Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - jak du?a?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
U nas kuchnia będzie połączona z jadalnią - 17,5m2 częściowo otwarta na salon, ale pracujemy jeszcze nad zminimalizowaniem tego otwarica. Na początku mieszkaliśmy w mieszkaniu z aneksem kuchennym otwartym na salon - NIGDY WIĘCEJ!! Obecnie mamy kuchnię zamkniętą około 8m2 (to już druga kuchnia o tej powierzchni) i dla nas to jest optymalna wielkość.

Napiszcie jaka jest wygodna odległość pomiędzy wyspą a a ścianą oraz pozostałymi szafkami.Zastanawiam się czy 85 cm to nie jest za mało. I jakie macie wielkości swocih wysp w kuchni?

W zależności od tego co ma się znajdować na tej wyspie.

W mojej wyspie jest piekarnik i szafka obok , wymiary jej to :126x62 a odległość od szafek to ok 100cm i jak dla mnie jest to odpowiednia odległość, ponieważ wszystko mam pod ręką a jednocześnie mogę się swobodnie poruszać. Jednak gorzej jest jak do kuchni wejdzie jeszcze jedna osoba w tedy zaczyna się robić troszkę za ciasno.

Moja kuchnia wygląda tak:

http://images27.fotosik.pl/234/ce4030c2c6744719m.jpg

• 3 weeks później...
My mamy kuchnię zamkniętą o powierzchni 18 m kw.(w projekcie w jej miejscu był garaż) na planie kwadratu,dosyć klitek blokowych( 6 m kw.) , szukałam projektu w którym kuchnia miałaby przynajmniej 14 m kw. Można wtedy usiąść przy kawce z sąsiadką, dziecko odrabia lekcje jak mamusia obiadek gotuje , tylko zastanawia mnie jaki będzie koszt urządzenia naszej kuchenki :roll:

W moim projekcie kuchania ma oryginalnie 6,5 m^2 :x (samej czystej kuchni roboczej) ale jest otwarta na jadalnię 9,5 m z którą właściwie stanowi całość (projekt koliba na archeton.pl)więc mozna śmiało policzyć , że 16 m to kuchnia z tym że wychowany w bloku nie chcę miec klitek w domu. W związku z tym porozwalaliśmy działówki i wyszło nam 12 m częściowo otwartej przestrzeni kuchannej + te 9,5 jadalni. Walić oszczędnośc miejsca. Kuchania łazienka i salon maja byc duże. Nawet jeżeli bedzie się to odbywało kosztem pokoi. Nie wiem jeszcze jak mi się to uda na 110 m powierzchni uzytkowej ale mam mądrego architekta (bardzo w to wierzę :lol: )

kuchnia nieco ponad 14m ktora polaczylismy 1,5m przejsciem z 35 metrowym salonem

w projekcie kuchnia byla zamknieta

teraz jest to szerokie przejscie do salonu i na komunikacje rowniez nie ma drzwi a jedynie otwor - wystarczy dobry wyciag

spory stol 1,5x1,3 jest w kuchni i do tego wysokie taborety

w salonie przy kuchni planowany spory stol, ktory jak bedzie zlozony zmiesci z 8 krzesel

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 7 months później...