sum41 20.02.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam Poczytałem troche forum gdzie też padały pytania "Komin - klinkier pełny czy dziurawka?" tyle tylko że z tego co wyczytałem to głównie ludzie pytają z cegły jakiej budować ale cały komin (bez wkładów - tradycujnie) - od dołu do dachu; ponad dachem klinkier pełny. Ja mam pytanie o komin systemowy z wkładami które są umieszczone w pustakach keramzytowych. Chodzi mi że taki komin obudowany zostanie klinkierem ponad powierzchnią dachu - czy wiec lepsza jest cegła klinkierowa pełna czy w takim wypadku może byc dziurawka gdyż rurę od spalania/dymową otulać będzie pustak, wiec chyba tam woda sie nie dostanie gdyby dziurawka przez fugi jakoś namiękła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strojniak 28.02.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Przyłączę się do powyższego pytania.Też mam komin systemowy (Plewa) i zamierzam pod połacią dachu na uprzednio wylanej opasce obmurować pustaki systemowe cegłą klinkierową. Wymyśliłem sobie, że żeby nadmiernie nie odciążać konstrukcji użyję cegieł klinkierowych pełnych ale połówkowych. Dzisiaj dowiedziałem się w pewnym składzie budowlanym że cegieł pełnych połówkowych brak w obrocie. I teraz dylemat: czy obmurować z cegły pełnej, czy też z połówkowej ale dziurawki ? A może inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 02.03.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 U mnie systemowa plewa przed przejsciem przez dach miala wylany "podescik"(opaska) pod normalna cegle; przejscie przez dach i dolne warstwy komina zrobione z pol-dziurawki (ma toto kilka otworow w srodku, ale zdecydowanie wiecej tam cegly niz ma typowy dziurawiec) a ostatnie gorne czesci komina juz robione z pelnej, by nie zaciekalo. edit: znalazlem fotke jak toto wygladalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts