slawek gorol 20.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam szanownych kolegów. Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną . Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ? Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki. Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem. Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak : - papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał - folia wywinięta na ścianach do góry - styropian (jakiś specjalny ? ) - folia , już nie wywinięta na ściany A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176487-nowa-wylewka-pytanie-o-instalacje-co-i-wodn%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.02.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Witam szanownych kolegów. Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną . Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ? Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki. Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem. Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak : - papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał - folia wywinięta na ścianach do góry - styropian (jakiś specjalny ? ) - folia , już nie wywinięta na ściany A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi bez roznicy co pierwsze folia tylko 0,5mm nie ciensza najpierw ktos od posadzek niech przyjedzie z niwelatorem i sprawdzi Twoj strop i chudziak,skrzydla drzwi tarasowych i balkonowych.grubosci styropianow moga sie zmienic.srednia grubosc posadzki niech wyjdzie 6cm.tez wazne czy nie bedziesz kladl parkietow czy deski klejonej Edytowane 24 Lutego 2013 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/176487-nowa-wylewka-pytanie-o-instalacje-co-i-wodn%C4%85/#findComment-5799096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts