MdeFoxe 19.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witam serdecznie!Rozpoczynamy budowę domu "Zofia NEO". W projekcie ściany wykonane są z Solbetu, natomiast strop to "żelbet". Chciałbym budować z ceramiki. Projektant który zajmuje się adaptacją budynku stwierdza, że kierownik budowy dokona tylko odpowiedniego wpisu w dzienniku. Czy to aż takie proste?Spodziewałem się "jakichś przeliczeń wytrzymałościowych". Grubość ściany to 44 cm (bloczek + ocieplenie),zastanawiam się czy nie zamienić na Porotherm 44 P+W. Z tego co już zrozumiałem wiąże się to ze zmianą grubości fundamentu.Nie wiem, czy trzeba to będzie ocieplić - opinie mówią; że tak. Usłyszałem w jednym ze składów by użyć 25 i docieplić grubym styropianem.To było by wtedy bez zmian w fundamencie... Co o tym sądzicie? Podobno gdy da się na ścianę 44 cienki styropian, to występuje kondensacja wody na łączeniu. To prawda? W jednym składzie dostanę Porotherm Wienerberga (np. 25 P+W za 4,50zł) a w innym faworyzują Leiera (25 za 4,20zł).Różnica na sztuce nie jest jakaś spora, ale w skali domu wychodzi sporo... Ja osobiście jestem, za Wienerbergiem. Opinię wyrobiłem sobie tylko na podstawie literatury a w praktyce tego na oczy nie widziałem... Byłbym wdzięczny za odświeżenie opinii o tych firmach, bo posty na forach są np. z 2007 roku. Czy Leier dalej jest "krzywy", "pęka" itp. ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo ciężko o obiektywną pomoc w tej sprawie... Edytowane 20 Lutego 2013 przez MdeFoxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek-1 19.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witam serdecznie! Rozpoczynamy budowę domu "Zofia NEO". W projekcie ściany wykonane są z Solbetu, natomiast strop to "żelbet". Chciałbym budować z ceramiki. Projektant który zajmuje się adaptacją budynku stwierdza, że kierownik budowy dokona tylko odpowiedniego wpisu w dzienniku. Czy to aż takie proste? Spodziewałem się "jakichś przeliczeń wytrzymałościowych". Grubość ściany to 44 cm (bloczek + ocieplenie), zastanawiam się czy nie zamienić na Porotherm 44 P+W. Z tego co już zrozumiałem wiąże się to ze zmianą grubości fundamentu. Nie wiem, czy trzeba to będzie ocieplić - opinie mówią; że tak. Usłyszałem w jednym ze składów by użyć 25 i docieplić grubym styropianem. To było by wtedy bez zmian w fundamencie... Co o tym sądzicie? Podobno gdy da się na ścianę 44 cienki styropian, to występuje kondensacja wody na łączeniu. To prawda? W jednym składzie dostanę Porotherm Wienerberga (np. 25 P+W za 4,50zł) a w innym faworyzują Leiera (25 za 4,20zł). Różnica na sztuce nie jest jakaś spora, ale w skali domu wychodzi sporo... Ja osobiście jestem, za Wienerbergiem. Opinię wyrobiłem sobie tylko na podstawie literatury a w praktyce tego na oczy nie widziałem... Byłbym wdzięczny za odświeżenie opinii o tych firmach, bo posty na forach są np. z 2007 roku. Czy Leier dalej jest "krzywy", "pęka" itp. ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo ciężko o obiektywną pomoc w tej sprawie... Witam Ja swoją Zofie zbudowałem z Wienerberga 25 p+w w projekcie miałem belit, stop zamieniłem na terivę o wiele szybciej i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 19.04.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Grubość ściany to 44 cm (bloczek + ocieplenie), zastanawiam się czy nie zamienić na Porotherm 44 P+W. Z tego co już zrozumiałem wiąże się to ze zmianą grubości fundamentu. Nie wiem, czy trzeba to będzie ocieplić - opinie mówią; że tak. Usłyszałem w jednym ze składów by użyć 25 i docieplić grubym styropianem. To było by wtedy bez zmian w fundamencie... Co o tym sądzicie? To czy się da to zrobić trzeba będzie zweryfikować na 100% na podstawie projektu budowlanego... Ale jeśli w projekcie grubość ściany była 44 cm, to i fundament jest prawdopodobnie przygotowany pod taką grubość (chociaż oczywiście taka sytuacja, w której materiał będzie wykraczać poza obrys fundamentów jest dopuszczalna). Wydaje mi się, że będzie możliwe położenie na takich fundamentach Porothermu 44, a już na pewno cieńszego Porothermu 38, którego parametry cieplne przy zastosowaniu zaprawy termoizolacyjnej też umożliwią potraktowanie jako ściany jednowarstwowej. Jeśli chodzi o docieplanie takiej ściany, to oczywiście można to zrobić. Przy dociepleniu tego pustaka styropianem 15 cm można zejść z "U" nawet do poziomu 0,15, co jest już naprawdę bardzo przyzwoitym wynikiem. Poza tym styropian pozwoli też zlikwidować mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 19.04.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 projekt sie zmienia dochodza nowe szczegoly techniczne np przy schodach = belka, watpie aby inzynier sie zgodzil na budowie. Moze ten konstruktor to nie inzynier tylko architekt . Witam serdecznie! Rozpoczynamy budowę domu "Zofia NEO". W projekcie ściany wykonane są z Solbetu, natomiast strop to "żelbet". Chciałbym budować z ceramiki. Projektant który zajmuje się adaptacją budynku stwierdza, że kierownik budowy dokona tylko odpowiedniego wpisu w dzienniku. Czy to aż takie proste? Spodziewałem się "jakichś przeliczeń wytrzymałościowych". Grubość ściany to 44 cm (bloczek + ocieplenie), zastanawiam się czy nie zamienić na Porotherm 44 P+W. Z tego co już zrozumiałem wiąże się to ze zmianą grubości fundamentu. Nie wiem, czy trzeba to będzie ocieplić - opinie mówią; że tak. Usłyszałem w jednym ze składów by użyć 25 i docieplić grubym styropianem. To było by wtedy bez zmian w fundamencie... Co o tym sądzicie? Podobno gdy da się na ścianę 44 cienki styropian, to występuje kondensacja wody na łączeniu. To prawda? W jednym składzie dostanę Porotherm Wienerberga (np. 25 P+W za 4,50zł) a w innym faworyzują Leiera (25 za 4,20zł). Różnica na sztuce nie jest jakaś spora, ale w skali domu wychodzi sporo... Ja osobiście jestem, za Wienerbergiem. Opinię wyrobiłem sobie tylko na podstawie literatury a w praktyce tego na oczy nie widziałem... Byłbym wdzięczny za odświeżenie opinii o tych firmach, bo posty na forach są np. z 2007 roku. Czy Leier dalej jest "krzywy", "pęka" itp. ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, bo ciężko o obiektywną pomoc w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts