Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich :)

jak większość na forum Bociaki 2013 w tym roku mamy zamiar rozpocząć z mężem budowę domu (a raczej zburzyć stary i postawić na jego miejscu nowy).

Jesteśmy na etapie poszukiwań ekipy budowlanej. Powiedzcie mi proszę jak zredagować zapytanie ofertowe do firmy, aby uzyskać jak najwięcej szczegółów już przy pierwszym kontakcie.

Próbowałam szukać na forum, ale jest tu tyle wątków, że po godzinie sobie odpuściłam i się zarejestrowałam :)

A może ktoś poleci nam dobrą, sprawdzoną ekipę z Warszawy lub okolic, która to wybuduje (i zburzy) dom od A do Z

pozdrawiam,

Joanna

Powiedzcie mi proszę jak zredagować zapytanie ofertowe do firmy, aby uzyskać jak najwięcej szczegółów już przy pierwszym kontakcie.

pozdrawiam,

Joanna

Zredagować nie pomogę. Ale po swoich doswiadczeniach mogę podpowiedziec kilka rzeczy.

- oczekuj od wykonawców podania kosztów z podziałem na etapy (np. fundamenty, sciany parteru, strop, poddasze, dach, kominy). Majac 10 ofert łatwo zauwazyć który wykonawca sie przyklada. Ja dostalem jedna ofertę na budowe z podziałem fundamenty-10000, parter-10000, strop-10000, poddasze-10000.

- przy wycenie niech wykonawca poda co jest w twoim zakresie. Jedni podaja cene robocizny, inni robocizny+koparki+wibratory+rusztowania+zageszczarki.

- czy w zakres stanu surowego wchodza ścianki działowe?

- jesli interesuje cie wykonanie calosci, to czy cena obejmuje posprzatanie terenu, wywóz smieci i gruzu. Przy mniejszym zakresie smieci beda po twojej stronie.

- jesli dom ma nietypowe rozwiazania np. bawole oko, płytę zamiast fundamentu, płaska blache na dachu - domagaj się pokazania wykonanych elementów lub kontaktu do inwestorów.

- jeżeli planujesz zlecić budowe razem z materiałem - to juz w umowie - zawrzyj dokładny opis materiałó. Materiały z podaniem typu, producenta.

i zachowaj czujność ;)

Ja zauważyłem że wykonawcy dostępni w "necie" są 20-30% drożsi od lokalnych. Ci drudzy z kolei nie mają sztywnych cenników. Pytałem znajomego glazurnika jak wycenie swoją pracę.

- jakie płytki

- jaki projekt

- udziwnienia

...i....

- jakim samochodem klient przyjedzie...

Gość Gosc321_1
Cena cenie nie równa, pisał o tym asterixx. Czasem firma oferuje (zdawałoby się) wyższą cenę, lecz np wliczono w nią koszty prac ziemnych (koparki), albo firma dysponuje swoim dodatkowym sprzętem (stemple, zbiornik na wodę etc.). W moim przypadku wykonawca jest również droższy (w porównaniu z innymi ofertami), niemniej jednak zapewnia mi pełną obsługę budowy (w tym również koparki w cenie) a dodatkowo umożliwił mi skorzystanie z udzielonego mu rabatu w hurtowni budowlanej z której zawsze zmawia materiały. Nie wiem czy on coś z tego ma, ja na pewno, sprawdzałem w kilku miejscach i faktycznie ceny są niższe.

Cena cenie nie równa, pisał o tym asterixx. Czasem firma oferuje (zdawałoby się) wyższą cenę, lecz np wliczono w nią koszty prac ziemnych (koparki), albo firma dysponuje swoim dodatkowym sprzętem (stemple, zbiornik na wodę etc.). W moim przypadku wykonawca jest również droższy (w porównaniu z innymi ofertami), niemniej jednak zapewnia mi pełną obsługę budowy (w tym również koparki w cenie) a dodatkowo umożliwił mi skorzystanie z udzielonego mu rabatu w hurtowni budowlanej z której zawsze zmawia materiały. Nie wiem czy on coś z tego ma, ja na pewno, sprawdzałem w kilku miejscach i faktycznie ceny są niższe.

u mnie podobnie koparkę i inne sprzęty mam do dyspozycji co chce to robię w cenie ale mylse ze cena ok inna firma o 7 tys drożej wybuduje taka ofertę złożyli :)

Gość Gosc321_1
u mnie podobnie koparkę i inne sprzęty mam do dyspozycji co chce to robię w cenie ale mylse ze cena ok inna firma o 7 tys drożej wybuduje taka ofertę złożyli :)

No, to już szczyt marzeń :)

Powodzenia życzę

• 5 weeks później...
Witam firma zaproponowała mi ze wybuduje mi dom bez dachu za 29 tys czy to dużo czy mało

http://www.extradom.pl/projekt-domu-...A1170?lustro=1

a z dachem około 40 tys zastanawiam się czy to cena jest ok

Chyba cos jest nie tak z linkiem, bo mi nie otwiera sie prezentacja domu, tylko błąd serwera.

A z chęcią zobaczyłbym jaki to jest dom.

• 1 month później...

jak większość na forum Bociaki 2013 w tym roku mamy zamiar rozpocząć z mężem budowę domu (a raczej zburzyć stary i postawić na jego miejscu nowy).

Jesteśmy na etapie poszukiwań ekipy budowlanej. Powiedzcie mi proszę jak zredagować zapytanie ofertowe do firmy, aby uzyskać jak najwięcej szczegółów już przy pierwszym kontakcie.

Próbowałam szukać na forum, ale jest tu tyle wątków, że po godzinie sobie odpuściłam i się zarejestrowałam :)

A może ktoś poleci nam dobrą, sprawdzoną ekipę z Warszawy lub okolic, która to wybuduje (i zburzy) dom od A do Z

pozdrawiam,

Joanna

Poszukaj trochę ofert na oferii, zobacz na przykład tu, albo bardziej ogólnie na wyniki wyszukiwania. Raczej nikt Was nie oskarży o łamanie praw autorskich w formie kopiowania oferty :lol2:

A tak serio to zastanówcie się, co właściwie chcielibyście wiedzieć, bo słowo wszystko nie jest dobrym określeniem :) Poczytajcie też trochę o tym, na co zwracać uwagę przy wyborze ekipy (na przykład tu), może wpadnie Wam coś do głowy, co warto napisać już na etapie zapytania. Na przykład, że szukacie ekipy niepijącej :)

Potrzebuje pomocy, bo jestem cienki w temacie.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 208 m2 podpiwniczony.

Piwnica 106 m2.na 2,60 m wysoka.

Za stan surowy z więźbą dachową i pokryciem dachówką ceramiczną ekipa z dobrą opinią żąda 66 tys. zł.

Czy ta wycena jest według Was za wysoka ?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...