Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chcę poczuć moc Varii Bh

narazie czuje jak popierduje z wolna nasada o mocy max 4kW

utrzymuję 18 stopni bo tyle chcą pracownicy

na gorze 17stopni wieczorami przepalam i dupa

wczraj od 19 do 22 - 3 godzinki i osiagnęłem tylko okolice 20 wiec albo szyby daja radę

ALBO co gorsza mam dom sito

W świeżym domu podniosłeś temperaturę o dwa stopnie w 3h? Ten kominek ma moc!

Nie wiem przez ile dom jest swiezy

wylewki i tynki ze 2 lata temu teraz płytkujemy łazienkę i przedpokoj

powierzchnia domu 190 m2 i nieszczelne drzwi do garazu (brak uszczelek) brak klamek w oknach( tez czuje zimno.)

zuzywam 3,2 m2 gazu ale grzeje wode ze 150 litrow do 43 stopni na CWU i mam właczona cyrkulację 2 x na godzine co x5 minut .

Odnosze wrazenie ze koza wiecej potrafiła ale tez technika palenia w kozie była inna.

Poczytuję jak tam z maluxem walczycie na pompach i podajecie swoje zuzycie ......to sie tez chce jednym patykiem ogrzac okolicę.

Moze rekuperator jak będzie zamiesza troszke powietrzem- to sie okaże.

Witam

Jak to ognia nie jestes w stanie ograniczyc ? Ja ograniczam . Zamykam wszystkie szybry itp i przestaje sie palić intensywnie. Mój kominek promieniuje bardzo niewiele ciepła do pomieszczenia . Wszędzie na dole mam podłogówkę i termostaty na scianach w każdym pomieszczeniu. Podłogówka podzielona jest na sekcje i kazda sekcją mam mozliwosc sterowania przez termostat. Jak ustawię sobie 20 stopni w duzym pokoju to tyle mam - po prostu po osiągnieciu tej temp. termostat zamyka podłogówkę w tym pokoju i tyle. W zwiazku z tym iz kominek nie grzeje przez szybę (robi to ale bardzo słabo ) nie nagrzewa mi pomieszczenia szyba kominka tylko podłogówka . Tyle że ja mam kominek 14kw a ty pewnie masz ze 20 KW -czy tak ?

mam 6 kW konwekcji, 12 kW wody, moze to za duzo jednak?

Witam

Moim zdaniem problemem jest to iż kominek zbyt duzo ciepła oddaje przez szybę powodując duży wzrost temperatury w pomieszczeniu w którym stoi , czym dalej od kominka tym niższa temperatura . Niemozliwe jest raczej to zeby podlogówka czy grzejniki w salonie nagrzewały się do tego stopnia ,aby w pokoju było aż tak gorąco , jednocześnie nie grzejąc w innych pomieszczeniach (zakładając że instalacja grzewcza działa prawidłowo ) i ktos sprawdzał jak nagrzewają siee grzejniki .Tym bardzie ze autorka pisze iż podczas grzania gazem problem nie występuje więc instalacja grzewcza jest ok (podłogówka/grzejniki pracują prawidłowo) Koleżanka nic nie napisała o tym czy gorąco w salonie jest krótko po rozpoczęciu palenia ,a po kilku godzinach różnice się zacierają czy stan ten utrzymuje się cały czas ?

Wepnę się w ta wypowiedź bo bardzo mnięę zaciekawiła i nie tylko ta.:yes::D.Po pierwsze Panowie nie wiecie jak wygląda instalacja czyli jak np.współpracują(połączone są ) zład kominkowy i pieca gazowego.Po drugie jak dla mnie autorka musi mieć coś nie teges z ustawieniami kalafiorów i podłogówki ponieważ jak wyżej pisałem taka regulacja odniosła u mnie skutek. W kuchni ma podłogówkę tak jak ja i u mnie, przechodząc z salonu do kuchni ja nie odczuwam aż takiej różnicy a nawet wydaje mi się ,że cieplej jest właśnie w kuchni.Idąc dalej w kółko wchodzę na hall gdzie jest także podłogówka z którego to pomieszczenia mam zejście do kotłowni i garaży i wejście schodami na poddasze., tu różnic także nie odczuwam.W przedpokoju za drzwiami od hallu mam także podłogówką z której jestem mega zadowolony.Jest tam także ciepło i extra jest komfort z podłogą w utrzymaniu jej czystości.I teraz tak co zauważyłem a o czym zawsze pamiętam drożność -czystość filtrów ma u mnie bardzo znaczącą rolę.Pisałem o tym wyżej.Paląc Piecykiem gazowym proces pozyskania ciepła do nastaw na sterowniku jest szybszy ot i wsio.Paląc kominkiem z płaszczem wodnym i spełniając warunki czyszczące,:Dproces ten wydłuża się w czasie ot i wsio.No może jedno jeszcze co mi umknęło.Gdy palę w kominku kalafiory w salonie są z deka przykręcona wiadomo dlaczego.Podwójne szyby sryby,marmury srury itp nic u mnie jak na razie,,,,,,,,,,,, ,jak na razie nie wnoszą.Układ "smolucha w k-g z PW,podłogówką,kalafiorami i piecykiem gazowym zadowala mnie w 100%.I teraz.:yes::yes::yes:

......Tym bardzie ze autorka pisze iż podczas grzania gazem problem nie występuje więc instalacja grzewcza jest ok (podłogówka/grzejniki pracują prawidłowo)..........

Właśnie nie pracują prawidłowo gdy zamienia źródła.

Według mojej oceny i praktyki w swej chałupie nie masz racji.Strzelasz na oślep :yes::D a dlaczego bo mamy za mało konkretnych danych np. o instalacji j/w.

....Moim zdaniem problemem jest to iż kominek zbyt duzo ciepła oddaje przez szybę powodując duży wzrost temperatury w pomieszczeniu......

To co powiesz???. Włożę (ło mamuniu)włożę -wstawię dwie szyby w kominek,ograniczę kalafiory w salonie itp cóż wtedy będzie z odczuciami na ciepło okrężne :yes::D:D:D???

Witam

Nie wiem jak jest u ciebie ,ale u mnie niezależnie od tego czy grzeje piec czy kominek z P/W reszta instalacji działa tak samo . Skręcę podłogówkę ,czy kaloryfery to pojawiają się takie same zmiany temperatury bez znaczenia czy grzeje piec czy kominek . Wydaje mi się że własnie tym powinna sie charakteryzować dobra instalacja że niezależnie co jest aktualnym źródłem ciepła ona sama zawsze działa tak samo- . Wiec co dadzą zmiany ustawienia podłogowki lub kaloryferów o których piszesz ?

pozdr

Witam

Nie wiem jak jest u ciebie ,ale u mnie niezależnie od tego czy grzeje piec czy kominek z P/W reszta instalacji działa tak samo . Skręcę podłogówkę ,czy kaloryfery to pojawiają się takie same zmiany temperatury bez znaczenia czy grzeje piec czy kominek . Wydaje mi się że własnie tym powinna sie charakteryzować dobra instalacja że niezależnie co jest aktualnym źródłem ciepła ona sama zawsze działa tak samo- . Wiec co dadzą zmiany ustawienia podłogowki lub kaloryferów o których piszesz ?

pozdr

To jak mam ci napisać jak jest u mnie abyś zrozumiał ......napisałem jak działa i jak po prost ok. Regulacja i nastawy począwszy od sterownika poprzez zawory ,głowice,podłogówkę,itp.zdały egzamin. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem :

.....że niezależnie co jest aktualnym źródłem ciepła ona sama zawsze działa tak samo........
Edytowane przez niktspecjalny

Witam

Ależ twoja instalacja mnie zupełnie nie interesuje więc nie musisz mi nic tłumaczyć .

Inna sprawa że autorka nie napisała ani słowa o tym czy w tym czasie kiedy we wspomnianym pokoju jest za gorąco podczas palenia w kominku sprawdzała temperaturę koloryferów czy podłogówki .

pozdr

Witam

Ależ ja ci nie tłumacze ja ci to tylko pisze bo jest to ślad byś zaczął rozumieć co ma autorka ,czego nie ma i czego lub o czym jeszcze nie napisała.

Na przyszłość nie czytaj wątków wyrywkowo bo potem jak widzisz sam wychodzą takie nieporozumienia.:yes::D

• 2 weeks później...

dziekuje za wszelkie posty. zamontowalismy głowice na kaloryferach, zaprosilismy pana fachowca od instalacji, ktory stwierdzil, ze jest ona w zupelnym porzadku i powiedzial, ze tak po prostu przy kominkach bywa, mozemy ewentualnie pokombinowac z ustawieniami temperatury na kominku ;)

sprobujemy w jakis weekend znowu odpalic kominek i sprawdzic te rozne temperatury, pewnie najwczesniej w swieta, bo wszystkie weekendy przed swietami mamy wyjazdowe...

a, filtry mam drożne i czyste;)

no wlasnie to tez rozwazam, ale juz pewnie na nastepna zime - Forest, moge dokupic po prostu drugą szybę czy muszę zdemontowac moje drzwiczki i kupic nowe z podwójną szybą? i czy sami damy rade wymienic takie drzwiczki czy fachowiec wybitny musi to robic?
Witam.

Podwójna szyba by się przydała w drzwiczkach ...

Pozdrawiam.

forest a co byś powiedział na dwa kominki ???Jakby oczywiście miejsce było.Jeden wiodący a drugi od niego przechwytuje część energii cieplnej i rozsyła ta przerobioną wszędzie gdzie chcemy :D;);)

Witam.

no wlasnie to tez rozwazam, ale juz pewnie na nastepna zime - Forest, moge dokupic po prostu drugą szybę czy muszę zdemontowac moje drzwiczki i kupic nowe z podwójną szybą? i czy sami damy rade wymienic takie drzwiczki czy fachowiec wybitny musi to robic?

Tak po prostu nie da się włożyć drugiej szyby. Trzeba gwintować ramę, dołożyć dodatkowe profile trzymające szybę i uszczelki. Drzwiczki trzeba zdjąć i wysłać do producenta. Niech zajmie się tym ktoś, od kogo kupiliście palenisko.

Nikt ... dla Ciebie zrobię w temacie kominkowym wszystko co tylko zechcesz.

Pozdrawiam.

Witam.

Tak po prostu nie da się włożyć drugiej szyby. Trzeba gwintować ramę, dołożyć dodatkowe profile trzymające szybę i uszczelki. Drzwiczki trzeba zdjąć i wysłać do producenta. Niech zajmie się tym ktoś, od kogo kupiliście palenisko.

Nikt ... dla Ciebie zrobię w temacie kominkowym wszystko co tylko zechcesz.

Pozdrawiam.

Dobrze ,że to ty napisałeś a nie ja cię uprzedziłem ;):).

....Nikt ... dla Ciebie zrobię w temacie kominkowym wszystko co tylko zechcesz.

Pozdrawiam.............

Cieszę się niezmiernie i pozdrawiam smakowicie bo se kurczaka wędzę...;):):)

Wpadnij jak masz po drodze to sobie pogadamy............a i kuraka nie poskąpię.:D

i powiedzial, ze tak po prostu przy kominkach bywa,

;)

Witam

A nie mówiłem że to wina zbyt duzego promieniowania ciepła przez szybe kominka ?? Mam nadzieje że co niektórzy wysmiewający moją teorię przyznają się do błędu i wycofaja swoje opowieści z mchu i paproci o wadliwie działającej instalacji ??

pozdr

ps. Oczywiście stwierdzenie fachowca ze tak po prostu przy kominkach bywa nie jest do końca prawdą - tak moze być ,ale nie musi .

Witam

A nie mówiłem że to wina zbyt duzego promieniowania ciepła przez szybe kominka ?? Mam nadzieje że co niektórzy wysmiewający moją teorię przyznają się do błędu i wycofaja swoje opowieści z mchu i paproci o wadliwie działającej instalacji ??

pozdr

ps. Oczywiście stwierdzenie fachowca ze tak po prostu przy kominkach bywa nie jest do końca prawdą - tak moze być ,ale nie musi .

Nie zauważyłem tego postu.To jak do ciebie przyjdzie fachowiec i powie ,że masz za szczelny dom to ty nie sprawdzając niczego wymienisz okna te z prawidłowymi uszczelkami......litości :cool:.Wstawi drugą szybę i promieniowanie będzie mniejsze a instalacja to pikuś najważniejsze to ,że nas na łeb nie promieniuje...litości :cool:.Zrobi jej się od razu cieplej tam gdzie było zimniej.litości :cool:.Wiesz po co za komuny wystawiano koksowniki na przystankach???Bo nie musieli przenosić instalacji w to miejsce ;););):),która jest arcy ważna w tym całym naszym grzaniu nie zapominaj o tym bo zabrniesz w ślepą uliczkę.