slawek gorol 20.02.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam szanownych kolegów. Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną . Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ? Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki. Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem. Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak : - papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał - folia wywinięta na ścianach do góry - styropian (jakiś specjalny ? ) - folia , już nie wywinięta na ściany A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.02.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Witam szanownych kolegów. Przyszła pora na wylewki oraz instalację c.o. i wodną . Stąd moje pytanie : robić pierwsze instalację czy podkład pod wylewkę ( styro + folia ) ? Tak po swojemu myślę, że robiąc najpierw centralne to kładąc później styropian będę musiał w nim wycinać od spodu bruzdy żeby położyc go na rurki. Z kolei gdy najpierw dać styro to rurki można położyć na nim. Tylko czy instalatorzy nie podziurawią folii ? Na 100 %. Sam już nie wiem. Z tego co wyczytałem to prawidłowo na niepodpiwniczonym budynku powinno być tak : - papa ? ( konieczna ? ) nikt ze znajomych jej nie dawał - folia wywinięta na ścianach do góry - styropian (jakiś specjalny ? ) - folia , już nie wywinięta na ściany A jak to się robi na kawałku kuchni gdzie będzie podłogówka ? Jaka kolejność ? Serdecznie dziękuję za odpowiedzi bez roznicy co pierwsze folia tylko 0,5mm nie ciensza najpierw ktos od posadzek niech przyjedzie z niwelatorem i sprawdzi Twoj strop i chudziak,skrzydla drzwi tarasowych i balkonowych.grubosci styropianow moga sie zmienic.srednia grubosc posadzki niech wyjdzie 6cm.tez wazne czy nie bedziesz kladl parkietow czy deski klejonej Edytowane 24 Lutego 2013 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts