Pascalt 21.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Projekt tablicy w załączniku.Mile widziane uwagi i propozycje zmian.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 21.02.2013 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 21.02.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Projekt obejrzałem pobieżnie i na pierwszy rzut jest to w miarę sensownie. Nie można do końca ocenić poprawności nie widząc projektu instalacji bo np. często stosujemy kuchnie indukcyjne dla których dobrze jest poprowadzić siłe, jeśli np masz piekarnik elektryczny to też dobrze to zrobić osobnym obwodem. Nie zauważyłem żadnego gniazda zewnętrznego np. do kosiarki. Po za tym sporo tych różnicówek w praktyce grupuje się obwody po kilka na jedną różnicówkę (oczywiście nie przeginając w drugą stronę) lub jeśli chcesz mieć osobno na każdym obwodzie to można zastosować wył. różnicowoprądowy ze zintegrowanym wył. nadprądowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Siłę w kuchni poprowadź z tego samego zabezpieczenia jakie masz zaplanowane w garażu.Dołóż sobie jeszcze 1 lub 2 obwody do kuchni. Dwa to takie minimum przy dzisiejszych urządzeniach kuchennych.W zasadzie to wykorzystaj pola REZERWA do tego celu. Robienie w rozdzielnicy rezerwy w tej postaci jest bez sensu.Po prostu zostawia się trochę wolnego miejsca i to jest rezerwa. Brakuje dedykowanych obwodów pod alarm, strych, kotłownię i wspomnianego gniazdka zewnętrznego.Ja bym oddzielił gniazdko zewnętrzne od bramy wjazdowej. Moje zdanie: Generalnie masz za dużo różnicówek a za mało S-ek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 21.02.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Moje zdanie: Generalnie masz za dużo różnicówek a za mało S-ek. A gdzie kolega widzi różnicówki a gdzie S-ki ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 21.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Można też osobno wydzielić osobny obwód dla gniazd komputerowych i telewizyjnych i dodatkowo zabezpieczyć ten obwód ochronnikiem przeciwprzepięciowym klasy D ale to wszystko zależy od planu instalacji w domku no i oczywiście od ilości dostępnej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 A gdzie kolega widzi różnicówki a gdzie S-ki ? S-ki i różnicówki to Ja widzę na schemacie. S-ek naliczyłem cztery, różnicówek trzy, a różnicówek zespolonych z S-kami naliczyłem jedenaście. Letkie przegięcie w domku jednorodzinnym, ale kto bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 22.02.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 S-ki i różnicówki to Ja widzę na schemacie. S-ek naliczyłem cztery, różnicówek trzy, a różnicówek zespolonych z S-kami naliczyłem jedenaście. Letkie przegięcie w domku jednorodzinnym, ale kto bogatemu zabroni. Kolego czy tylko dla bogatych ? Czy dołożenie teraz do instalacji 500, 600zł więcej z perspektywą minimum 20,30 lat jej funkcjonowania w stosunku do całej inwestycji to są wielkie pieniądze ? - ja tak nie uważam, ale każdy ma swoje zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.02.2013 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Masz rację, 14 różnicówek w domku jednorodzinnym to taki lokalny standard.Mam pomysła, dołóżmy jeszcze raz tyle, perspektywa wzrośnie nam 2 razy - i mamy już 60 lat funkcjonowania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.02.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Tak i od razu zamontujmy rodzielnie na jakies 200 modułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.02.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Tak i od razu zamontujmy rodzielnie na jakies 200 modułów. Wesołe, faktycznie boki zrywać, prawie lepsze od Twojej pierwszej odpowiedzi, gdzie proponujesz rozwiązanie które jest już na pokazanym projekcie Masz rację, 14 różnicówek w domku jednorodzinnym to taki lokalny standard. Mam pomysła, dołóżmy jeszcze raz tyle, perspektywa wzrośnie nam 2 razy - i mamy już 60 lat funkcjonowania instalacji. Czytaj ze zrozumieniem, chociaż ciężko Tobie to pojąć kiedy wyuczony jesteś na podobnych projektach co opisywałeś np. w tym poście: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212122-Rozdzielnica-w-piwnicy&p=5834984#post5834984 ??? p.s. co dla Ciebie oznacza lokalny standard ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 24.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 kolego co się tak rzucasz jeśli nie zauważyłeś to był żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.02.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 kolego co się tak rzucasz jeśli nie zauważyłeś to był żart Kolego miedzy żartem a ironią jest pewna różnica, ale co tam, rzucam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts