grzesiek8630 20.02.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam. Chciałbym sie spytac jaki piec gazowy kondensacyjny polecicie mi do ogrzewania domu początkowo gazem propan z butli a za jakies 3 lata gazem ziemnym i co ważne chciałbym aby był przystosowany w przyszłości (też za jakieś 3 lata) podłaczyć solary. Dodam również że zamierzam zamontować kominek z plaszczem wodnym Lechma i aby obydwa uklady się uzupełniały (tzn gdy rozpale w kominku na cwu to aby piec gazowy nie pracował i tak samo z co). A więc jakiej firmy piec wybrać oczywiście z zewnętrznym zasobnikiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 21.02.2013 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 hmmm... jedyne co ci mogę powiedzieć, to że u mnie na sterowniku widzę, że jest możliwość obsługi solarów, ale co i jak (tak dokładnie) to nie wiem. Buderus gb072 i gb162 mogą współpracować na pewno; są tam jakieś funkcje i wykresy dotyczące "zysku" z instalacji solarnej - niestety, póki co solarów nie mam i nie mogę nic więcej powiedzieć. Poza tym, solary podłączyć pod piec możesz zawsze - pytanie tylko, ile zewnętrznej automatyki trzeba instalować (i w pewnych przypadkach - czy w ogóle trzeba jeszcze coś instalować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 21.02.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Gaz z sieci + kominek PW + wyjście pod solary ma sąsiad na junkersie 28cośtam. Ja mam u siebie 14-3, czyli mniejszy i polecany wielokrotnie na forum, i też by działał, o ile pamiętam zestaw przezbrojeniowy kupujesz i tyle. Natomiast sama sensowność ekonomiczna i estetyczna takiego układu to już inna inszość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Czyli pewnie najlepiej będzie jak kupie jakiś "zwykły" piec dwufunkcyjny kondensacyjny a później i tak jest możliwość podpięcia do niego solarów. Tylko na etapie budowy domu muszę odrazu rurki poprowadzić na strych (dom parterowy z poddaszem użytkowym) aby później nic nie zabudowywać ani kuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 21.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Czemu 2f? 2f jest droższy przecież a skoro chcesz solary czy PW to potrzebujesz i tak zasobnika, dużego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 21.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jak chcesz solary, to chyba lepiej 1F (żeby móc ogrzewać zasobnik także gazem). Co do ceny, to niestety 1F jest droższy (a nie 2F). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jedni piszą że 1F jest droższy a drudzy 2F. Jakie elementy w takim wypadku najlepie kupić. tylko jak już dodałem solarów nie będę odrazu montował tylko za jakieś 3 lata, a więc żeby nie było że w lato nie bedę mial ciepłej wody do momentu zamontowania solarów (a w kominku przecież nie będę palił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Poczytałem i rzeczywiście lepiej piec jednofunkcyjny + zasobnik jakiś (myśle że taki 150 litrów starczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 21.02.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 150L zazwyczaj wystarczy do CWU przy ogrzewaniu gazowym, ale czy jest ekonomicznie sensowny do odbierania ciepła z KzPW? Jeden znajomy ma 500L, drugi nie ma wcale, każdy sobie chwali swoje rozwiązanie. Pytaj na forum kominkowym:) I określ się też, czy będziesz kominkiem faktycznie grzał czy okazjonalnie wieczorami dla nastroju a nadwyżka ciepła gdzieś tam się schowa przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jeden ze sklepów napisał mi że do tego zestawu potrzebuję zasobnik taki ok 300l który posiada 3 wężownice (3 urządzenia tzn piec gazowy, solary, kominek). Czy tak rzeczywiście jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.02.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Ja kupiłem do swojego domku 120 m.kw. jednofunkcyjny Termet Ecocondens Plus 25 z zasobnikiem 120l (2 osoby, gościnnie 5 do 6) i obecnie widzę (pierwszy sezon), że kocioł się "dusi" na minimalnym poborze mocy. Fachowcy szczęśliwie zrobili instalację tak, że "chodzi", ale o dokładnym policzeniu zapotrzebowania mocy i jakimś sprytnym oddzielnym sterowaniu podłogówką - już było dla nich za trudno Edytowane 21 Lutego 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 W takim razie jakie rozwiązanie uznasz za najrozsądniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Mało informacji podałeś (np. czy same grzejniki, czy ogrzewanie mieszane). Mimo to sporo Ci tu już podpowiedziano - jest z czego wybrać Osobiście uważam zestaw kocioł jednofunkcyjny + zasobnik za najlepsze (dla mnie) rozwiązanie. Do tego mam cyrkulację "na życzenie", bo łazienka odległa jest jakieś 10 m od kotłowni. Z tego, co mi wiadomo połączenie kotła gazowego (układ "zamknięty") z kominkiem z PW (układ "otwarty" ze zbiornikiem wyrównawczym) będzie się wiązać z zainstalowaniem dodatkowego wymiennika ciepła. Trzeba więc na to zostawić miejsce w kotłowni. Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 22.02.2013 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A więc sytuacja wygląda tak jest to dom z poddaszem użytkowym- caly dół będzie na ogrzewaniu podłogowym (tylko w garażu 2 stanowiskowym 2 grzejniki i 1 grzejnik w kotłowni), natomiast na górze będzie 5 grzejników i ok 20m2 podlogówki. A więc instalacja łączona. Piec gazowy z UZ będzie współpracował z kominkiem Lechmy też w UZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Coś niecoś już możesz się dowiedzieć z poprzednich wpisów. Osobiście radziłbym znaleźć dobrego specjalistę od instalacji grzewczych, bo (jak dla mnie) to NAJWAŻNIEJSZA instalacja w domu (nie mieszkamy przecież w Afryce ) Chodzi o to, aby wszystko dobrze policzył i podpowiedział najpraktyczniejsze i najoszczędniejsze rozwiązania. Gdzie takiego znaleźć ? Może i tu na Forum. Sam niestety do dziś muszę "kombinować" nad trudnymi (bo po fakcie) poprawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 23.02.2013 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Wlaśnie z tymi fachowcami jest najgorzej bo każdy ma inną filozofię. Nie ma już chyba takich ktory robiłby to "jak dla siebie" i tak zeby to mialo ręce i nogi. Najpierw coś spaprze, zrobi się wylewkę i okazuje się że coś nie działa i wtedy już za swój błąd nie odpowie i nie zwróci kosztów wykonania wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.02.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Odnośnie zasobnika, to możesz mieć 2. Jeden mały ogrzewany gazem (np. zimą) i drugi duży ogrzewany solarami. Gdy temperatura dużego przewyższy temperaturę małego, to sterownik wymiesza w nich wodę-w ten sposób ob będą się ogrzewały od solarów. Kocioł gazowy może być dowolny byle 1-funkcyjny (2-funkcyjny to mniejszy komfort), później możesz dołożyć 2-gi zasobnik + sterownik solarów. Możesz mieć też 1 zasobnik z podwójną wężownicą.Tak jeszcze na marginesie spytam, po co Ci instalacja mieszana, nie lepiej dać 100% podłogówki zamiast grzejników u góry (nie liczę grzejników w garażu i kotłowni, bo mogą pracować jako kolejne pętle) - będzie to tańsze w wykonaniu i eksploatacji i mniej skomplikowane w sterowaniu - odpadnie mieszacz. Edytowane 24 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.02.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 A więc sytuacja wygląda tak jest to dom z poddaszem użytkowym- caly dół będzie na ogrzewaniu podłogowym (tylko w garażu 2 stanowiskowym 2 grzejniki i 1 grzejnik w kotłowni), natomiast na górze będzie 5 grzejników i ok 20m2 podlogówki. A więc instalacja łączona. Piec gazowy z UZ będzie współpracował z kominkiem Lechmy też w UZ Na gorze rob całosc podłogowka nie popełniaj mojego bledu. mam piec viessmanna solary prozniowe nasade wodna na kominek 3-4 kW piec ma zasobnik CWU 220 L woda z kominka i naddatek z solara idzie do bufora 400 L wada to grzejniki na gorze bo podłogowka w przedpokoju i łazience na gorze daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novellette 04.03.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Czy ktoś może już rozkminił temat sterowania solarami oraz piecem gazowym za pomocą strony www lub jakiejś aplikacji. Szukam czegoś do zarządzania całym systemem co/cwu z uwagi na jego ułomność - o czym należy pamiętać. Mam dość biegania i zmieniania parametrów lub żałować, że akurat przepływy ustawione sa takie słabe gdy słońce wyszło i daje radę. To samo z piecem, chce móc zobaczyć aktualną temteraturę na piecu i go poprzestawiać. Mam system solary wodne plus piec gazowy - ogrzewanie co i cwu. Polecajcie sprecjalistów do przeróbki jeśli jest już taki mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 11.12.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jeżeli chodzi o kotły kondensacyjne i nie tylko, to Junkers ma teraz promocję i spore przeceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts