Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody

Recommended Posts

Jestem juz po pierwszej rozmowie z mistrzem od wodociągów i kanalizacji w mojej gminie.Za przyłączenie wody do domu mam zapłacić 1300 zł / materiały, robocizna,licznik ,odbiór,umowa/. Czy jest to wygórowana kwota? On wspominał o jakiś mapkach, pozwoleniach itp./wszystko załatwi/

Mój przypadek już kiedyś opisywałem, więc nie będę się powtarzał.

Ale z tego co wiem - z jakiejś ustawy, którą gdzieś mam i jak znajdę to się odezwę - to sprawa zaopatrzenia w wodę należy do tzw zadań własnych gminy, a to oznacza, że ona ponosi koszty rozbudowy sieci. U mnie gmina pobiera opłatę ryczałtową 1000 zł, potem zjawia się firma zarządzająca wodociągami i ciągnie rurociąg. Za parę dyszek - na fuchę - robią też przyłącze do domu.

Pozdrowionka

abram - 1300 zł jest całkiem "normalnym" gminnym haraczem. Cena z reguły oscyluje w granicach 1000 - 2000 zł

skorpionka - jeżeli robisz na własny koszt oprócz przyłącza część sieci wodociągowej to przez bodajże 10 kolejnych lat masz prawo do żadania zwrotu części kosztów budowy od właścicieli działek, którzy chcą się podłączyć do twojej gałązki. Ja jestem w takiej sytuacji i mam zamiar to wyegzekwować - za dużo mnie to kosztowało.

szczerze mówiąc jeszcze nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda od strony formalnej. Na razie chętnych nie ma (ale działki już kupują)a na głowie obecnie mam ściany parteru, RKS-y, strop i drewno na więźbę, tak przy okazji nie ma ktos pozyczyć 5 tys PLN ? Coś budżet nie chce mi się dopiąć :grin: Wracając do tematu to mój przypadek dodatkowo komplikuje (chyba) fakt że nie jestem jedynym inwestorem. Na budowę tego wodociągu skrzykneliśmy się w

osiem działek. tak więc ew. profity trzeba będzie podzielić na osiem. :sad:

Bardzo chciałabym zapłacić 1300zł.Wodociągi wstępnie podsumowały przyłącze na 60 000 zł.TAK TAK.Inwestorów jest 14, ale chętnych na partycypowanie w kosztach -5. Ręce nam opadają-chcieliśmy już tynkować a wody brak.Rozważamy studnię wierconą, koszt około 12tys zł.

Czy ktoś słyszał o tym,że mają być olicznikowane studnie?

Pozdrawiam

Beatko-tak drogo ponieważ:

-odwiert na 19m, woda jest już na 8m ale skażona

-za 1m odwiertu 350-400zł netto

-3500zł zestaw z pompą

-1000zł obudowa studni

Jest to sprawdzona ekipa.Robiłam rozeznanie w naszym regionie i tak koszty się kształtują.

Będziemy chyba podejmować negocjacje z wodociągami.