kris82 20.02.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam.Mam pytanie odnosnie fundamentu.Kilka dni temu otrzymalem projekt domu.Wymiary 13m x 14m parterowy + mala nadbudowka.W moim projekcie lawa fundamentowa ma wymiar 0,6m X 1m , a na niej fundament 1,15m do poziomu zero.Nie zauwazylem , aby bylo uwzglednione zbrojenie w lawach.Arhitekt mowi , ze lawy sa takie glebokie aby nie bylo problemow z przemarzaniem.Czy to aby nie przesada??Bede wdzieczny za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 20.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Nie wiem jaka część wlkp ale tam zazwyczaj Hz wynosi 0,8m i do tej głębokości wykonuje się posadowienie o ile nie jest podyktowane innymi czynnika (nośnośc gruntu, kolizje itp.) Swoją drogą ławy gigantyczne, zazwyczaj się tak wysokich nie robi , ewentualnie projektuje żelbetowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris82 20.02.2013 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Sorki za pomylke nie jestem z wielkopolski.Budowa bedzie w Slowacji teren hm..... do tego roku bylo to pole . Wyglada to na normalna ziemie .No ja zakladalem ze bedzie to lawa 40 X 40 + zbrojenie 4 x 10 drut . Zdziwilem sie troszke jak zobaczylem rysunek.Dom bedzie stawian z ytonga strop Teriva . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 21.02.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Głębokość 1,15 jest OK. ale wymiary ławy.... bogato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 05.04.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Mam pytanie odnosnie fundamentu. Kilka dni temu otrzymalem projekt domu. Wymiary 13m x 14m parterowy + mala nadbudowka. W moim projekcie lawa fundamentowa ma wymiar 0,6m X 1m , a na niej fundament 1,15m do poziomu zero. Nie zauwazylem , aby bylo uwzglednione zbrojenie w lawach. Arhitekt mowi , ze lawy sa takie glebokie aby nie bylo problemow z przemarzaniem. Czy to aby nie przesada?? Bede wdzieczny za porady. a od kiedy archelog projektuje wymiary law , moze to dlatego jakis bubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts