Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny a garaż ??

kori

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem na etapie kończenia z architektem projektu.

Architekt znalazł miejsce na piec kondensacyjny 1funkcyjny w garażu.

Twierdzi ze tak mozna i nie bedzie problemu??

Dzis znajomy powiedział mi, ze w garażu nie powinno sie stosować pieca, ze mogę mieć problem z odbiorem w przyszłosci budynku przez inspektora.

Architekt jesdnak twierdzi ze jesli miec ma ponizje wartosci 34 (jesli dobrze pamietam) to nie bedzie zadnego problemu

Prosba o doradzenie, zebym pozniej nie bylo problemu

dzieki

KORI

Gość Konto usunięte_12*

Gazowy kocioł kondensacyjny jest tak małym urządzeniem, że na pewno da się go gdzieś "upchnąć" :)

A tak nawiasem mówiąc ten "architekt" powinien kozy pasać, a nie domy projektować.

centrumgaz architekt cos wspominal zeby zglosci to pomieszczenie jako gospodarcze i nie bedzie problemu

problem w tym ze projekt juz prawie skonczony i poza garazem nie mamy fizycznie miesjca na piec :-(

Możesz tak zrobić i wstawić piec na własną odpowiedzialność. Problem powstanie gdy coś się wydarzy, wówczas żegnaj ubezpieczenie. Poza tym, instalacja gazowa wymaga /przynajmniej teoretycznie/ corocznych przeglądów i ponownie może być problem.

Najlepiej skontaktuj się z projektantem instalacji gazowych z uprawnieniami. I tak musisz mieć projekt instalacji gazowej wewnętrznej i pozwolenie na budowę ze starostwa. Może on znajdzie rozwiązanie.