Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy kondensacyjny + w przyszlosci solary- Jaki wybrać??

grzesiek8630

Recommended Posts

Witam. Chciałbym sie spytac jaki piec gazowy kondensacyjny polecicie mi do ogrzewania domu początkowo gazem propan z butli a za jakies 3 lata gazem ziemnym i co ważne chciałbym aby był przystosowany w przyszłości (też za jakieś 3 lata) podłaczyć solary. Dodam również że zamierzam zamontować kominek z plaszczem wodnym Lechma i aby obydwa uklady się uzupełniały (tzn gdy rozpale w kominku na cwu to aby piec gazowy nie pracował i tak samo z co).

A więc jakiej firmy piec wybrać oczywiście z zewnętrznym zasobnikiem??

hmmm... jedyne co ci mogę powiedzieć, to że u mnie na sterowniku widzę, że jest możliwość obsługi solarów, ale co i jak (tak dokładnie) to nie wiem. Buderus gb072 i gb162 mogą współpracować na pewno; są tam jakieś funkcje i wykresy dotyczące "zysku" z instalacji solarnej - niestety, póki co solarów nie mam i nie mogę nic więcej powiedzieć. Poza tym, solary podłączyć pod piec możesz zawsze - pytanie tylko, ile zewnętrznej automatyki trzeba instalować (i w pewnych przypadkach - czy w ogóle trzeba jeszcze coś instalować).

Gaz z sieci + kominek PW + wyjście pod solary ma sąsiad na junkersie 28cośtam. Ja mam u siebie 14-3, czyli mniejszy i polecany wielokrotnie na forum, i też by działał, o ile pamiętam zestaw przezbrojeniowy kupujesz i tyle. Natomiast sama sensowność ekonomiczna i estetyczna takiego układu to już inna inszość

Czyli pewnie najlepiej będzie jak kupie jakiś "zwykły" piec dwufunkcyjny kondensacyjny a później i tak jest możliwość podpięcia do niego solarów. Tylko na etapie budowy domu muszę odrazu rurki poprowadzić na strych (dom parterowy z poddaszem użytkowym) aby później nic nie zabudowywać ani kuć.

Jedni piszą że 1F jest droższy a drudzy 2F. Jakie elementy w takim wypadku najlepie kupić. tylko jak już dodałem solarów nie będę odrazu montował tylko za jakieś 3 lata, a więc żeby nie było że w lato nie bedę mial ciepłej wody do momentu zamontowania solarów (a w kominku przecież nie będę palił)

150L zazwyczaj wystarczy do CWU przy ogrzewaniu gazowym, ale czy jest ekonomicznie sensowny do odbierania ciepła z KzPW? Jeden znajomy ma 500L, drugi nie ma wcale, każdy sobie chwali swoje rozwiązanie. Pytaj na forum kominkowym:) I określ się też, czy będziesz kominkiem faktycznie grzał czy okazjonalnie wieczorami dla nastroju a nadwyżka ciepła gdzieś tam się schowa przy okazji.

Gość Konto usunięte_12*
Ja kupiłem do swojego domku 120 m.kw. jednofunkcyjny Termet Ecocondens Plus 25 z zasobnikiem 120l (2 osoby, gościnnie 5 do 6) i obecnie widzę (pierwszy sezon), że kocioł się "dusi" na minimalnym poborze mocy. Fachowcy szczęśliwie zrobili instalację tak, że "chodzi", ale o dokładnym policzeniu zapotrzebowania mocy i jakimś sprytnym oddzielnym sterowaniu podłogówką - już było dla nich za trudno :( Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Mało informacji podałeś (np. czy same grzejniki, czy ogrzewanie mieszane). Mimo to sporo Ci tu już podpowiedziano - jest z czego wybrać :D

Osobiście uważam zestaw kocioł jednofunkcyjny + zasobnik za najlepsze (dla mnie) rozwiązanie. Do tego mam cyrkulację "na życzenie", bo łazienka odległa jest jakieś 10 m od kotłowni. Z tego, co mi wiadomo połączenie kotła gazowego (układ "zamknięty") z kominkiem z PW (układ "otwarty" ze zbiornikiem wyrównawczym) będzie się wiązać z zainstalowaniem dodatkowego wymiennika ciepła. Trzeba więc na to zostawić miejsce

w kotłowni.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

A więc sytuacja wygląda tak jest to dom z poddaszem użytkowym- caly dół będzie na ogrzewaniu podłogowym (tylko w garażu 2 stanowiskowym 2 grzejniki i 1 grzejnik w kotłowni), natomiast na górze będzie 5 grzejników i ok 20m2 podlogówki. A więc instalacja łączona. Piec gazowy z UZ będzie współpracował z kominkiem Lechmy też w UZ

Gość Konto usunięte_12*

Coś niecoś już możesz się dowiedzieć z poprzednich wpisów. Osobiście radziłbym znaleźć dobrego specjalistę od instalacji grzewczych, bo (jak dla mnie) to NAJWAŻNIEJSZA instalacja w domu (nie mieszkamy przecież

w Afryce :D)

Chodzi o to, aby wszystko dobrze policzył i podpowiedział najpraktyczniejsze i najoszczędniejsze rozwiązania.

Gdzie takiego znaleźć ? Może i tu na Forum. Sam niestety do dziś muszę "kombinować" nad trudnymi (bo po fakcie) poprawkami.

Wlaśnie z tymi fachowcami jest najgorzej bo każdy ma inną filozofię. Nie ma już chyba takich ktory robiłby to "jak dla siebie" i tak zeby to mialo ręce i nogi. Najpierw coś spaprze, zrobi się wylewkę i okazuje się że coś nie działa i wtedy już za swój błąd nie odpowie i nie zwróci kosztów wykonania wylewki

Odnośnie zasobnika, to możesz mieć 2. Jeden mały ogrzewany gazem (np. zimą) i drugi duży ogrzewany solarami. Gdy temperatura dużego przewyższy temperaturę małego, to sterownik wymiesza w nich wodę-w ten sposób ob będą się ogrzewały od solarów. Kocioł gazowy może być dowolny byle 1-funkcyjny (2-funkcyjny to mniejszy komfort), później możesz dołożyć 2-gi zasobnik + sterownik solarów. Możesz mieć też 1 zasobnik z podwójną wężownicą.

Tak jeszcze na marginesie spytam, po co Ci instalacja mieszana, nie lepiej dać 100% podłogówki zamiast grzejników u góry (nie liczę grzejników w garażu i kotłowni, bo mogą pracować jako kolejne pętle) - będzie to tańsze w wykonaniu i eksploatacji i mniej skomplikowane w sterowaniu - odpadnie mieszacz.

Edytowane przez rwxw

A więc sytuacja wygląda tak jest to dom z poddaszem użytkowym- caly dół będzie na ogrzewaniu podłogowym (tylko w garażu 2 stanowiskowym 2 grzejniki i 1 grzejnik w kotłowni), natomiast na górze będzie 5 grzejników i ok 20m2 podlogówki. A więc instalacja łączona. Piec gazowy z UZ będzie współpracował z kominkiem Lechmy też w UZ

Na gorze rob całosc podłogowka nie popełniaj mojego bledu.

mam piec viessmanna

solary prozniowe

nasade wodna na kominek 3-4 kW

piec ma zasobnik CWU 220 L

woda z kominka i naddatek z solara idzie do bufora 400 L

wada to grzejniki na gorze bo podłogowka w przedpokoju i łazience na gorze daje radę

Czy ktoś może już rozkminił temat sterowania solarami oraz piecem gazowym za pomocą strony www lub jakiejś aplikacji. Szukam czegoś do zarządzania całym systemem co/cwu z uwagi na jego ułomność - o czym należy pamiętać. Mam dość biegania i zmieniania parametrów lub żałować, że akurat przepływy ustawione sa takie słabe gdy słońce wyszło i daje radę. To samo z piecem, chce móc zobaczyć aktualną temteraturę na piecu i go poprzestawiać. Mam system solary wodne plus piec gazowy - ogrzewanie co i cwu. Polecajcie sprecjalistów do przeróbki jeśli jest już taki mądry.

• 9 months później...