Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o sprawdzenie projektu rozdzielnicy w budynku jednorodzinnym

Recommended Posts

Projekt obejrzałem pobieżnie i na pierwszy rzut jest to w miarę sensownie. Nie można do końca ocenić poprawności nie widząc projektu instalacji bo np. często stosujemy kuchnie indukcyjne dla których dobrze jest poprowadzić siłe, jeśli np masz piekarnik elektryczny to też dobrze to zrobić osobnym obwodem. Nie zauważyłem żadnego gniazda zewnętrznego np. do kosiarki. Po za tym sporo tych różnicówek w praktyce grupuje się obwody po kilka na jedną różnicówkę (oczywiście nie przeginając w drugą stronę) lub jeśli chcesz mieć osobno na każdym obwodzie to można zastosować wył. różnicowoprądowy ze zintegrowanym wył. nadprądowym.

Siłę w kuchni poprowadź z tego samego zabezpieczenia jakie masz zaplanowane w garażu.

Dołóż sobie jeszcze 1 lub 2 obwody do kuchni. Dwa to takie minimum przy dzisiejszych urządzeniach kuchennych.

W zasadzie to wykorzystaj pola REZERWA do tego celu. Robienie w rozdzielnicy rezerwy w tej postaci jest bez sensu.

Po prostu zostawia się trochę wolnego miejsca i to jest rezerwa.

Brakuje dedykowanych obwodów pod alarm, strych, kotłownię i wspomnianego gniazdka zewnętrznego.

Ja bym oddzielił gniazdko zewnętrzne od bramy wjazdowej.

Moje zdanie: Generalnie masz za dużo różnicówek a za mało S-ek.

S-ki i różnicówki to Ja widzę na schemacie.

S-ek naliczyłem cztery, różnicówek trzy, a różnicówek zespolonych z S-kami naliczyłem jedenaście.

Letkie przegięcie w domku jednorodzinnym, ale kto bogatemu zabroni.

Kolego czy tylko dla bogatych ? ;) Czy dołożenie teraz do instalacji 500, 600zł więcej z perspektywą minimum 20,30 lat jej funkcjonowania w stosunku do całej inwestycji to są wielkie pieniądze ? - ja tak nie uważam, ale każdy ma swoje zdanie ;)

Pozdrawiam

Tak i od razu zamontujmy rodzielnie na jakies 200 modułów. :yes:

Wesołe, faktycznie boki zrywać, prawie lepsze od Twojej pierwszej odpowiedzi, gdzie proponujesz rozwiązanie które jest już na pokazanym projekcie ;)

Masz rację, 14 różnicówek w domku jednorodzinnym to taki lokalny standard.

Mam pomysła, dołóżmy jeszcze raz tyle, perspektywa wzrośnie nam 2 razy - i mamy już 60 lat funkcjonowania instalacji.

Czytaj ze zrozumieniem, chociaż ciężko Tobie to pojąć kiedy wyuczony jesteś na podobnych projektach co opisywałeś np. w tym poście:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212122-Rozdzielnica-w-piwnicy&p=5834984#post5834984 ???

p.s. co dla Ciebie oznacza lokalny standard ?