grzesiek8630 21.02.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam. Otrzymałem wycenę okien- normalne mnie nie przestraszyły bo za 14 okien wycenili mi 9200zl z montażem (okna Aluplast 4000), jednak cena okien dachowych 8 szt z montażem to 14590zł- okna Roto. Za drzwi wejściowe drewniane jakieś 3200zl i za drzwi Wiśniowskiego segmentowe z automatem i montażem 7300zł. Co myslicie o tej wycenie??Jakie polecicie dość dobre okna dachowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.02.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Spytaj o okna dachowe w standardzie pasywnym to od razu stwierdzisz, że te 14kzł to taniocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 14 okien zwykłych (w tym 4 balkonowe pojedyncze + 2 podwójne) są o wiele tańsze od 8 okien dachowych- paranoja. Jakby one ze złota były zrobione. Jakiej firmy okna dachowe polecacie aby stosunek cena do jakości była na odpowiednim poziomie?? Sądzę że będę używał tzn otwierał je sporadycznie. Bardziej będą służyły jako doświetlanie pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 21.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Cóż sam montaż takich okien to ok.3-4 tys. A dobre okno dachowe z kołnierzem spokojnie może kosztować 1,5 do 2 tys za sztukę. Poszukaj okien dachowych marki RoofLITE, to podobno ekonomiczny produkt od VELUX-a. A tak wogóle to kupuj okna dachowe razem z pokryciem dachowym, najczęściej sprzedają okna na minimalnej marży, aby tylko udało się "opchnąć" cały dach. I oczywiście polecam......... www,google.pl i sklepy internetowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam. Otrzymałem wycenę okien- normalne mnie nie przestraszyły bo za 14 okien wycenili mi 9200zl z montażem (okna Aluplast 4000), ....QUOTE] Ale to też drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 21.02.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam. Otrzymałem wycenę okien- normalne mnie nie przestraszyły bo za 14 okien wycenili mi 9200zl z montażem (okna Aluplast 4000), jednak cena okien dachowych 8 szt z montażem to 14590zł- okna Roto. Za drzwi wejściowe drewniane jakieś 3200zl i za drzwi Wiśniowskiego segmentowe z automatem i montażem 7300zł. Co myslicie o tej wycenie?? Jakie polecicie dość dobre okna dachowe?? i wlasnie dlatego doradzam zawsze ludziom montowanie lukarn zamiast okien dachowych, nawet jakby ich bylo 8 to i tak zadne pokrycie dachowe nie wygenerowalo by takiego kosztu a efekt wizualny domu jest nawet lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek8630 21.02.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 No niestety mądry polak po szkodzie. Mam dwie lukarny ale rozmieszczenie pomieszczeń jest takie że nie doprowadzę nimi wszędzie światła. co do rady aby kupować okna dachowe razem z pokryciem to chyba właśnie tak zrobię i okna dachowe zamontuja mi raczej dekarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 21.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 pilnuj ich. Bo to wrazliwy temat, dekarze nawet najlepsi lubia sobie skracac robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.02.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Witam co do rady aby kupować okna dachowe razem z pokryciem to chyba właśnie tak zrobię i okna dachowe zamontuja mi raczej dekarze pilnuj ich. Bo to wrazliwy temat, dekarze nawet najlepsi lubia sobie skracac robote. no to chyba jedyne słuszne postanowienie - najpewniejsze bez możliwości "zgonienia" ewentualnych fuszerek, że to wina innej ekipy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.02.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 i wlasnie dlatego doradzam zawsze ludziom montowanie lukarn zamiast okien dachowych, nawet jakby ich bylo 8 to i tak zadne pokrycie dachowe nie wygenerowalo by takiego kosztu a efekt wizualny domu jest nawet lepszy. Nie żartuj, lukarna to jeden z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o elementy dachu. Same problemy i jedyna oszczędność to kilkaset złotych na oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 22.02.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nie żartuj, lukarna to jeden z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o elementy dachu. Same problemy i jedyna oszczędność to kilkaset złotych na oknie. jakie? powiedz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 22.02.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nie żartuj, lukarna to jeden z najgorszych wyborów, jeśli chodzi o elementy dachu. Same problemy i jedyna oszczędność to kilkaset złotych na oknie. Przeciez chodzi o te kilkaset zlotych na oknie wlasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) jakie? powiedz??? Ja tam wolę bez lukarn. Oczywiście mają swoje plusy, ale akurat u siebie widzę jeden wielki minus - dyskomfort termiczny. Zawsze gdy wieje od strony z lukarną, pomieszczenie z nią się bardzo wychładza. W pokojach z oknami dachowymi nie ma takiego efektu. Robiliśmy już poprawki, przeróbki, docieplenia - jest lepiej, ale i tak dziś (wieje od wschodu) w pokoju syna jest +15'C, a w innych na poddaszu +21... W nowym domu lukarn nie będzie. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Mymyk_KSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 22.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Lukarny, też mają swoją cenę. Obróbki blacharskie, odpad blachy (z dachówką chyba nie ma takiego problemu), im więcej załamań na dachu tym dach droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 22.02.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Lukarny, też mają swoją cenę. Obróbki blacharskie, odpad blachy (z dachówką chyba nie ma takiego problemu), im więcej załamań na dachu tym dach droższy. jaki odpad blachy jak tna ja pod wymiar. Widzial ktos z was okna po 10 - 15 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 22.02.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 I jeszcze mi powiedz, że więźba dla dachu z lukarnami nie będzie droższa od dachu prostego, i że cieśla i dekarz zrobi dach z lukarnami za tą samą kaskę co za dach prosty. Tu nie ma oszczędności: lukarny są droższe w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 22.02.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 kiedys robilismy takie zestawienie ze znajomym dekarzem takie zestawienie porownujac koszt calkowity dachu z oknami dachowymi i koszt dachu zastapionymi lukarnami. W moim przypadku potrzeba bylo tyle samo okien co koledze z pierwszego postu. Dach w wersji dwuspadowej policzony byl tak.230m2wiezba - materialy + robocizana 12000kompletne pokrycie z robocizna 18000 (w tym rynny)+ okna dachowe 8szt 14000____________________________________________ RAZEM 44000 Wariant Drugi- dach 4 spadowy + 3 lukarny:Razem 255m2 efektywnego krycia (300 m2 blachy do pokrycia)Wiezba z robocizna 13000kompletne pokrycie z robocizna 19300 (w tym rynny)+2 okna 150x150 i jedno 280x150 pcv w lukarnach koszt ok 3000_________________________________________________________ RAZEM 35300 Dekarz stwierdzil ze koszt montazu okien jest porównywalny z kosztem prac na lukarnach, wiec cena za robocizne wyszla tyle samo. To opracowanie zrobione bylo dla dachu na moim drewniaku.Opracowane w pazdzierniku 2012 roku dla powiatu siedleckiego, wojewodztwo mazowieckie. Podsumowujac roznica wyniosla 8700 - NA DRODZE NIE LEZY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.02.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Podsumowujac roznica wyniosla 8700 - NA DRODZE NIE LEZY A dodatkowa powierzchnia dachu do ocieplenia, obłożenia K-G i późniejszego ogrzewania? Dodatkowe parapety na zewnątrz i wewnątrz? Dodatkowe koszty wykonania elewacji zewnętrznej na pionowych elementach lukarny? Potrafisz to skalkulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 22.02.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 A dodatkowa powierzchnia dachu do ocieplenia, obłożenia K-G i późniejszego ogrzewania? Dodatkowe parapety na zewnątrz i wewnątrz? Dodatkowe koszty wykonania elewacji zewnętrznej na pionowych elementach lukarny? Potrafisz to skalkulować? Zrobie sam bo to zadna filozofia, wiec koszt materiałow wystarczy powiekszyc o maks 20%. Zreszta ile kosztyje ta plyta g-k 15 zl (kupilem ostatnio 100 sztuk) albo profile? a wełny ile pojdzie 2-3 rolki wiecej??? A na docieplenie pojdzie ile tego styro lub welny? moze z 10 m3 i to watpie, a kleju tez malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Zrobie sam bo to zadna filozofia Bardzo wnikliwa kalkulacja Dziwne też, że zamiast 8 okien połaciowych wystarczą 3 pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts