dziury (okna, drzwi.Wrzucić potrzebne kable i rury.Osiatkować, wsadzić tu i ówdzie jakiego pręta...Obrzucić perlitobetonem.Można z takiego pistoletu do robienia tynków, gdzie do leja bierzesz porcję perlitobetonu a narzucasz powietrzem.Dodać przyspieszacza wiązania i pilnować, żeby za wcześnie nie zjechało...Przygotowania sporo a robota błyskawiczna.Ceną nie powinno zabić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 30.03.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Rzeźbienie niemałe ale robimy tylko kilkaset szt.JEDNKOWYCH elementów na te 2x226m2 powierzchni bez zużycia 400 m2 sklejki nie wspominając o pozostałych materiałach do szalowania.Jest jeszcze jaden aspekt betonowania bezpośrednio na szalunku na dolnych partiach tak by nie zjeżdzał,przypuszczalnie należałoby nakładac wielokrotnie torketnicą lub podobnym agregatem.Na siatkobetonie poza samoistną przyczepnością mogą być przygotowane wąsy umożliwiające jednorazowe nałożenie grubszej warstwy.Poniżej przekrój przez łączenie prefabrykatów.Ilość i wielkość zbrojenia musi określić konstruktor.Wielkość prefabrykatu jest załeżna od otworów by zbyt dużo nie ciąć oraz dopuszczalnej różnicy grubości powłoki zewnątrznej między krawędzią ,a w środku płaszczyzny.Dla przekątnej rombu 1600 mm wynosi to 57 mm.Uważam iż koło tego rozmiarupowinno się zakończyć.Przekrój będzie póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.03.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Jeśli chodzi o kopulę ceglana to zakładając że będzie ona ocieplona od zewnątrz, to praktycznie nie pracuje. Jednak w projekcie były założenia że będzie pracowało i już tego nie zmieniałem. U mnie daje miedzy np ściany a strop warstwę pianki w rulonie ok 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 30.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Obiecany przekrój przez łączenie prefabrykatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.04.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Wiele zależy od priorytetów . Mamy 3 opcje : 1. Odlewy z betonu i składanie z elementów 2. Szalunek i monolit z domieszką perlitu 3. Murowanie z cegły Chciałbym zbudować kopuły w sposób najlepszy z możliwych i niekoniecznie chcę być pionierem nowej technologii . Ale ,,, Wiem że Adam_mk liczy na mnie i jestem gotów podjąć tą walkę ! Zbyt wiele dla mnie zrobił żebym miał jakikolwiek wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.04.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ale ja to bym najpierw tę budę dla piesa na test zrobił! Ceną nie zabije a pomacać się da! Nawet kopnąć to można dla sprawdzenia ILE wytrzyma! I - nie sugeruj się tym co musisz a tym co wiesz i co dla Ciebie dobre. Ty te kilka groszy z kieszeni na to wyjmiesz... Ja bym chciał, żeby mało a dobrze, bo na piwo w cieniu kopuły zostanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.04.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Poczytaj o "Ceresit CX15 i CX5"Zacznę z tym eksperymenty, a chyba to jest to, co Tobie tu potrzebne... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 06.04.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Buda dla psa to bardzo dobry pomysł na eksperymentowanie.Nie widzę natomiast zastosowania dla wspomnianych ceresitów ze względu na cenę i potrzebne ilości.CX5 jest dobrym materiałem do osadzeń różnych elementów w betonie,korzystam z niego przy montażu balustrad,ale nie widzę go przy klejeniu prefabrykatów ani produkcji siatkobetonu.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Bo to co posiadasz rozbudowane to fiksacja funkcjonalna. Ja widzę. Ja jej nie mam. Może dlatego znakomita większość tego co robię - działa. :lol: Alit potrzebny w sporej ilości. Masz gdzieś workowany? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 07.04.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Adam potrzebujesz CX15 na próbę? Może gdzieś ze dwa worki wytrzasnę. A że blisko masz do Czeladzi to bezkosztowo .... Jeżeli chodzi o cenę to tanie to nie jest. CX5 nie polecam wiąże bardzo szybko;) Chcesz tym łączyć te elementy? Dwa słowa o konstrukcji:W kopułach wszystkie siły są ściskające nie ma momentów. Aż się prosi powiedzieć, że najprościej z cegły. Najprościej nie znaczy najlepiej- jeżeli docieplisz chaupe to wyjdzie spora grubość ścian. Tutaj widać przewagę perlitobetonu 2 w 1 mamy z miejsca ocieplenieMam wrażenie, że wykonanie szalunku pod betonowanie tej kopuły to będą spore koszty, bo i materiałów sporo a i trochę czasu zajmie.Prefabrykacja to inna zabawa:1. Koszt ( Wykonanie, Transport, Montaż ) 2. Uszczelnienia - pracochłonne i często zawodne :/3. Dobry projektant jeszcze lepszy wykonawca. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.04.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Firmę mam na Pogoni w Sosnowcu.Do czeladzi jeszcze bliżej...Trochę na próbę by się przydało. Stosowane zgodnie z kartą technologiczną się nie nada. To wiem.Chcę zobaczyć jak zadziała solami doprawiony, bo spowalniają wiązanie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 07.04.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 To jesteśmy sąsiadami....W lecie tak przy +20*C jak Henkel się pomylił i podmienił nam CX15 na CX5 to nie dało się tym pracować, 5 minut i wiązanie rozpoczęte, materiał do wyrzucenia. Resztę wysyłam na priva.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameryka 13.04.2013 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Czy perlit nie nada się na prefabrykaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.04.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Raczej nie.Nie wprost.To dość specyficzny materiał.Wiele można z niego i z nim zrobić, ale trzeba próbki porobić, bo czasem zachowuje się w nieoczekiwany sposób. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.05.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Małymi krokami ale jednak ! Podpisałem umowę o wykonanie projektu . Mam też uzgodniony i wstępnie rozrysowany układ pomieszczeń w kopułach, plan zagospodarowania i przekroje . Czekam na papiery, może potrwać ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts