abram 06.06.2002 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Jestem juz po pierwszej rozmowie z mistrzem od wodociągów i kanalizacji w mojej gminie.Za przyłączenie wody do domu mam zapłacić 1300 zł / materiały, robocizna,licznik ,odbiór,umowa/. Czy jest to wygórowana kwota? On wspominał o jakiś mapkach, pozwoleniach itp./wszystko załatwi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 07.06.2002 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 u mnie sąsiadowi krzyknęli 15 tys więc .... (Gm Piaseczno) mi jeszcze nie wiem, bo od 2 miesięcy nie mogę odzyskać swoich wniosków- są jeszcze nie opracowane! Całe szczęście, że mam studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarny 07.06.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Powiem krótko też chciałbym tyle zapłacić. Moje przyłącze wraz z rozbudową wodociągu ok. 10 tys. ale czekam na resztę "budujących ja jestem niestety pierwszy w ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 07.06.2002 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Mój przypadek już kiedyś opisywałem, więc nie będę się powtarzał.Ale z tego co wiem - z jakiejś ustawy, którą gdzieś mam i jak znajdę to się odezwę - to sprawa zaopatrzenia w wodę należy do tzw zadań własnych gminy, a to oznacza, że ona ponosi koszty rozbudowy sieci. U mnie gmina pobiera opłatę ryczałtową 1000 zł, potem zjawia się firma zarządzająca wodociągami i ciągnie rurociąg. Za parę dyszek - na fuchę - robią też przyłącze do domu. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 10.06.2002 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Czyli chyba nie przepłaciłem. Bardzo dziękuję wszystkim.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 14.06.2002 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 zgadzam się z METALEM. Ale jeszcze lepiej zlecic im oficjalnie wykonanie przyłacza do domu u mnie wyszło jeszcze taniej niż po fajrancie no i mam wszystkie potrzebne odbiory gwarancje umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 15.06.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 Ludzie,studnia na dzialce to obowiazek w interesie wlasciciela,np. tzw.abisynka .Wielu moim znajomym w czasie wichury ,ktore bywaja coraz czesciej w naszym kraju ,pozrywalo przewody.Zostali przez kilka dni bez wody.KOszmar.Skorpionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 15.06.2002 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 A swoja droga,to czy nie obowiazuja niepisane umowy o wspoludziale w ciagnieciu mediow?Ten pierwszy placi wlasciwie za wszystkich nastepnych,ktorzy ;na sepa; ciagna wlasciwie od niego.Skorpionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 17.06.2002 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 abram - 1300 zł jest całkiem "normalnym" gminnym haraczem. Cena z reguły oscyluje w granicach 1000 - 2000 zł skorpionka - jeżeli robisz na własny koszt oprócz przyłącza część sieci wodociągowej to przez bodajże 10 kolejnych lat masz prawo do żadania zwrotu części kosztów budowy od właścicieli działek, którzy chcą się podłączyć do twojej gałązki. Ja jestem w takiej sytuacji i mam zamiar to wyegzekwować - za dużo mnie to kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babis 17.06.2002 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Ja jestem w roli tego pierwszego, który co prawda jeszcze nie zaczął ale na dniach zacznie.Dobrzykowice - mam pytanie odnośnie sformalizowania tego zwrotu częściowego kosztów, jakaś umowa? z kim? jeżeli do 10 lat to wg. jakich stawek po kilku latach się rozliczamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 17.06.2002 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 Abram! 1300zł to "normalna" stawka za przyłącze do domu. Ja nie mam jeszcze fundamentów i musiałem zainstalować studzienkę licznikową (3 kręgi). Całość kosztowała mnie 1750zł. Gdybym realizował docelowe przyłącze z doprowadzeniem do domu to koszt wynosiłby ok. 1200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 17.06.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2002 szczerze mówiąc jeszcze nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda od strony formalnej. Na razie chętnych nie ma (ale działki już kupują)a na głowie obecnie mam ściany parteru, RKS-y, strop i drewno na więźbę, tak przy okazji nie ma ktos pozyczyć 5 tys PLN ? Coś budżet nie chce mi się dopiąć Wracając do tematu to mój przypadek dodatkowo komplikuje (chyba) fakt że nie jestem jedynym inwestorem. Na budowę tego wodociągu skrzykneliśmy się w osiem działek. tak więc ew. profity trzeba będzie podzielić na osiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 18.06.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Bardzo chciałabym zapłacić 1300zł.Wodociągi wstępnie podsumowały przyłącze na 60 000 zł.TAK TAK.Inwestorów jest 14, ale chętnych na partycypowanie w kosztach -5. Ręce nam opadają-chcieliśmy już tynkować a wody brak.Rozważamy studnię wierconą, koszt około 12tys zł.Czy ktoś słyszał o tym,że mają być olicznikowane studnie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 18.06.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Anga, co to za studnia za 12tyś. ? U mnie wiercili studnię od m krzyknęli 150 zł. Także razem z różdżkażem wyszła nam 1800zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 19.06.2002 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2002 Wodę już mam. 1300 zł , ale bez rachunku. Za to wszystkie potrzebne dokumenty łącznie z umową na dostarczanie wody.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 20.06.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Beatko-tak drogo ponieważ:-odwiert na 19m, woda jest już na 8m ale skażona-za 1m odwiertu 350-400zł netto-3500zł zestaw z pompą-1000zł obudowa studniJest to sprawdzona ekipa.Robiłam rozeznanie w naszym regionie i tak koszty się kształtują.Będziemy chyba podejmować negocjacje z wodociągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 20.06.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Anga a skąd jesteś?Bo u mnie w rejonie koszt 1m ( bez rachunku) to 150 do max.250zł razem z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 20.06.2002 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2002 Byłe województwo katowickie - Żory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 21.06.2002 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2002 A u mnie juz woda w domu - niestety to juz koniec z tą ciecza w tym roku. Brak kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGA 28.06.2002 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Ja już mam zrobiony odwiert, ale z kolei ZE ociąga się z przyłączem i nie mam do czego podłączyć pompy.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts