Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy - klinkier pełny czy dziurawka?

Recommended Posts

Witam

Poczytałem troche forum gdzie też padały pytania "Komin - klinkier pełny czy dziurawka?" tyle tylko że z tego co wyczytałem to głównie ludzie pytają z cegły jakiej budować ale cały komin (bez wkładów - tradycujnie) - od dołu do dachu; ponad dachem klinkier pełny.

Ja mam pytanie o komin systemowy z wkładami które są umieszczone w pustakach keramzytowych.

Chodzi mi że taki komin obudowany zostanie klinkierem ponad powierzchnią dachu - czy wiec lepsza jest cegła klinkierowa pełna czy w takim wypadku może byc dziurawka gdyż rurę od spalania/dymową otulać będzie pustak, wiec chyba tam woda sie nie dostanie gdyby dziurawka przez fugi jakoś namiękła?

• 2 weeks później...

Przyłączę się do powyższego pytania.

Też mam komin systemowy (Plewa) i zamierzam pod połacią dachu na uprzednio wylanej opasce obmurować pustaki systemowe cegłą klinkierową. Wymyśliłem sobie, że żeby nadmiernie nie odciążać konstrukcji użyję cegieł klinkierowych pełnych ale połówkowych. Dzisiaj dowiedziałem się w pewnym składzie budowlanym że cegieł pełnych połówkowych brak w obrocie. I teraz dylemat: czy obmurować z cegły pełnej, czy też z połówkowej ale dziurawki ? A może inaczej ?

U mnie systemowa plewa przed przejsciem przez dach miala wylany "podescik"(opaska) pod normalna cegle; przejscie przez dach i dolne warstwy komina zrobione z pol-dziurawki (ma toto kilka otworow w srodku, ale zdecydowanie wiecej tam cegly niz ma typowy dziurawiec) a ostatnie gorne czesci komina juz robione z pelnej, by nie zaciekalo.

edit: znalazlem fotke jak toto wygladalo

cegielka.jpg