marekbo 20.02.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam, Czy takie rozwiązanie jest ekonomiczne w małym domu? (45m2 parter+poddasze 35m2). Znalazłem np:klimatyzator KANAŁOWY GALANZ 9,2 kW, podoba mi się że ma równiez funcję grzania (taka tania pompa ciepła). Dom będzie ogrzewany gazem (piec 2-kcyjny z zamknięta komorą) wspomagany kominkiem z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.02.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To jeszcze załóż sobie kolektory słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne. Będziesz miał już wszystko czym można grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 20.02.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To jeszcze załóż sobie kolektory słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne. Będziesz miał już wszystko czym można grzać. zależy mi na klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Przy tak małym domku to ta moc jest za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.02.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 jak zbuduje lichy to mu starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaboszy80 20.01.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To jeszcze załóż sobie kolektory słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne. Będziesz miał już wszystko czym można grzać. bardzo śmieszne, ja również jestem na etapie budowy MAŁEGO DOMU i chciałbym aby był on nowoczesny i zdrowy dla całej mojej rodziny dlatego również myślę o tym czy rekuperacja nie będzie dobrym rozwiązaniem. Poczytałem trochę tutaj i sprawa wygląda zachęcająco. Kwestia tego czy to nie jest zbyt hałaśliwe w nocy i druga sprawa z jakimi kosztami trzeba się liczyć. Ktoś montował rekuperację dla małego w małym domu? Jak to się sprawdza i czy kosztowo rzeczywiście się zwraca jak deklarują firmy zajmujące się montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.01.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 a gówno się wraca do dupy? żadne prawo fizyki nie zabrania a tak się nie dzieje, rekuperacja nie jest do zwracania tylko do zatkania tej dziury (mostka termicznego) w domu, którą jest tradycyjna wentylacja, jeżeli masz dom jak sito (a takich ciągle sporo się robi) to zatkanie jednej niczego nie zmieni a więc nigdy się nie wróci, nawet gdybyś w którejś z tych firm kupił (co jest prawdopodobne!) rekuperator z trzycyfrową sprawnością, zrewiduj najpierw swoje spojrzenie na temat i jeżeli wskoczysz z tym na właściwą drogę to pytanie które postawiłeś sam zaczniesz uważać za nie trafione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 20.01.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ale rekuperacja w małym domku jest wysoce wskazana, mimo iż prosty czas zwrotu jest dość długi. Jeśli jednak skorzystamy z dotacji, które są w Małopolsce, to już wygląda to znacznie lepiej. Jednak rekuperacji nie montuje się dla czasu zwrotu, ale właśnie dla zapewnienia świeżego powietrza, zdrowia całej rodziny, sprawnego usuwania wilgoci i zdecydowanego podniesienia komfortu mieszkania. A Firewall słusznie nabija się z podejścia, że wszystko trzeba w domu mieć. My instalatorzy wszystko potrafimy zainstalować jak się klient uprze (pompę ciepła, solary, kocioł gazowy, węglowy, kominek z płaszczem w jednym domu - żaden problem ), ale po co na siłę z dużymi kosztami łączyć niepasujące do siebie instalacje: w małym domku łączenie wentylacji z klimatyzacją jest błędem projektowym i montażowym, a dlaczego - nie chce mi się już rozpisywać, było wałkowane ze sto razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 28.09.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 mam taki pomysł. jednostka zewnętrzna klimatyzatora wpięta do rur od rekuperatora przez chłodnicę wodną czy to może działać. jest ciepło tochłodzi a gdy jezt zimno to sie nie włącza. Prost i skutecznie ale czy poprawnie to nie wiem. Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 mam taki pomysł. jednostka zewnętrzna klimatyzatora wpięta do rur od rekuperatora przez chłodnicę wodną czy to może działać. jest ciepło tochłodzi a gdy jezt zimno to sie nie włącza. Prost i skutecznie ale czy poprawnie to nie wiem. Proszę o radę Wentylacja to niewielki w porównaniu z klimą strumień, Wentylacja musi być w każdym pokoju, klima niekoniecznie, w pokojach których jest akurat, trzeba by zamykać wentylację. Poza tym, klimatyzacja to najtańsze dziś ogrzewanie, tańsze od węgla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 29.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 rekuperator też daje 300 metrów wymiany na godzinę a chodzi mi o schłodzenie nawiewanego powietrza do wszystkich pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 rekuperator też daje 300 metrów wymiany na godzinę a chodzi mi o schłodzenie nawiewanego powietrza do wszystkich pokoi Ile m3/h jest na pokój i o ile stopni będzie schłodzone powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duck 29.09.