Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia - jak du?a?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuchnia, nie za duza, nie mikroskopijna ok. 14m2 Ale za to ze spizarnią( 4,5m2). W kuchni musi się znajdować Koniecznie!! DUŻY STÓŁ. Dla całej rodziny!!! W projekcie mamy również propozycję usytuowania tzw, kozy.

Myślę że da to niepowtarzalny klimat Zimą....Ale kuchnia musi być w takich wiejskich klimatach...

• 2 weeks później...

u nas kuchnia bedzie miala 13,2m a pokoj dzienny 37,1 mysle ze to wystarczy, no i ze wyglada proporcjonalnie.

Smieszna bedzie kuchnia wielkoscia rowna salonowi lub wieksza od salonu.

A tak poza tym to mysle ze kazda rodzina zna swoje przyzwyczajenia i od nich wlasnie duzo zalezy.

U nas w kuchni mam taki plan aby "wypuscic" blat przy ktorym zrobi sie ze 3 miejsca siedzace - na poranna kawke i sniadanko.

Natomiast w salonie postawimy sobie stol - duzy przy ktorym bedzie mozna zorganizowac np: Swieta, Urodziny jak rowniez wspolne niedzielne sniadanka i obiadki.

• 2 weeks później...
Ja co prawda nie mam jeszcze zakupionego planu, ani nawet działki, ale po swoich dotychczasowych doświadczeniach chciałabym aby kuchnia była duża, aby mogło mi się wszystko zmieścić, również stół na 4-6 osób. Nie chcę mieć jadalni jako osobnego pomieszczenia, ale koniecznie chcę także spiżarkę, do której będzie się wchodzić z kuchni (np aby umieścić tam upieczone ciasto czy przetwory). Dla mnie kuchnia może być nawet wielkości salonu, akurat nie zalezy mi na tym, aby salon był wielki. W całości lub dużej części kuchnia otwarta na salon - uważam to za nieporozumienie (tak mam teraz i nigdy więcej!). To oczywiście moje zdanie i przemyślenia.

Ja co prawda nie mam jeszcze zakupionego planu, ani nawet działki, ale po swoich dotychczasowych doświadczeniach chciałabym aby kuchnia była duża, aby mogło mi się wszystko zmieścić, również stół na 4-6 osób. Nie chcę mieć jadalni jako osobnego pomieszczenia, ale koniecznie chcę także spiżarkę, do której będzie się wchodzić z kuchni (np aby umieścić tam upieczone ciasto czy przetwory). Dla mnie kuchnia może być nawet wielkości salonu, akurat nie zalezy mi na tym, aby salon był wielki. W całości lub dużej części kuchnia otwarta na salon - uważam to za nieporozumienie (tak mam teraz i nigdy więcej!). To oczywiście moje zdanie i przemyślenia.

iks_75 to co piszesz, to strzał w dziesiątkę! U mnie tak właśnie jest, na razie w projekcie, mam nadzieję, że w przyszłym roku w realu. Kuchnia ma 18m2, będzie stał duży stół, no i mamy wyjście na taras prosto z naszego "salonu kuchennego". Żadnej oddzielnej jadalni, w razie większej imprezy stół rozłożymy w salonie. Salon mamy dwuczęściowy, część kominkowa 29m2 i część telewizyjna 18m2 - przedzielone właśnie kominkiem. Spiżarka oczywiście też jest, blisko kuchni. Marzyłam o dużej kuchni, w domu moich rodziców rozwiązanie kuchnia i oddzielna jadalnia nie sprawdziło się. Z jadalni korzystaliśmy dwa razy w roku, a w kuchni pojawił się nadprogramowo stół i zrobiło się strasznie ciasno. Wiele osób podkreśla, że jest to bardzo niepraktyczne - niech żyją salony kuchenne! :lol:

Jestem za. U nas jest bardzo podobnie, ale mimo wszystko w salonie bedzie stal drugi stól jadalniany. Specyfika rodziny męża narzuca mi robienie imprez na bardzo wiele osob :wink: wiec dwa stoły łączone w razie potrzeby będą świetnym rozwiązaniem. A o swojej kuchni pisałam gdzieś wyżej.

iks_75, naszą bazą jest projekt "z otwartym poddaszem" z pracowni stylowy dom

http://www.stylowydom.com.pl

ze zmianami. Kuchnia będzie tam gdzie w projekcie jest gabinet, powiększona o 90cm kosztem tarasu. Tam gdzie pierwotnie była jadalnia, bedzie część salonu z tv, z byłej kuchni robimy dużą garderobę z wejściem przy drzwiach. Nie wiem czy jasno to opisałam? Na zmiany wyraził zgodę autor projektu, on też nam robił adaptację. W projekcie zmieniamy jeszcze parę rzeczy, bo też nie mogliśmy znaleźć idealnego, pomimo przejrzenia chyba paru tysięcy projektów. Ale ten mam nadzieję będzie super, prawie jak na miarę.

Oryginalnie w projekcie kuchnia 8,7 m2 obok pokój dzienny z jadalnią 37,7 m2.Jednak powiększymy kuchnie do 10,5 m kosztem jadalni,i zrobimy ją półotwartą.Z kuchni wchodzi się dodatkowo do dużego pomieszczenia gosp. 7,9 m2.Mam nadzieję ,ze wszystko bedzie dobrze.W poprzednim mieszkaniu miałam identyczną kuchnie i nie było problemów.Aha ten mój projekt marzeń to Oliwka z Dom na 5.

Bingo-Ada, no to mamy podobne wymagania co do projektu. Ja także chcę mieć dużą, fajną garderobę, bo ciągle brakuje mi miejsca na różne rzeczy! Co do projektu, to bardzo fajny. Podoba mi się także to, że masz wyjście z kuchni na taras i jak rozumiem taras jest częściowo zadaszony, co uważam za świetny pomysł (też jest to mój warunek). Oddzielona część telewizyjna też jest super, bo dla mnie tv może nie istnieć i nie cierpię jak ktoś rozmawiając ze mną ukradkiem zerka w odbiornik. Fajnie, że udało sie wam dokonac parę takich zmian w projekcie. Czy to wszystko jest w cenie projektu czy płaci sie dodatkowo? Jeśli tak, to wysokie są to koszty?

iks_75, cieszę się, że mój projekt i Tobie się podoba :D Zmiany, o których pisałam, to w większości przesunięcia ścianek działowych i zmiana przeznaczenia pomieszczeń. Autor projektu robił nam adaptację do warunków naszej działki, ale stwierdził, że ww zmiany są "drobne" i kierownik budowy może je zaznaczyć wpisem do dziennika budowy.

Ja też nie zniosłabym widoku pięknego kojącego kominka i telewizora w jednym pomieszczeniu. A wyjście z kuchni na taras (zadaszony!) to naprawdę spełnienie moich marzeń, pomijając oczywiście aspekt grillowy i bliskość kuchni :lol:

• 4 months później...

Może odświeżymy ten wątek??? Jakieś nowe uwagi/sugestie/opinie??? Np w jakiej wielkości kuchni zmieści się swobodnie stół? Czy za taką granicę można uznać 10m?

... Jak się okazuje plany, a gotowe projekty to 2 różne bajki... Niby mnogość projektów na rynku, a jednak trudności z wyborem...