MD. 30.01.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Na powrocie do kominka powinieneś mieć zawór mieszający aby podnieść temperaturę powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam Teraz leci mi drugi sezon z kominkiem Romotop 6.6.2. Jestem z niego zadowolony, do ogrzania mam ponad 180 m2 do ogrzania, wszystko po podlodze, Instalacja w systemie zamknietym. Rozdzielacze z mieszaczami i pompami. Spokojnie caly dom ogrzeje, bez problemow. Tylko ze troszke drazniace jest to ze mam za chlodny powrot poniewaz pompa nie pracuje caly czas. Pompa zalacza sie przy 50 st dochodzi max do 57 i spada ponizej 50 i przestaje chodzic. Jak jest duzo opalu to tmp sie utrzymuje. Pompa chodzi na 2 biegu a pompy przy rozdzielniach na 3. Czy zawor mieszajacy na powrocie w tej instalacji cos mi da? Pozdrawiam Bez tego zaworu trójdrożnego TERMOSTATYCZNEGO straciłeś już gwarancję . Dodatkowo dokładasz sporo opału ... Chcesz wiedzieć więcej zadzwoń 663443321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espagnol 30.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Czyli mieszacze przy rozdzielniach sa calkowicie nie potrzebne? Hydraulik twierdzil ze jest ok, wspominalem mu o tym zaworze i mowil ze to nie potrzebne poniewaz woda miesza sie juz w rozdzielni...trzeba bedzie chyba zmienic hydraulika. Dzieki za odpowiedzi panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.01.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Jest wymagane przez producenta. Zamontowane niezgodnie z zaleceniami producenta wiadomo czym się kończy. Ten termostatyczny zawór gwarantuje szybkie osiąganie prawidłowej temperatury powrotu , zapobiega powstawaniu korozji niskotemperaturowej ,co powoduje szybkie wejście w pracę w najlepszych parametrach zamiany drewna na ciepło. Nie jest to wcale droższe , czasami wręcz zdecydowanie tańsze , od innych rozwiązań stosowanych przez hydraulików . Zupełnie nie rozumiem dlaczego tak wielu hydraulików , mając zalecenie od producenta, kombinuje jakieś swoje własne pomysły eksperymentując na "żywym ciele klienta" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Czyli mieszacze przy rozdzielniach sa calkowicie nie potrzebne? Mieszacze na rozdzielaczach obniżają temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espagnol 31.01.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jakiej firmy polecacie ten zawór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espagnol 31.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Na jakim biegu powinny chodzic pompy przy tych rozdzielniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 31.01.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Na jakim biegu powinny chodzic pompy przy tych rozdzielniach ? Pompy w moich rozdzielaczach pracują na 3 biegu, regulacja na pompach jest płynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.01.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jakiej firmy polecacie ten zawór ? Najtańsza opcja to zwykła zasuwa mosiężna na rurce łączącej powrót z zasilaniem (pompa na powrocie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espagnol 01.02.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 ¡Najtańsza opcja to zwykła zasuwa mosiężna na rurce łączącej powrót z zasilaniem (pompa na powrocie). Czyli zmiana kierunku pompy calkowicie ? Nie jest potrzebna na zasilaniu? Nie musi byc opcja najtansza, widzialem pompy od 100 do 300zl. Jaki zakres temperatury powinna miec ? Wiadomo oprocz pompy trzeba jeszcze oplacic hydraulika za te zmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.02.2017 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Nie najtańsza.Np. VTC 511 , VTC 512, VTC 531, ESBE Zawor temperaturowy 1" 50*C Najlepiej jakbyś udostępnił schemat Twojej instalacji przynajmniej w obiegu kominka. http://i.imgur.com/G2D9PTY.jpg Edytowane 2 Lutego 2017 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