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 rekuperator też daje 300 metrów wymiany na godzinę a chodzi mi o schłodzenie nawiewanego powietrza do wszystkich pokoi Schłodzenie takiej ilości powietrza o 10°C to jakieś 1,8kW (http://hvac-calculator.com/cooling.php?go=101&temp1=30&hum1=50&temp2=20&temp_r=9&vol=300). Jak ktoś wcześniej napisał, taki strumień powietrza nie jest raczej w stanie przenieść dostatecznej ilości chłodu aby wychłodzić cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.09.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Schłodzenie takiej ilości powietrza o 10°C to jakieś 1,8kW (http://hvac-calculator.com/cooling.php?go=101&temp1=30&hum1=50&temp2=20&temp_r=9&vol=300). Jak ktoś wcześniej napisał, taki strumień powietrza nie jest raczej w stanie przenieść dostatecznej ilości chłodu aby wychłodzić cały dom. Bardziej 1300W , poza tym jak doliczymy ciepło z wentylatorów i straty na transporcie , to na pokój pójdzie jakieś 100-150W mocy chłodniczej. No i na koniec... Po wstawieniu chłodnicy, z 300m3/h zostanie najwyżej 200, Są klimatyzacje 1kW? Edytowane 30 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.09.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) rekuperator też daje 300 metrów wymiany na godzinę a chodzi mi o schłodzenie nawiewanego powietrza do wszystkich pokoi 300m3h to jest w sumie na cały dom. Jaką masz kubaturę / metraż? Żeby chłodzenie klimatyzatorem zapiętym w wentylacji "bytowej" miało ręce i nogi to dom musi być po pierwsze "betonowy" (czyt. akumulacyjny), musi być wymieniana cała kubatura wentylowanych pomieszczeń na godzinę przy temperaturze nawiewu ~10sC -- czego konsekwencją będzie przewymiarowanie tej wentylacji. Wtedy, przy naszych warunkach pogodowych nawet w największe upały, wystarczy moc 1-2kW na cały dom -- ale system musi działać praktycznie cały czas, tj. reagować natychmiast na wzrost temperatury w pomieszczeniach i nie dopuścić do nagrzania ścian. Jeśli system ma działać tylko doraźnie będąc sterowanym przez użytkownika jak już mu za bardzo w czachę przygrzeje, to chłodzenie w wentylacji nie ma ŻADNEGO sensu. Wtedy tylko (multi)split (inverter) i klimakonwektory lub kasetony po 2-3kW na pomieszczenie. Jak ktoś wcześniej napisał, taki strumień powietrza nie jest raczej w stanie przenieść dostatecznej ilości chłodu aby wychłodzić cały dom. Przy założeniu że piszemy o domu z betonu o wysokiej pojemności cieplnej (a w tym wypadku chłodniczej): wychłodzić (jak przy wskazanych założeniach 30sC -> 20sC / 300m3h tj. 100m2 domu) - nie. Ale utrzymać stały poziom komfortu temperaturowego (dobowo pomiędzy 21sC [noc] <-> 24sC [dzień]) -- IMO już tak. Edytowane 30 Września 2014 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duck 30.09.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 300m3h to jest w sumie na cały dom. Jaką masz kubaturę / metraż? Żeby chłodzenie klimatyzatorem zapiętym w wentylacji "bytowej" miało ręce i nogi to dom musi być po pierwsze "betonowy" (czyt. akumulacyjny), musi być wymieniana cała kubatura wentylowanych pomieszczeń na godzinę przy temperaturze nawiewu ~10sC -- czego konsekwencją będzie przewymiarowanie tej wentylacji. Temperatura nawiewu 10°C i przeziębienie gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.09.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Nie dramatyzujmy. Są jeszcze inne parametry: szybkość nawiewu i ilość powietrza. Sama niska temperatura nawiewu nie powoduje przeziębienia tym bardziej w pomieszczeniu gdzie są stosunkowo duże zyski cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 30.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Z tego co napisaliście jest to teoretycznie możliwe. Pomyślę czy tego nie zrobić na poważnie. temp można regulować czujką temp. która załączy się w odpowiednim momencie. Mój dom nie ma kumulacji ciepła gdyż jest z keramzytu i 20 cm styro.a to wszytko lekka konstrukcja. Kubatura ok 500 m sześć nawiew z rekuperatora. ok 300 m/h. Myślę, że klima nie powinna zamarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duck 04.10.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Z tego co napisaliście jest to teoretycznie możliwe. Moim zdaniem klimatyzacja domu o podanej kubaturze przy natężeniu przepływu powietrza 300m3/h nie jest możliwa zarówno teoretycznie jak i tym bardziej praktycznie. Najwyżej uzyskasz efekt lekkiego schłodzenia. A nawiewanie zbyt zimnego powietrza odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Moim zdaniem klimatyzacja domu o podanej kubaturze przy natężeniu przepływu powietrza 300m3/h nie jest możliwa zarówno teoretycznie jak i tym bardziej praktycznie. Najwyżej uzyskasz efekt lekkiego schłodzenia. A nawiewanie zbyt zimnego powietrza odradzam. 300m3/h ma rekuperator!!! Jak Pan do tego podłączy instalacje i jeszcze chłodnicę, jeszcze 3kW chłodnicę . Poza tym, ogrzewanie czy chłodzenie powietrza jest recyrkulacją a wentylacja nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts