Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - jak du?a?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bardzo chciałam mieć, nawet niewielką, ale otwartą kuchnię, żeby nie chodzić z talerzami do jadalni i spowrotem, żeby nawet coś tam przygotowując czynnie uczestniczyć w życiu toczącym się w salonie. To były moje priorytety :lol:

Wcale się nie dziwię, bo ja także zdecydowałam się na takie rozwiązanie. Razem daje mi to 36 m i to jest po prostu piękne uczucie ;)

I my zastosowaliśmy ten "trick". Kuchnia ma szerokie przejście na jadalnię z pokojem dziennym. Oryginalnie w projekcie Dziewanna z Archonu kuchnia ma 8m2 a pokój dzienny z jadalnią prawie 27. Powiększyliśmy dom nieco, wydłużając go (licząc po kalenicy dachu) o 0,9m i mamy teraz kuchnię 10,7m2 i pokój dzienny 30,5m2. Już widać że to był dobry pomysł.

• 3 weeks później...

Będzie kuchnia 9,5m2 /chyba, że zrezygnujemy ze spiżarki - wtedy 11m2/. Nie będzie okna małego w kuchni, żeby zmieściły się jakieś szafki wiszące ; przedłużymy ścianę z kominkiem, żeby zasłonić bardziej kuchnię, a na tej ścianie zrobić zabudowę - lodówka, piekarnik, cargo; wyciągniemy o 1m wykusz i zrobimy go w kształcie trapezu.

http://i216.photobucket.com/albums/cc232/maja_w/DOM/12054981789955b8b9ab18018bb235eecc3.gif

nasza kuchnia będzie zamknięta w kształcie kwadratu, 11,6 mkw jeśli zrezygnujemy ze spiżarki, co mamy zamiar zrobić

czy ktoś kto ma takiej wielkości kuchnię mi może powiedzieć, czy da się w niej zrobić półwysep w którym będzie płyta do gotowania i kawałek blatu przy którym można usiąść i zjeść? ( kuchnię można zobaczyć w linku w podpisie )

• 2 months później...
Kuchnia 10 m półotwarta na salon 27 m z wykuszem jadalnym w bepzośrednim sąsiedztwie kuchni - salon oddzielony od kuchni niskim murkiem i kominkiem. Obok kuchni malutka spiżarka - teraz w bloku mniejsza kuchnia (8,5 m) by wystarczyła gdyby była spiżarka. Ale nie spędzam dużo czasu w kuchni :oops: