Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam szanownych kolegów.

Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną .

Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ?

Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki.

Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem.

Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak :

- papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał

- folia wywinięta na ścianach do góry

- styropian (jakiś specjalny ? )

- folia , już nie wywinięta na ściany

A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

https://forum.murator.pl/topic/176487-nowa-wylewka-pytanie-o-instalacje-co-i-wodn%C4%85/

Witam szanownych kolegów.

Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną .

Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ?

Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki.

Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem.

Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak :

- papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał

- folia wywinięta na ścianach do góry

- styropian (jakiś specjalny ? )

- folia , już nie wywinięta na ściany

A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

bez roznicy co pierwsze

folia tylko 0,5mm nie ciensza

najpierw ktos od posadzek niech przyjedzie z niwelatorem i sprawdzi Twoj strop i chudziak,skrzydla drzwi tarasowych i balkonowych.grubosci styropianow moga sie zmienic.srednia grubosc posadzki niech wyjdzie 6cm.tez wazne czy nie bedziesz kladl parkietow czy deski klejonej

Edytowane przez teka
https://forum.murator.pl/topic/176487-nowa-wylewka-pytanie-o-instalacje-co-i-wodn%C4%85/#findComment-5799096