Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie kobiecie

Recommended Posts

Wiem że potraficie pomóc z własnego doświadczenia :) Pewnie powiecie żebym wyszukała sobie sama, ale niestety im wiecej czytam tym bardziej głupieję :(

- jestem zmuszona do zamontowana szamba na swej działce, wody gruntowe ok. Wg was lepsze szambo plastikowe 6 metrów szczesciennych czy 10 szambo betonowe. Gmina posiada szambowozy o tym parametrach.Co ile bede wywozic szambo w obu przypadkach przy dwóch osobach ?

- dotyczy robocizny. Na internecie znajduję ceny robocizn dla samych wielkich domów 170 -200 (skad macie kasę ? :D) Ja buduję z87 - 72 metry. Pan zarządał 30 tysiaków razem z dachem. Na pewnej znanej stronie internetowej robocizna tego samego domu wyniosla max.20 tys. Czy w poszczególnych regionach róznica moze wyniesc 10 tysiecy(1/3)?????

Buduję w małopolsce (ogólnie uwazam że mimo róznych opinii w pl, ludzie tak wiele tu nie zarabiają)

-pewien pan powiedział że przy projekcie z87 (ze wzgledu na mała powierzchnie i lekkosc ) nie potrzebuje on ław fundamentowych, czy to możliwe ?????

Na razie to tyle, pewnie wiele pytań dojdzie.

Projekt z87 - dach blacha, blachodachówka, sciana gazobeton

zacznę od pewnego pana, co to bez ław chce budować. Jeżeli ma uprawnienia budowlane i podstempluje ci jako kierbud - to bym zaczęła moooże myśleć, w innym przypadku pogonić dziada.

Cena robocizny - trudno powiedzieć, albo płacisz, albo szukasz dalej... . jak ja budowałam, to też miałam rozpiętość od 30 do 40 tyś z dachem. Jak już płacisz, to przynjmniej wymagaj, żeby ci porobił takie szczególiki, jak np. fundament pomalowany 2 razy dysperbitem od wew i zew i obłożony od razu styropianem od zewnątrz, zasypany. Potem nie ma kto tego zrobić. Tak samo, jak wszelkie obróbki i ocieplenie komina. schodki zwnetrzne, tarasik. Takie duperelki a wykonawca czasami oczami przewraca, że tego nie było w umowie...

Zobacz, czy nie ma potrzeby odwodnienia wokół domu, jakaś opaska jest wskazana... nie trzeba zbijać ceny od razu, czasem lepiej dołozyć pracy... tylko trzeba spisać umowę i NIGDY nie płacić z góry ani póki się roboty nie odbierze.

na szambie się nie znam - mam kanalizację :)