espagnol 02.02.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ciąg dalszy rurek dochodzi do rozdzielaczy, do góry jak i na dół. Wiadomo zasilanie czerwone, niebieski powrót. Kominek za ścianą tak jak się kończą rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 06.11.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Jako że ostatnio wymieniałem szamoty w palenisku 6.6.2 TV to może podam wymiary dla potomnych ..(wszystko w centymetrach) dół:2x 13x28x2,53x25,5x2,56,5x25,5x2,5 deflektor:19x50x3 (jest z innego materiału, inna faktura i dużo lżejszy) boki:8x 14x50x3 przy czym od srodka sa wypukłe ryflowane z wyjątkiem dołu i góry ~3cm, lekko przyciete z tyłu wersja nr 003 czyli z deflektorem i takimi samymi bokami (poprzednio jak zamówiłem sam deflektor to dostałem za duzy) przez ten czas przez kominek przeszło ok 60mp drzewa, boki jeszcze by uszły choć trochę poszczerbione ale dół już w proszku jak tak czekałem na dostawę (ok 6 tygodni bo u dystrybutora burdel) to zastanawiałem się czy coś by się stało jakbym zapalił bez tego szamotu? .. wiadomo, oprócz niskiej temp w palenisku ... np blacha pokrzywic albo coś podobnego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.11.2019 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Jako że ostatnio wymieniałem szamoty w palenisku 6.6.2 TV to może podam wymiary dla potomnych .. (wszystko w centymetrach) dół: 2x 13x28x2,5 3x25,5x2,5 6,5x25,5x2,5 deflektor: 19x50x3 (jest z innego materiału, inna faktura i dużo lżejszy) boki: 8x 14x50x3 przy czym od srodka sa wypukłe ryflowane z wyjątkiem dołu i góry ~3cm, lekko przyciete z tyłu wersja nr 003 czyli z deflektorem i takimi samymi bokami (poprzednio jak zamówiłem sam deflektor to dostałem za duzy) przez ten czas przez kominek przeszło ok 60mp drzewa, boki jeszcze by uszły choć trochę poszczerbione ale dół już w proszku jak tak czekałem na dostawę (ok 6 tygodni bo u dystrybutora burdel) to zastanawiałem się czy coś by się stało jakbym zapalił bez tego szamotu? .. wiadomo, oprócz niskiej temp w palenisku ... np blacha pokrzywic albo coś podobnego ???Są płaszcze wodne bez szamotu....Oczywiście importer z pewnością powie Ci w tej sytuacji że właśnie straciłeś gwarancję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 zastanawiałem się czy coś by się stało jakbym zapalił bez tego szamotu? .Zapaskudzisz wnętrze paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.11.2019 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Są płaszcze wodne bez szamotu....Oczywiście importer z pewnością powie Ci w tej sytuacji że właśnie straciłeś gwarancję! No wiem ża są, ale zapewne sa do tego przystosowane, a tu nie wiem, może inna grubość blachy/żeliwa albo inna budowa płaszcza .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.11.2019 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Zapaskudzisz wnętrze paleniska. znaczy smoła na ściankach? a co z kominkami bez ceramiki .. chyba od razu nie zarastają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 znaczy smoła na ściankach? a co z kominkami bez ceramiki .. chyba od razu nie zarastają?od razu....Mają okładziny z nagaru zamiast szamotu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotan88 09.11.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Pytanie do autora o uzytkownikow kominkow Romotop. Czy pojawiaja sie wam jakies pekniecia na kominku?? Czy cos sie rozszczelnilo?? Czy kupili byscie kominek tej firmy jeszcze raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Pytanie do autora o uzytkownikow kominkow Romotop. Czy pojawiaja sie wam jakies pekniecia na kominku?? Czy cos sie rozszczelnilo?? Czy kupili byscie kominek tej firmy jeszcze raz?jest coś na rzeczy, ale bardziej Darek sie nie popisał, niż Romotop zawinił. Dla mnie firma raczej z tych co się starają... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351591-Przestrzegam-przed-Dariusz-Bielawski-Romotop-!&highlight=bielawski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts