Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uk?adanie paneli i p?ytek.

marioosz

Recommended Posts

Chcę ułożyć w kuchni na podłodze, pół paneli (część jadalna) i pół płytek (część kuchenna). Jak się za to zabrać. Co najpierw się układa. Jak wyliczyć wysokość płytek z klejem żeby było równo z panelami i (podłożem pod panele). Co dać pod panele, folię, płyty, korek.? Proszę doświadczonych o radę.

Ja też mam ten problem.

No niech ktoś coś napisze, bo czekamy tu z chłopakami na rozwiązanie zagadki :lol:

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

PS. Panele będę miał 7mm, pod nimi pianka 5mm. W kuchni gres.

PS2. Jak można łączyć panele z kafelkami nie po prostej linii? Czy są takie maskownice? Ile to kosztuje?

U siebie mam takie połaczenie - w pokoju [saloonie :) ] mam panele o grubości 15mm położone na piance o grubości 3mm; pokój łaczy sie z przedpokojem w którym położyłem bezfugowe płytki 40x40. Przejście zrobione jest przy pomocy wąskiego paska korka (grubośc ok 7mm). Nie mam zadnych listew maskujących. Płaszczyzna płytek i paneli jest na identycznym poziomie. Problemem może być tylko to, że na styku płytka/panel oba elementy trzeba będzie docinać, a to może wyjść nie zawsze dobrze. Rozwiązałem to w dosyc prosty sposób - układanie płytek i paneli kazałem rozpocząć od ich linii styku - tak, że nie było konieczności ucinania ani płytek ani paneli.

Wszystko wygląda dosyć dobrze.

Pozdrawiam

Temat rzeka.... Tak samo szeroki i długi... Fakt - wysokości materiałów i nie są idealne (to po pierwsze), fakt ogrzewania podłogowego jeśli jest (to drugie), a także linia połączenia - prosta czy krzywa (to trzecie). Zazwyczaj na styku drewna i płytek montuje się (ja tak robię) listwę masiężną. Trzeba ją naciąć co kawałek i odpowiednio wyprofilować krzywiznę łuku. Takimi cudami można zrobić nawet kółka o promieniu 1m. Są także dostępne w handlu specjalne listwy dylatacyjne wykonane z dwóch warstw plastiku (kształt dwóch literek "L") a pomiędzy nimi guma silikonowa. Trzeba też ponacinać co kawałek i odpowiednio wyprofilować krzywiznę. Tylko jak mówię - jest to praca dla naprawdę dobrych fachowców którzy niejedno w życiu robili. Jak coś to pozdrawiam :):):):):)

Temat rzeka.... Tak samo szeroki i długi... Fakt - wysokości materiałów i nie są idealne (to po pierwsze), fakt ogrzewania podłogowego jeśli jest (to drugie), a także linia połączenia - prosta czy krzywa (to trzecie). Zazwyczaj na styku drewna i płytek montuje się (ja tak robię) listwę masiężną. Trzeba ją naciąć co kawałek i odpowiednio wyprofilować krzywiznę łuku. Takimi cudami można zrobić nawet kółka o promieniu 1m. Są także dostępne w handlu specjalne listwy dylatacyjne wykonane z dwóch warstw plastiku (kształt dwóch literek "L") a pomiędzy nimi guma silikonowa. Trzeba też ponacinać co kawałek i odpowiednio wyprofilować krzywiznę. Tylko jak mówię - jest to praca dla naprawdę dobrych fachowców którzy niejedno w życiu robili. Jak coś to pozdrawiam :):):):):)